ΓΔ: 1401.51 0.28% Τζίρος: 83.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:09:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Επτά συμβουλές για να σταματήσουμε τα fake news για τον κορονοϊό

Σε μία περίοδο όπου όλοι αναζητούμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την πανδημία και για τρόπους προφύλαξης από τον ιό, είναι σημαντικό να βάζουμε ένα «στοπ» στην παραπληροφόρηση.

Η παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορονοϊό πλημμυρίζει το διαδίκτυο και οι ειδικοί καλούν το κοινό να ασκήσει την «υγιεινή των πληροφοριών». Τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων; Το BBC προτείνει 7 τρόπους για να σταματήσουμε την αλυσίδα διασποράς fake news.

Σταματήστε και σκεφτείτε

Θέλετε να βοηθήσετε την οικογένεια και τους φίλους και να τους κρατάτε ενήμερους. Έτσι, όταν έρχεστε αντιμέτωποι με νέες συμβουλές και ειδήσεις - μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, WhatsApp, Facebook ή Twitter – είναι κατανοητό να θέλετε να τις προωθήσετε στους αγαπημένους σας. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι το πρώτο που μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε την παραπληροφόρηση είναι να σταματήσετε και να σκεφτείτε. Εάν έχετε αμφιβολίες για αυτό που διαβάζετε, ελέγξτε το περαιτέρω πριν το προωθήσετε και σε άλλους.

Ελέγξτε την πηγή σας 

Πριν προωθήσετε οποιαδήποτε νέα είδηση, ρωτήστε μερικά βασικά ερωτήματα σχετικά με το πού προέρχονται οι πληροφορίες. Φαίνεται ότι κάτι πάει στραβά αν η πηγή είναι ο «φίλος ενός φίλου» ή ο «γείτονας του συνάδελφου της θείας μου». Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τέτοια ψεύτικα βίντεο ή ειδήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και αυτά τα ψεύτικα βίντεο έχουν σωστές οδηγίες, όπως για παράδειγμα το συχνό πλύσιμο των χεριών, αλλά μεταφέρουν και δυνητικά επιβλαβείς, προωθώντας αναπόδεικτους ισχυρισμούς για το πώς μπορούμε να διαγνώσουμε την ασθένεια. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πιο αξιόπιστες πηγές πληροφοριών για τον ιό παραμένουν οι επίσημες, πχ ο ΕΟΕΔΥ, ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι ειδικοί δεν είναι αλάνθαστοι. Αλλά είναι πολύ πιο αξιόπιστοι από τον μακρινό συγγενή ενός ξένου σε μία ανάρτηση στα social media.

Μήπως πρόκειται για ψεύτικη είδηση;

Τα φαινόμενα μπορεί και να απατούν. Είναι δυνατή ακόμα και η παραποίηση των επίσημων λογαριασμών αρχών, μεταξύ των οποίων το BBC News και η κυβέρνηση. Οι εικόνες οθόνης μπορούν επίσης να αλλάξουν για να φανεί ότι οι πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστο δημόσιο φορέα. Ελέγξτε γνωστούς και επαληθευμένους λογαριασμούς και ιστοτόπους. Αν δεν μπορείτε εύκολα να βρείτε τις πληροφορίες, μπορεί να πρόκειται για φάρσα. Και αν μια ανάρτηση, ένα βίντεο ή ένας σύνδεσμος φαίνεται ψεύτικος, τότε πιθανότατα είναι. Τα κεφαλαία γράμματα είναι συνήθως σημάδι που πρέπει να σας προβληματίσει για την εγκυρότητα των όσων διαβάζετε.

Δεν είστε σίγουροι αν είναι αλήθεια; Τότε μην το μοιράζεστε με άλλους

Μην προωθήσετε πληροφορίες που μπορεί να μην είναι αληθινές απλώς και μόνο για να τις μοιραστείτε. Μπορεί να κάνετε περισσότερο κακό σε δικούς σας ανθρώπους παρά καλό. Συχνά προωθούμε τέτοιες πληροφορίες σε ειδικούς όπως οι γιατροί, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να φροντίσουμε να υπογραμμίσουμε τις πληροφορίες μας. Και φυσικά αυτό ενέχει πάντα την πιθανότητα να αφαιρέσει κάποιος μέρος των λεγομένων μας ή των φωτογραφιών από το πλαίσιο στο οποίο τα μεταδίδουμε και να τα χρησιμοποιήσει αλλιώς, προωθώντας έτσι και πάλι αβάσιμες πληροφορίες

Ελέγξτε κάθε γεγονός ξεχωριστά 

Όπως αναφέρει το BBC, στη Βρετανία πολλοί ήταν εκείνοι που πήραν ένα φωνητικό μήνυμα στο WhatsApp όπου ακουγόταν ένα άτομο να μεταφέρει συμβουλές που πήρε από έναν «συνάδελφο που έχει ένα φίλο» που εργάζεται σε νοσοκομείο. Το συγκεκριμένο μήνυμα μάλιστα έχει σταλεί στο BBC από δεκάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αλλά είναι ένα μείγμα σωστών και λανθασμένων συμβουλών. Όταν στέλνετε μεγάλες λίστες συμβουλών, είναι εύκολο να πιστέψετε σε όλες τις συμβουλές, μόνο και μόνο επειδή γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι μία από τις συμβουλές (ας πούμε, για το πλύσιμο των χεριών) είναι αλήθεια. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. 

Προσοχή στις συναισθηματικές θέσεις

Όσες αναρτήσεις και ειδήσεις προκαλούν συναισθήματα φόβου, ανησυχίας ή χαράς ακόμα είναι αυτά που συνήθως γίνονται και viral. «Ο φόβος είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους διάδοσης των fake news», λέει η Κλερ Γουόρντλ του First Draft, μιας οργάνωσης που βοηθά τους δημοσιογράφους να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση. Οι επείγουσες εκκλήσεις για δράση έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν το άγχος -γι 'αυτό να είστε προσεκτικοί. «Οι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν τους αγαπημένους τους να μένουν ασφαλείς, οπότε όταν βλέπουν αναρτήσεις όπως "Συμβουλές για την πρόληψη του ιού!" ή "Πάρτε αυτό το συμπλήρωμα υγείας!" οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν», λέει η Claire Wardle.

Σκεφτείτε τις προκαταλήψεις

Μοιράζεστε κάτι επειδή γνωρίζετε ότι είναι αλήθεια, ή μόνο επειδή συμφωνείτε με αυτό; Ο Καρλ Μίλερ, διευθυντής έρευνας του Κέντρου Ανάλυσης Κοινωνικών Μέσων στο think tank Demos, λέει ότι είναι πιο πιθανό να μοιραστούμε θέσεις που ενισχύουν τις υπάρχουσες πεποιθήσεις μας. Συχνά, τα έντονα συναισθήματα μας κάνουν να μην φιλτράρουμε σωστά τις πληροφορίες. «Ο θυμός μας κάνει ευάλωτους», λέει. «Και τότε πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αφήσουμε για λίγο τη δραστηριότητα μας στο διαδίκτυο για όταν είμαστε πιο ήρεμοι» τονίζει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πως τα παιδιά μπορούν να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Ο κινητικός γραμματισμός στα παιδιά αφορά στην ανάπτυξη των θεμελιωδών κινητικών δεξιοτήτων τους (όπως το τρέξιμο, η ρίψη και το άλμα) μέσα από μια ποικιλία αθλημάτων, δραστηριοτήτων και παιχνιδιών.
kalliergeies-klimatiki allagi
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής: 250.000 θάνατοι ετησίως μέχρι το 2050

Τα δεδομένα επιστημονικών ερευνών για τις προεκτάσεις της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος στον σύγχρονο τρόπο διαβίωσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.