ΓΔ: 1392.44 -0.81% Τζίρος: 121.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα το 1805 γεννήθηκε ο Γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης, Φερντινάν Ντε Λεσέπς, που διάνοιξε -μεταξύ άλλων- το κανάλι του Σουέζ και τη διώρυγα της Κορίνθου.

Σαν σήμερα το 1960 αποφασίζεται να αρχίσει από τον Ιούλιο του 1962 η χορήγηση μηνιαίας σύνταξης έως 300 δραχμές στους Έλληνες αγρότες άνω των 65 ετών. Το 1973 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Σπυρίδων Ζουρνατζής, ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι οι νεκροί από την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ανέρχονται σε 11 και οι τραυματίες σε 138.

1493 Ο Χριστόφορος Κολόμβος στο δεύτερο ταξίδι του στο νέο κόσμο, αποβιβάζεται σ’ ένα νησί, που είχε εντοπίσει την προηγούμενη μέρα, και το ονομάζει San Juan Bautista (Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής). Αργότερα το νησί θα μετονομαστεί σε Πουέρτο Ρίκο.

1703 Πεθαίνει στις φυλακές της Βαστίλης ο “Άνθρωπος με το Σιδηρούν Προσωπείο”. Η πραγματική του ταυτότητα θα αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων, ενώ η ζωή του θα γίνει θέμα στα λογοτεχνικά έργα του Βολταίρου και του Αλέξανδρου Δουμά.

1805 Γεννήθηκε ο Γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης, Φερντινάν Ντε Λεσέπς, που διάνοιξε -μεταξύ άλλων- το κανάλι του Σουέζ και τη διώρυγα της Κορίνθου.

1828 Πέθανε ο Αυστριακός συνθέτης, Φραντς Σούμπερτ.

1883 Πέθανε ο Γερμανός μηχανικός, Καρλ Βίλχελμ Ζήμενς.

1893 Εκδίδεται το πρώτο έγχρωμο ένθετο εφημερίδας, στο φύλλο της Κυριακάτικης «New York World».

1901 Πέθανε ο δικηγόρος, Παύλος Αργυριάδης, από τα ηγετικά στελέχη του γαλλικού σοσιαλιστικού κινήματος και εκδότης του περιοδικού Almanac de la Question Sociale.

1911 Η Νέα Υόρκη λαμβάνει για πρώτη φορά ασύρματο μήνυμα, με τη συσκευή Μαρκόνι, από την Ιταλία.

1912 Οι Βαλκανικοί Σύμμαχοι θέτουν όρο για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών την απόσυρση των Τούρκων από την Ευρώπη, πλην της περιοχής του Βοσπόρου.

1917 Γεννήθηκε η Ινδή πολιτικός και πρωθυπουργός, Ιντιρα Γκάντι.

1924 Αποτυγχάνει η προσπάθεια των επικεφαλής των “Δημοκρατικών Ταγμάτων” να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου. Συλλαμβάνονται οι πρωταίτιοι Υποστράτηγος Χ. Λούφας και Αντισυνταγματάρχης Ντερτιλής.

1927 Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας. Η κυβέρνηση παίρνει έκτακτα στρατιωτικά μέτρα και ο στρατός καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο και τους γύρω χώρους.

1929 Ο Εισαγγελέας ζητά τη διάλυση της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ με βάση το Ιδιώνυμο, πυροδοτώντας δεκάδες εργατικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Μάχη του Στάλινγκραντ: Οι Σοβιετικοί υπό τον στρατάρχη Γκιόργκι Ζούκοφ περνούν στην αντεπίθεση κατ’ εφαρμογή της Επιχείρησης Ουρανός και κυκλώνει το συγκρότημα των γερμανικών στρατευμάτων στο Βόλγα.

1942 Γεννήθηκε ο Αμερικανός σχεδιαστής μόδας, Κάλβιν Κλάιν.

1943 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μετά την επίθεση γερμανικών στρατευμάτων εναντίον της νήσου Σάμου και τη δυσμενή τροπή των επιχειρήσεων, το Στρατηγείο της Μ. Ανατολής διατάσσει τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς κομμάντος, που στις 30 Οκτωβρίου την είχαν απελευθερώσει, να εκκενώσουν την νήσο. Κατά την εκκένωση μεταφέρονται μαζί στην Τουρκία 12.800 Έλληνες πρόσφυγες και 8.000 Ιταλοί.

1944 Γεννήθηκε η διεθνούς φήμης Ελληνίδα υψίφωνος, Αγνή Μπάλτσα.

1944 Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιείται στην πλατεία Συντάγματος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 26 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

1946 Το Αφγανιστάν, η Ισλανδία και η Σουηδία γίνονται μέλη του ΟΗΕ.

1952 Ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση του «Ελληνικού Συναγερμού», με πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Παπάγο.

1960 Αποφασίζεται να αρχίσει από τον Ιούλιο του 1962 η χορήγηση μηνιαίας σύνταξης έως 300 δραχμές στους Έλληνες αγρότες άνω των 65 ετών.

1962 Εγκαινιάζεται η Ναυτική Σχολή Πόρου.

1969 Ο Πελέ πετυχαίνει το 1.000ό γκολ της καριέρας του με πέναλτι στον αγώνα Σάντος- Βάσκο Ντα Γκάμα (2-1) στο Μαρακανά, μπροστά σε 150.000 θεατές. Η ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα διακόπτει την κίνηση στους δρόμους όλων των μεγαλουπόλεων για 1 λεπτό μέχρι να χτυπηθεί το πέναλτι. Μετά το γκολ χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους χορεύοντας σάμπα.

1973 Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Σπυρίδων Ζουρνατζής, ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι οι νεκροί από την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ανέρχονται σε 11 και οι τραυματίες σε 138.

1988 Πέθανε η κόρη και κληρονόμος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, Χριστίνα Ωνάση.

1996 Στο Βατικανό πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον πάπα και τον επαναστάτη ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ θα ανταποδώσει την επίσκεψη στην Κούβα στις 21 Ιανουαρίου 1998.

1998 Αρχίζουν οι ακροάσεις, ενώπιον της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων εναντίον του Αμερικανού πρόεδρου Μπιλ Κλίντον, για το σκάνδαλο Λεβίνσκι.

1998 Πέθανε ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Άλαν Πάκουλα («Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου», «Η εκλογή της Σόφι»).

1999 Η Κίνα εκτοξεύει το πρώτο διαστημόπλοιό της με την ονομασία «Σενζού 1».

1999 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, επισκέπτεται για 24 ώρες την Ελλάδα. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι αψηφούν την εντολή «στρατιωτικού νόμου» που έχει ουσιαστικά κηρύξει στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν να κάνουν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, αλλά εμποδίζονται από τα ΜΑΤ.

1999  Σε τελετή που γίνεται στην Βιέννη, 30 χρόνια μετά την επίτευξη του 1.000ού τέρματος της καριέρας του, ο μάγος της μπάλας Πελέ ανακηρύσσεται «κορυφαίος αθλητής του αιώνα», όπως προέκυψε από το δημοψήφισμα που έκανε το διεθνές πρακτορείο Reuters. Δεύτερος στις προτιμήσεις ο θρύλος της πυγμαχίας, Μοχάμεντ Άλι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Polytexneio-Xounta
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα στις 17 Νοεμβρίου το 1973 τα μεσάνυχτα τα τανκς περικυκλώνουν το Πολυτεχνείο, προκειμένου να καταστείλουν τη φοιτητική εξέγερση κατά της δικτατορίας. Ξημερώματα ένα τανκ γκρεμίζει την κεντρική πύλη.
polytexneio, emp
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 14 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα το 1973 αρχίζουν στο Πολυτεχνείο γενικές συνελεύσεις, ενώ στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποιούν συγκέντρωση φωνάζοντας αντιδικτατορικά συνθήματα. Όταν λαμβάνεται η απόφαση για κατάληψη, στο Πολυτεχνείο βρίσκονταν πια 1.500 φοιτητές.