ΓΔ: 1431.88 0.62% Τζίρος: 95.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: BusinessDaily.gr

«Βράζει» η Μεσόγειος, ιστορικό υψηλό για την ημερήσια θερμοκρασία νερού

Τους 29 βαθμούς Κελσίου πλησίασε η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου σπάζοντας το ρεκόρ προ 20 ετών, μετά από ένα Ιούλιο που έπληξε την περιοχή με καύσωνες, ξηρασία και πυρκαγιές.

Η υψηλότερη γνωστή ημερήσια θερμοκρασία καταγράφηκε χθες στα ύδατα της Μεσογείου, ανακοίνωσε στο AFP το βασικό κέντρο θαλασσίων ερευνών της Ισπανίας, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2023.

Στις 15 Αυγούστου, η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου έφθασε τους 28,90°C, καταγράφοντας νέο ρεκόρ μετά τους 28,71°C που μετρήθηκαν στις 24 Ιουλίου 2023, δήλωσε ο Χουστίνο Μαρτίνεθ, ερευνητής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών (ICM) και του καταλανικού Ινστιτούτου ICATMAR.

Οι προκαταρκτικές αυτές μετρήσεις βασίζονται σε δορυφορικά στοιχεία της ναυτικής υπηρεσίας του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, που χρονολογούνται από το 1982«Η μέγιστη θερμοκρασία της 15ης Αυγούστου καταγράφηκε στις αιγυπτιακές ακτές, στο Ελ-Αρίς (31,96ºC), αλλά «η τιμή αυτή πρέπει να αντιμετωπισθεί με επιφυλακτικότητα» πριν από μία ενδελεχέστερη επαλήθευση, δήλωσε ο Χουστίνο Μαρτίνεθ.

Επί δύο διαδοχικά καλοκαίρια, η Μεσόγειος ήταν θερμότερη σε σχέση με το εξαιρετικού χαρακτήρα καλοκαίρι του καύσωνα το 2003, όταν η ημερήσια μέση θερμοκρασία μετρήθηκε στους 28,25°C στις 23 Αυγούστου. Αυτό το ρεκόρ διατηρήθηκε επί 20 χρόνια.

Το νέο χθεσινό ρεκόρ καταγράφεται έπειτα από έναν καυτό Ιούλιο για την περιοχή της Μεσογείου, ένα από τα hot points της κλιματικής αλλαγής, η οποία επλήγη από κύματα καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές. Οι θαλάσσιοι καύσωνες στην Μεσόγειο πλήττουν σοβαρά τα ψάρια, τα μαλάκια και τα φυτά, ευνοούν τα χωροκατακτητικά είδη και αυξάνουν εν δυνάμει την ένταση των βροχών λόγω του εντονότερου βαθμού εξάτμισης.

Σήμερα, το αξιοσημείωτο δεν είναι η μέτρηση της μέγιστης θερμοκρασίας σε μία δεδομένη ημέρα, αλλά η παρατήρηση μίας μακράς περιόδου που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς κατάρριψη ρεκόρ, είχε εξηγήσει ο Χουστίνο Μαρτίνεθ όταν ισοφαρίσθηκε το ρεκόρ του 2023«Από το 2022, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας είναι υψηλές για μεγάλη περίοδο κατά ανώμαλο τρόπο, ακόμη και όταν λαμβάνουμε υπ' όψιν την συνθήκη της κλιματικής αλλαγής», είχε πει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Σήμα κινδύνου» για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Ωκεανία

Οι θερμοκρασίες του νερού μέσα και γύρω από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας την τελευταία δεκαετία ήταν οι θερμότερες εδώ και 400 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πάνω από 3,5 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση όλο το χρόνο σε νερό

Ολες οι περιοχές του κόσμου γνώρισαν ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα που συνδέονται με το νερό τον περασμένο χρόνο και δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο πολύτιμο υγρό στοιχείο, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Εθνη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Σήμα κινδύνου για τον πλανήτη για καταστροφική άνοδο της θερμοκρασίας

Καταστροφικές συνέπειες εξαρτώνται από τη διάρκεια που θα έχει η αύξηση της θερμοκρασίας με ερευνητές να σημειώνουν πως αν η αύξησή της 1,5 βαθμών Κελσίου διαρκέσει 50 ή 60 χρόνια, ο πλανήτης θα ζήσει τα χειρότερα.
Fires, Foties, Pyrkagies
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Εκτοξεύτηκαν οι εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως λόγω των πυρκαγιών

Οι πυρκαγιές σε περιοχές με βλάστηση προκάλεσαν εκπομπές 8,6 δισ. τόνων CO2 σε παγκόσμια κλίμακα την περίοδο από τον Μάρτιο του 2023 ως τον Φεβρουάριο του 2024, ποσότητα 16% υψηλότερη του μέσου όρου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων επτά νησιά της χώρας λόγω της λειψυδρίας

Το Αγαθονήσι, η Αμοργός, η Θάσος, η Κάσος, η Σέριφος, η Σίφνος και οι Παξοί, τίθενται στο επίκεντρο μελετών, με σκοπό να υπολογιστούν οι σημερινές ανάγκες τους ως προς τη μελλοντική ζήτηση του νερού.