ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα
Φωτο: BusinessDaily.gr

«Βράζει» η Μεσόγειος, ιστορικό υψηλό για την ημερήσια θερμοκρασία νερού

Τους 29 βαθμούς Κελσίου πλησίασε η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου σπάζοντας το ρεκόρ προ 20 ετών, μετά από ένα Ιούλιο που έπληξε την περιοχή με καύσωνες, ξηρασία και πυρκαγιές.

Η υψηλότερη γνωστή ημερήσια θερμοκρασία καταγράφηκε χθες στα ύδατα της Μεσογείου, ανακοίνωσε στο AFP το βασικό κέντρο θαλασσίων ερευνών της Ισπανίας, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2023.

Στις 15 Αυγούστου, η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου έφθασε τους 28,90°C, καταγράφοντας νέο ρεκόρ μετά τους 28,71°C που μετρήθηκαν στις 24 Ιουλίου 2023, δήλωσε ο Χουστίνο Μαρτίνεθ, ερευνητής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών (ICM) και του καταλανικού Ινστιτούτου ICATMAR.

Οι προκαταρκτικές αυτές μετρήσεις βασίζονται σε δορυφορικά στοιχεία της ναυτικής υπηρεσίας του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, που χρονολογούνται από το 1982«Η μέγιστη θερμοκρασία της 15ης Αυγούστου καταγράφηκε στις αιγυπτιακές ακτές, στο Ελ-Αρίς (31,96ºC), αλλά «η τιμή αυτή πρέπει να αντιμετωπισθεί με επιφυλακτικότητα» πριν από μία ενδελεχέστερη επαλήθευση, δήλωσε ο Χουστίνο Μαρτίνεθ.

Επί δύο διαδοχικά καλοκαίρια, η Μεσόγειος ήταν θερμότερη σε σχέση με το εξαιρετικού χαρακτήρα καλοκαίρι του καύσωνα το 2003, όταν η ημερήσια μέση θερμοκρασία μετρήθηκε στους 28,25°C στις 23 Αυγούστου. Αυτό το ρεκόρ διατηρήθηκε επί 20 χρόνια.

Το νέο χθεσινό ρεκόρ καταγράφεται έπειτα από έναν καυτό Ιούλιο για την περιοχή της Μεσογείου, ένα από τα hot points της κλιματικής αλλαγής, η οποία επλήγη από κύματα καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές. Οι θαλάσσιοι καύσωνες στην Μεσόγειο πλήττουν σοβαρά τα ψάρια, τα μαλάκια και τα φυτά, ευνοούν τα χωροκατακτητικά είδη και αυξάνουν εν δυνάμει την ένταση των βροχών λόγω του εντονότερου βαθμού εξάτμισης.

Σήμερα, το αξιοσημείωτο δεν είναι η μέτρηση της μέγιστης θερμοκρασίας σε μία δεδομένη ημέρα, αλλά η παρατήρηση μίας μακράς περιόδου που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς κατάρριψη ρεκόρ, είχε εξηγήσει ο Χουστίνο Μαρτίνεθ όταν ισοφαρίσθηκε το ρεκόρ του 2023«Από το 2022, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας είναι υψηλές για μεγάλη περίοδο κατά ανώμαλο τρόπο, ακόμη και όταν λαμβάνουμε υπ' όψιν την συνθήκη της κλιματικής αλλαγής», είχε πει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΟΟΣΑ πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΟΣΑ: Επιβραδύνονται οι κλιματικές δράσεις, η Ευρώπη πρωτοστατεί στους ρύπους

Οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών δείχνουν ότι οι ενέργειες για μηδενικές εκπομπές ως το 2050 καθυστερούν, με τις σχετικές εκπομπές να παραμένουν 8% υψηλότερες από τις απαιτήσεις για τους στόχους του 2030, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ.
Μουσουλμάνοι σε προσευχή
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Μαζική προσευχή για βροχή λόγω παρατεταμένης ξηρασίας

Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν σε τέμενος στη βόρεια Τεχεράνη για να προσευχηθούν για βροχή, καθώς το Ιράν βιώνει τη χειρότερη ξηρασία δεκαετιών και σε 15 από τις 31 επαρχίες δεν έχει πέσει φέτος βροχή.
Αστυνομία Βραζιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αυτόχθονες αποκλείουν την είσοδο της COP30 στο Μπελέμ της Βραζιλίας

Αυτόχθονες διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο στη σύνοδο COP30 στη Μπελέμ, προκαλώντας ενίσχυση μέτρων ασφαλείας και μεγάλες ουρές. Διαμαρτύρονται ειρηνικά, απαιτώντας διακοπή κυβερνητικών προγραμμάτων στον Αμαζόνιο.
Εκπομπή διοξειδίου καμινάδας
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο ρεκόρ στις εκπομπές CO2 από ορυκτά καύσιμα το 2025, λένε ειδικοί

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι εκπομπές CO2 από ορυκτά καύσιμα θα σπάσουν ρεκόρ το 2025, φτάνοντας τα 38,1 δισ. τόνους. Η αύξηση αυτή καθιστά αδύνατο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης κάτω από 1,5°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.