Σταθερή πρωταθλήτρια μεταξύ των καλύτερων πόλεων που μπορεί να ζήσει κανείς παραμένει η πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη, η οποία κατακτά για τρίτη διαδοχική χρονιά την κορυφαία θέση στην κατάταξη που δημοσιεύει το Economist Intelligence Unit (EIU).
Η ετήσια έκθεση έχει ως στόχο να δείξει πόσο άνετη ή βιώσιμη είναι μια πόλη και εξέτασε 173 πόλεις σε όλο τον κόσμο με βάση 30 δείκτες που οργανώνονται σε πέντε κατηγορίες: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές.
Ενισχυμένη από τις άριστες βαθμολογίες της στους τομείς της σταθερότητας, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και των υποδομών, η Βιέννη ηγήθηκε της φετινής λίστας, ακολουθούμενη στενά από την Κοπεγχάγη, στη δεύτερη θέση και τη Ζυρίχη, στην τρίτη θέση.
Η συνολική βαθμολογία της Βιέννης, αν και τερμάτισε στην υψηλότερη θέση του καταλόγου, υστέρησε στις κατηγορίες πολιτισμός και περιβάλλον, «λόγω της έλλειψης μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ζωτικότητας του EIU για το 2024.
«Ο Δείκτης Ζωτικότητας του EIU αυξήθηκε ελάχιστα το τελευταίο έτος», αναφέρεται στην έκθεση. «Οι μειώσεις στη σταθερότητα και τις υποδομές σε αρκετές πόλεις στις προηγμένες οικονομίες αντισταθμίστηκαν από διαρθρωτικές βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση σε αρκετές πόλεις στις αναπτυσσόμενες αγορές».
Οι δέκα καλύτερες πόλεις για να ζεις είναι:
- Βιέννη, Αυστρία
- Κοπεγχάγη, Δανία
- Ζυρίχη, Ελβετία
- Μελβούρνη, Αυστραλία
- Κάλγκαρι, Καναδάς
- Γενεύη, Ελβετία
- Σίδνεϊ, Αυστραλία
- Βανκούβερ, Καναδάς
- Οσάκα, Ιαπωνία
- Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία
Η Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και το Βανκούβερ μπήκαν φέτος στην πρώτη δεκάδα, αλλά υποχώρησαν «εν μέσω σημαντικής έλλειψης διαθεσιμότητας κατοικιών», όπως αναφέρει το EIU. Για τον ίδιο λόγο, το Τορόντο έπεσε στη 12η θέση φέτος, αφού βρισκόταν μεταξύ των 10 πρώτων θέσεων τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Η Δυτική Ευρώπη ήταν η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας συνολικά 92 στα 100. Ωστόσο, έχει πέσει από πέρυσι λόγω της αύξησης των διαδηλώσεων και της εγκληματικότητας που επιβάρυνε την κατηγορία της σταθερότητας, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Βόρεια Αμερική ήταν η δεύτερη καλύτερη περιοχή, σημειώνοντας μέσο όρο 90,5 στα 100, και κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση για την εκπαίδευση. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη κρίση στέγασης στον Καναδά έχει συμπαρασύρει σε πτώση τις βαθμολογίες της περιοχής στις υποδομές.
Η εικόνα της Ασίας
Οι πόλεις της Ασίας συνεχίζουν να αυξάνουν τις βαθμολογίες τους όσον αφορά τη βιωσιμότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα, το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα στη φετινή μελέτη, ανεβαίνοντας από την 61η θέση στην 50η στην κατάταξη.
«Αν και δεν έχει επιστρέψει ακριβώς στις βαθμολογίες του πριν από το 2019, το πολιτικό τοπίο του Χονγκ Κονγκ έχει σταθεροποιηθεί, με τους κινδύνους διαταραχών από μαζικές διαδηλώσεις να είναι πλέον αμελητέοι», σύμφωνα με το EIU, το οποίο προσθέτει ότι «ο νόμος για την εθνική ασφάλεια και οι τοπικοί κανονισμοί που θεσπίστηκαν νωρίτερα το 2024 έχουν αποκαταστήσει την πολιτική σταθερότητα, αλλά αυτή η αλλαγή στη βαθμολογία αντανακλά ένα τεράστιο αντάλλαγμα για την κοινωνία των πολιτών του Χονγκ Κονγκ, όπως αποδεικνύεται από την κατακόρυφη πτώση της βαθμολογίας της πόλης στον ξεχωριστά δημοσιευμένο Δείκτη Δημοκρατίας μας».
Οι 10 πιο βιώσιμες πόλεις της Ασίας:
- Μελβούρνη, Αυστραλία
- Σίδνεϊ, Αυστραλία
- Οσάκα, Ιαπωνία
- Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία
- Αδελαΐδα, Αυστραλία
- Τόκιο, Ιαπωνία
- Περθ, Αυστραλία
- Μπρισμπέιν, Αυστραλία
- Ουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία
- Σιγκαπούρη, Σιγκαπούρη
Η Σιγκαπούρη, η οποία κατέλαβε την 26η θέση στον κόσμο, σημείωσε επίσης μεγάλο άλμα και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ανάκαμψη τους τελευταίους 12 μήνες. Ειδικότερα, το μικροσκοπικό κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας σημείωσε άριστα 100 στην κατηγορία της υγειονομικής περίθαλψης.
Οι ιαπωνικές πόλεις Οσάκα και Τόκιο μπήκαν επίσης στη λίστα των 10 κορυφαίων για την Ασία. «Ως η πολυπληθέστερη μεταξύ των 20 κορυφαίων πόλεων, το Τόκιο αξίζει τα πρόσθετα εύσημα ότι είναι σε θέση να διατηρήσει υψηλά πρότυπα παροχής δημόσιων υπηρεσιών και ασφάλειας σε έναν τεράστιο πληθυσμό», τονίζεται στην έκθεση.
Οι πόλεις της Ινδίας, ωστόσο, υποχώρησαν στη βαθμολογία της βιωσιμότητας, εν μέρει λόγω της κακής ποιότητας του αέρα της χώρας. «Η ανάπτυξη των υποδομών αποτελεί επίσης προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αλλά δεδομένου του μεγέθους και της γεωγραφίας της χώρας, θα χρειαστεί χρόνος για να βελτιωθεί. Από τις 58 ασιατικές πόλεις του δείκτη, οι 16 έχουν επιτύχει το υψηλότερο επίπεδο βιωσιμότητας (βαθμολογία άνω του 80. Ωστόσο, 11 ασιατικές πόλεις έλαβαν βαθμολογία κάτω από 60, οπότε ορίζουμε ότι η βιωσιμότητα περιορίζεται σοβαρά, καθώς οι πόλεις αυτές παλεύουν με διαρθρωτικά, πολιτικά και κλιματικά προβλήματα που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν», σημειώνει το EIU.
Οι «δύσκολες» πόλεις της υφηλίου
Στην τελευταία δεκάδα κυριαρχούν οι πόλεις στις περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η Δαμασκός της Συρίας και η Τρίπολη της Λιβύης κατατάσσονται ως οι δύο πόλεις με τη χαμηλότερη βιωσιμότητα μετά τις εμφύλιες ταραχές που έχουν διαλύσει τις οικονομίες τους, σύμφωνα με την έκθεση.
Η πόλη του Κιέβου στην Ουκρανία κατατάσσεται ως η 9η λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμο, καθώς η χώρα συνεχίζει να παλεύει με μια ένοπλη σύγκρουση μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Το Τελ Αβίβ, η ισραηλινή πρωτεύουσα, ήταν η μεγαλύτερη μετακίνηση προς τα κάτω φέτος, πέφτοντας 20 θέσεις στην κατάταξη στην 112η θέση παγκοσμίως, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι από την ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί, ενώ περισσότεροι από 37.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναφερθεί νεκροί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.