Το άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα, έστω και για λίγο για να περάσει η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια, χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τονίζοντας ότι πρέπει να παραμείνει ανοικτό χωρίς ακόμα να έχει διευθετηθεί το θέμα των υπηκόων με ξένα διαβατήρια που περιμένουν να περάσουν στην Αίγυπτο και από εκεί να επιστρέψουν στις χώρες τους.
Ούτε ένας από τους εκατοντάδες ξένους, ανάμεσά τους και πολλοί Αμερικανοί - που περιμένουν από την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων δεν πέρασε από τη Ράφα στην Αίγυπτο για το μικρό χρονικό διάστημα που άνοιξε το πέρασμα. Εξάλλου το άνοιγμα ήταν στην πραγματικότητα μια πρόβα, όπου τηρήθηκαν όλοι οι όροι που είχε βάλει το Ισραήλ, δηλαδή να περάσουν μόνο 20 φορτηγά αν και για να ανακουφιστούν οι άνθρωποι στη Γάζα θα χρειαστεί να περάσουν πολύ περισσότερα.
Αν δεν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη το πέρασμα θα ανοίξει εκ νέου τη Δευτέρα. Ο Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Έθνη για την εξασφάλιση της βοήθειας, η οποία, όπως λέει, θα συμβάλει στην έναρξη της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη και ασφαλή καταλύματα. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η επαναλειτουργία της Ράφα ακολούθησε ημέρες «εξαντλητικών» διπλωματικών δεσμεύσεων των ΗΠΑ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και καλεί τις πλευρές να κάνουν το καθήκον τους για να παραμείνει το πέρασμα ανοιχτό, ώστε να μπορέσει να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.
Σχετικά με τη Χαμάς δήλωσε πως: «Η Χαμάς δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην παροχή αυτής της σωτήριας βοήθειας», είπε. «Οι Παλαιστίνιοι πολίτες δεν είναι υπεύθυνοι για τη φρικτή τρομοκρατία της Χαμάς και δεν πρέπει να υποφέρουν για τις διεφθαρμένες πράξεις της». «Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν, αν η Χαμάς κλέψει ή εκτρέψει αυτή τη βοήθεια, θα έχει αποδείξει για άλλη μια φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία του παλαιστινιακού λαού και πρακτικά θα εμποδίσει τη διεθνή κοινότητα να παράσχει αυτή τη βοήθεια», πρόσθεσε.
Τέλος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών στη Γάζα, όπου οι πολίτες μπορούν να πάνε για να μείνουν μακριά από κινδύνους, για να μπορέσουν να φύγουν οι Αμερικανοί πολίτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας και για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων.