Η Ρωσία σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον 4,13 τρισεκατομμύρια ρούβλια (61,9 δισεκατομμύρια ευρώ) έως το 2024 για να υλοποιήσει τους στόχους στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής που έχει θέσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αυτοί αφορούν στη στήριξη ασθενέστερων οικογενειών με παιδιά και στα επιδόματα μητρότητας, χωρίς όμως να επηρεασθεί η μακροοικονομική σταθερότητα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος πρόσφατα στην δημογραφική κατάσταση της χώρας την οποία είχε χαρακτηρίσει «πολύ δύσκολη», παρουσίασε τα σχέδια του για την ενίσχυση της γεννητικότητας, τα οποία περιλαμβάνουν οικονομική ενίσχυση σε οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά και επιδόματα για το πρώτο παιδί.
Ο Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η πρωτοφανής αυτή χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων θα απαιτήσει επιπλέον κονδύλια 4 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων, εκ των οποίων τα 3,77 τρισεκατομμύρια θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από τους προϋπολογισμούς των περιφερειών.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών είπε ότι αυτά τα πρωτοφανή κονδύλια θα διατεθούν για την κοινωνική υποστήριξη των πολιτών, αλλά «οι αποφάσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν τον προϋπολογισμό και την μακροοικονομική σταθερότητα».
Ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών ήδη ετοιμάζει τροποποιήσεις στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, τις οποίες θα παρουσιάσει ενώπιον της κυβέρνησης έως τις 11 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να διατεθούν τα κονδύλια αυτά όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα για την κοινωνική στήριξη των ασθενέστερων πολιτών.
Στο πρόσφατο διάγγελμα του ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) ο Ρώσος πρόεδρος είχε προτείνει την αύξηση των επιδομάτων στις ασθενέστερες οικογένειες με παιδιά όπως και αύξηση του επιδόματος μητρότητας. Αυτό σημαίνει, ότι μηνιαία επιδόματα θα μπορούν να παίρνουν όχι μόνο οι οικογένειες αυτές που έχουν παιδιά ηλικίας έως τριών (3) ετών αλλά και παιδιά ηλικίας 3 έως 7 ετών. Επίσης το επίδομα μητρότητας δεν θα το λαμβάνουν οι μητέρες που αποκτούν το δεύτερο παιδί αλλά από το πρώτο παιδί.