Με στόχο την υιοθέτηση καλών πρακτικών προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας της βιομηχανίας της μόδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να υποβάλουν τις προτάσεις τους στα πλαίσια ενός πανευρωπαϊκού διαγωνισμού καινοτομίας. Με θέμα «Αναθεωρώντας την Μόδα: Αλλάζοντας συμπεριφορές για μία πιο βιώσιμη βιομηχανία», ο διαγωνισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκηρύχθηκε προ ολίγων ημερών, με προθεσμία υποβολής προτάσεων τις 4 Μαρτίου 2020 και συνολικό έπαθλο 150.000 ευρώ.
Τα χρήματα θα διανεμηθούν ισόποσα στις τρεις ιδέες που θα κερδίσουν την κριτική επιτροπή καθώς θα προτείνουν νέες πρακτικές που θα ανανεώσουν τον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας της μόδας, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, αξιοποίησης πόρων αλλά και ανακύκλωσης υλικών, προωθώντας παράλληλα νέα πρότυπα καταναλωτικής συμπεριφοράς. Σε κάθε περίπτωση, στόχο αποτελεί η σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανίας της μόδας συνολικά. Ο διαγωνισμός εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που συνδέονται με την Ε.Ε., ενώ οι νικητές θα αναδειχθούν τον προσεχή Νοέμβριο.
Η προκήρυξη συνέπεσε πάντως με την ανακοίνωση της λίστας με τις 15 πλέον ρυπογόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά ειδικά την βιομηχανία της μόδας. Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστρία και Βρετανία φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας, με τους Ιταλούς συγκεκριμένα να παράγουν ετησίως 465.925 τόννους ρύπων που προκύπτουν από την κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα, ποσό που αντιστοιχεί σε 7,7 κιλά απορριμάτων ανά άτομο. Στον αντίποδα, η Ισπανία εμφανίζεται ως η χώρα με την μικρότερη παραγωγή απορριμάτων, με 2,1 κιλά ανά άτομο.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν από την εταιρεία Labfresh, με έδρα το Άμστερνταμ, με στόχο την ευαισθητοποίηση και του κοινού. Παράμετροι όπως η κατά κεφαλήν δαπάνη σε αγορά νέων ρούχων, το σύνολο των κλωστοϋφαντουργικών απορριμάτων ανά χώρα, η συνεισφορά της βιομηχανίας ένδυσης στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν κάθε χώρας αλλά και οι ετήσιες εξαγωγές χρησιμοποιημένων ρούχων, τέθηκαν υπό εξέταση προκειμένου να προκύψει ένα συνολικό σκορ που κρίνει τις επιδόσεις της κάθε χώρας. Όπως σημειώνουν αναλυτές της αγοράς, πολλές καινοτομίες προκύπτουν αρκετά συχνά σε ό,τι αφορά την ανανέωση των πρακτικών παραγωγής και επεξεργασίας πρώτων υλών, κυρίως από χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία, αλλά πολύ συχνά η βιομηχανία απλά τις αγνοεί.
Ο κατάλογος με τους μεγαλύτερους ρυπαντές συμπληρώνεται -κατά σειρά περιβαλλοντικής επιβάρυνσης- από το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, την Ισπανία, την Φινλανδία, την Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Πολωνία και τελευταία την Ουγγαρία.