ΓΔ: 2623.03 0.66% Τζίρος: 450.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shuttestock

«Βέλη» Μισέλ για τις ρωσικές επιθέσεις στα ουκρανικά λιμάνια

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η Ρωσία αποκλείει τα ουκρανικά λιμάνια και επιτίθεται σε αυτά, τονίζοντας πως πρέπει να σταματήσει.

Ο αποκλεισμός των θαλάσσιων λιμένων της Ουκρανίας από τη Ρωσία αφότου η τελευταία αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τα δημητριακά, που είχε συναφθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, είναι «σκανδαλώδης» και «πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί.

«Είναι ειλικρινά σκανδαλώδες το ότι η Ρωσία, αφού έβαλε τέλος στην πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα δημητριακά, αποκλείει τα ουκρανικά λιμάνια και τους επιτίθεται. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Μισέλ την παραμονή της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ακόμη πως είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος αν οι ηγέτες της G20 θα καταφέρουν να συναινέσουν σε μια δήλωση στο τέλος της συνόδου τους στο Νέο Δελχί. Ο Μισέλ υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει από την Ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών να επικεντρώσει στις παγκόσμιες προκλήσεις για τα τρόφιμα και την ενεργειακή ασφάλεια.

Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να περιληφθούν στις συνομιλίες είναι ο ρωσικός αποκλεισμός της διέλευσης φορτίων δημητριακών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος πλήττει την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές χώρες.

Ο Μισέλ δήλωσε πως δεν προβλέπει ότι η σύνοδος κορυφής θα επιλύσει όλα τα «μείζονα» παγκόσμια προβλήματα, αλλά πρόσθεσε πως η ΕΕ θέλει από τη G20 να επιταχύνει τις προσπάθειες για την επίτευξη στόχων για βιώσιμη ανάπτυξη και να στείλει ένα μήνυμα για τα κλιματικά ζητήματα και τη μείωση της φτώχειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά ενημέρωση από τις ΗΠΑ για τις συνομιλίες Γουίτκοφ-Πούτιν

Η ΕΕ περιμένει από τις ΗΠΑ να την ενημερώσουν για τις συνομιλίες Γουίτκοφ-Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την επιστροφή της αμερικανικής αποστολής από τη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πάουλα Πίνιο.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος ΕΕ: «Η στήριξή μας στην Ουκρανία πιο σημαντική από ποτέ»

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε τη σημασία της οικονομικής και αμυντικής στήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία, αναφέροντας την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Ζήτησε και τη συμβολή άλλων εταίρων για τη λήξη του πολέμου.
Ευρωπαϊκή άμυνα σύμβολο
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαρό: Η Ευρώπη αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης προς την Ουκρανία

Τη διαρκή και σημαντική υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία τόνισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας και πληροφοριών προέρχεται από Ευρωπαίους. Κάλεσμα στήριξης από Ολλανδό πρωθυπουργό.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ και Αυστραλία υπέρ ενεργειακής εκεχειρίας Ρωσίας-Ουκρανίας

Η Κάγια Κάλας επικρότησε την ανακοίνωση ενεργειακής εκεχειρίας Ρωσίας-Ουκρανίας, αν και τόνισε πως προτιμούσε να αφορά και ανθρώπινες ζωές. Εξέφρασε επιφυλάξεις για τη στάση της Ρωσίας και ζήτησε αυστηρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: «Τρομερό λάθος» της ΕΕ η άρση κυρώσεων σε δύο Ρώσους ολιγάρχες

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «τρομερό λάθος» την άρση κυρώσεων της ΕΕ κατά 2 Ρώσων δισεκατομμυριούχων, τονίζοντας πως η Ουκρανία θα απαντήσει προσθέτοντας 10 νέα ονόματα στη λίστα κυρώσεων και διαμήνυσε: «Θα πολεμήσουμε».