ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shuttestock

«Βέλη» Μισέλ για τις ρωσικές επιθέσεις στα ουκρανικά λιμάνια

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η Ρωσία αποκλείει τα ουκρανικά λιμάνια και επιτίθεται σε αυτά, τονίζοντας πως πρέπει να σταματήσει.

Ο αποκλεισμός των θαλάσσιων λιμένων της Ουκρανίας από τη Ρωσία αφότου η τελευταία αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τα δημητριακά, που είχε συναφθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, είναι «σκανδαλώδης» και «πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί.

«Είναι ειλικρινά σκανδαλώδες το ότι η Ρωσία, αφού έβαλε τέλος στην πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα δημητριακά, αποκλείει τα ουκρανικά λιμάνια και τους επιτίθεται. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Μισέλ την παραμονή της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ακόμη πως είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος αν οι ηγέτες της G20 θα καταφέρουν να συναινέσουν σε μια δήλωση στο τέλος της συνόδου τους στο Νέο Δελχί. Ο Μισέλ υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει από την Ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών να επικεντρώσει στις παγκόσμιες προκλήσεις για τα τρόφιμα και την ενεργειακή ασφάλεια.

Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να περιληφθούν στις συνομιλίες είναι ο ρωσικός αποκλεισμός της διέλευσης φορτίων δημητριακών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος πλήττει την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές χώρες.

Ο Μισέλ δήλωσε πως δεν προβλέπει ότι η σύνοδος κορυφής θα επιλύσει όλα τα «μείζονα» παγκόσμια προβλήματα, αλλά πρόσθεσε πως η ΕΕ θέλει από τη G20 να επιταχύνει τις προσπάθειες για την επίτευξη στόχων για βιώσιμη ανάπτυξη και να στείλει ένα μήνυμα για τα κλιματικά ζητήματα και τη μείωση της φτώχειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αντίποινα μετά τον περιορισμό της διπλωματικής αποστολής στις Βρυξέλλες

Η Ρωσία ανακοίνωσε αντίποινα μετά τον περιορισμό της διπλωματικής της αντιπροσωπείας από την ΕΕ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση μεροληπτική και σημειώνοντας πως η ΕΕ δεν πρέπει να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά από Ουκρανία άμεση επισκευή του αγωγού Ντρούζμπα

Η ΕΕ κάλεσε την Ουκρανία να επισπεύσει τις επισκευές στον αγωγό πετρελαίου «Ντρούζμπα» που υπέστη ζημιές στον πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ενημέρωση στο Κίεβο για τα τέσσερα χρόνια από την εισβολή.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ θα κρίνει το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου εξαρτάται από την πίεση ΗΠΑ-ΕΕ προς τον Πούτιν. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει πετύχει τον στόχο της, ενώ εξέφρασε διάθεση για συνομιλίες και άνοιγμα σε συμβιβασμό για τα εδαφικά ζητήματα.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς συμφωνία για το 20ό πακέτο κυρώσεων ΕΕ-Ουκρανίας, λέει η Κάλας

Η Κάγια Κάλας εξέφρασε λύπη για το βέτο της Ουγγαρίας στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί πισωγύρισμα ενόψει της επετείου εισβολής στην Ουκρανία, όπου η Μόσχα δεν πέτυχε τους στόχους της.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κάγια Κάλλας ανησυχεί για το ασυμφωνία στην ΕΕ για τις νέες κυρώσεις

Η Κάγια Κάλλας χαρακτήρισε «πισωγύρισμα» την έλλειψη συμφωνίας στην ΕΕ για νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λίγο πριν τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως οι προσπάθειες συνεχίζονται.