ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Διώξεις για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην Κολομβία

Η Οντεμπρέχτ βρέθηκε στην καρδιά του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς στην ιστορία της Ν. Αμερικής, καθώς στελέχη της δωροδόκησαν αξιωματούχους σε πάνω από δέκα χώρες για να εξασφαλίσουν την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων.

Η εισαγγελία της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη την άσκηση διώξεων σε 55 πρόσωπα στο πλαίσιο του σκανδάλου της Odebrecht, συγκεκριμένα 22 πρώην στελέχη και λομπίστες της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας και 33 πρώην κρατικούς λειτουργούς.

Η εισαγγελία εξήγησε μέσω του ιστοτόπου της πως οι κατηγορίες αφορούν «κατάχρηση δημοσίων πόρων». Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο πρώην πρόεδρος της Οντεμπρέχτ –η οποία στο μεταξύ έχει μετονομαστεί σε Novonor–, ο Μαρσέλου Οντεμπρέχτ.

«Κατά τη διάρκεια τουλάχιστον οκτώ ετών (2009-2016), η πολυεθνική Οντεμπρέχτ (...) καταχράστηκε δημόσια κεφάλαια για δικό της όφελος» και διέθεσε «80 δισεκατομμύρια πέσος» (σχεδόν 16,5 εκατ. ευρώ) σε λειτουργούς που επέλεξαν την Οντεμπρέχτ για την κατασκευή οδικού άξονα 528 χιλιομέτρων που συνέδεε το κεντρικό τμήμα της χώρας με την ακτή στην Καραϊβική, διευκρίνισε η εισαγγελία.

Ο κ. Οντεμπρέχτ είχε καταδικαστεί να εκτίσει 19 χρόνια κάθειρξης, που μειώθηκαν σε δέκα, τα οποία εξέτισε σε κατ’ οίκον κράτηση, για άλλο σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο ενεπλάκη επίσης η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βραζιλίας, η Petrobras.

Η εισαγγελία ανέφερε επίσης πως εξέδωσε διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος των Έντεχ Πάουλου Φερακούτι, Αμίλτον Χιντεάκι και Μάρσιου Μαρανγκόνι, βραζιλιάνων υπηκόων, πρώην ανώτερων στελεχών της Οντεμπρέχτ, στους οποίους είχαν ήδη ασκηθεί διώξεις τον Μάρτιο του 2021 στο πλαίσιο του σκανδάλου.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν μια μέρα μετά την αξίωση του κολομβιανού προέδρου Γουστάβο Πέτρο η εισαγγελία να «ξανανοίξει» τους φακέλους αυτούς, ζητώντας τη συνδρομή της Βραζιλίας και των ΗΠΑ για να τιμωρηθούν οι εγκέφαλοι του κυκλώματος διαφθοράς. Ο πρόεδρος Πέτρο στηλίτευσε την ατιμωρησία των βασικών υπεύθυνων του κυκλώματος.

Στα τέλη του 2020, εποπτικός φορέας της βιομηχανίας και του εμπορίου στην Κολομβία επέβαλε πρόστιμο κάπου 46 εκατ. ευρώ στην Οντεμπρέχτ, όμως η βραζιλιάνικη κατασκευαστική «δεν πλήρωσε ούτε πέσο», σύμφωνα με τον κ. Πέτρο.

Ο πρόεδρος δήλωσε πως η εισαγγελία «επέτρεψε» σε ηγετικά στελέχη της εταιρείας να φύγουν από τη χώρα, ώστε να μην αποκαλύψουν ποιοι πολιτικοί δωροδοκήθηκαν. «Ξέρουμε ποιους δωροδόκησαν» και «ποιοι ήταν οι ενδιάμεσοι», όμως «δεν ξέρουμε πού πήγαν τα χρήματα, διότι πήγαν σε αυτούς που είχαν την πολιτική εξουσία», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην Κολομβία δεν δικάστηκε κανένας ανώτερος κρατικός λειτουργός ή πολιτικός για την υπόθεση.

Ο Λουίς Φερνάντο Αντράντε, πρώην διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας υποδομών (ANI), δημόσιου οργανισμού, βρίσκεται πάντως στον κατάλογο των κατηγορουμένων. Ο πρώην κρατικός λειτουργός, ο πλέον υψηλόβαθμος της λίστας, διέφυγε στις ΗΠΑ το 2018, καταγγέλλοντας πως υφίστατο διωγμό.

Στο Περού, τρεις πρώην πρόεδροι αντιμετωπίζουν έρευνες κι ένας τέταρτος, ο Άλαν Γκαρσία, αυτοκτόνησε τη 17η Απριλίου 2019 για να μη συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για το ίδιο σκάνδαλο.

Η εισαγγελία λέει πως η Οντεμπρέχτ είχε συνεισφέρει 800.000 δολάρια στην εκστρατεία του πρώην του πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018). Ο πρώην πρόεδρος δεν είναι πάντως ανάμεσα στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις χθες.

Η Οντεμπρέχτ δέχθηκε να πληρώσει πρόστιμα σε αρκετές χώρες για να μπουν στο αρχείο οι έρευνες σε βάρος της, κυρίως 2,6 δισεκ. δολάρια στις κυβερνήσεις της Βραζιλίας, των ΗΠΑ και της Σουηδίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επιστρέφει στη φυλακή με δικαστική απόφαση δημοσιογράφος στη Γουατεμάλα

Από τη 19η Οκτωβρίου ο Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα, τελούσε σε κατ’ οίκον κράτηση, αφού πέρασε πάνω από δυο χρόνια στη φυλακή εξαιτίας κατηγοριών για ξέπλυμα χρήματος, εκβίαση και παρακώλυση της δικαιοσύνης.
ΔΙΕΘΝΗ

«Mπλόκο» της βολιβιανής δικαιοσύνης σε νέα υποψηφιότητα του Έβο Μοράλες

Κατηγορούμενος για νοθεία και υπό την πίεση των διαδηλώσεων, παραιτήθηκε λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2019 και ζήτησε άσυλο στο Μεξικό και στη συνέχεια στην Αργεντινή πριν επιστρέψει στη Βολιβία μετά από 11 μήνες.
ΔΙΕΘΝΗ

O Γκουτέρες καλεί να γίνουν μεγάλες επενδύσεις για το περιβάλλον

«Πρέπει να φύγουμε από την Κάλι με μεγάλες επενδύσεις στο ταμείο του παγκόσμιου σχεδίου-πλαισίου για τη βιοποικιλότητα και δεσμεύσεις για την κινητοποίηση άλλων πηγών δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης» τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία θα προσφέρει υπηκοότητα σε 135 αντιφρονούντες της Νικαράγουα

Η Ισπανία είχε ήδη προσφέρει υπηκοότητα σε περισσότερους από 300 Νικαραγουανούς που είναι αντίπαλοι του σημερινού καθεστώτος. Μεταξύ αυτών ήταν οι πιο δημοφιλείς σύγχρονοι συγγραφείς της Νικαράγουας, Ζοκόντα Μπέλι και Σέρτζιο Ραμίρεζ.