ΓΔ: 2683.79 1.66% Τζίρος: 83.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:44:36
Φώτο: Shutterstock

Παραιτήθηκε ο Λετονός πρωθυπουργός λόγω ρήξης εντός της κυβέρνησης

Ο Λετονός πρωθυπουργός στρέφει τα βέλη του προς τα κόμματα που βρίσκονται στον κυβερνητικό συνασπισμό σημειώνοντας πως θέτουν εμπόδια για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Την παραίτησή του προανήγγειλε σήμερα ο Λετονός πρωθυπουργός Κρισιάνις Καρίνς, κατηγορώντας για την απόφασή του κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό. «Αυτή την Πέμπτη θα υποβάλω την παραίτησή μου και αυτού του υπουργικού συμβουλίου στον πρόεδρο», δήλωσε ο Καρίνς σε συνέντευξη Τύπου.

Από κοινού με άλλες χώρες στη Βαλτική, τη Λιθουανία και την Εσθονία, η Λετονία είναι από τους πρωτοστάτες που πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το κεντροδεξιό κόμμα Νέα Ενότητα του πρωθυπουργού κέρδισε την πρώτη θέση στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2022, εξασφαλίζοντας 26 από τις 100 έδρες ενός κατακερματισμένου επτακομματικού κοινοβουλίου που προέκυψε. Με ανάρτησή του στο Χ, ο Καρίνας επέρριψε την ευθύνη για την απόφασή του να παραιτηθεί σε εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού λέγοντας ότι «θέτουν εμπόδια στο έργο για την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη».

Το κόμμα του Καρίνς ηγείται της κυβέρνησης - με οριακή πλειοψηφία στην Βουλή - του κράτους μέλους της ΕΕ με πληθυσμό 1,9 εκατομμυρίων, με τη στήριξη της συντηρητικής Εθνικής Συμμαχίας και της Ενωμένης Λίστας μικρότερων κομμάτων. Ωστόσο, οι σχέσεις με κόμματα του συνασπισμού επιδεινώθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα να συμφωνήσουν σε κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Την Παρασκευή, ο Καρίνς προσπάθησε χωρίς επιτυχία να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση περισσότερων κομμάτων της Βουλής. Προσέγγισε το αριστερό κόμμα των Προοδευτικών, τους Πράσινους και την Ένωση Αγροτών, έναν συνασπισμό συντηρητικών ομάδων με επικεφαλής τον Άιβαρς Λέμπεργκς, τον δήμαρχο της πόλης-λιμανιού Βέντσπιλς, ο οποίος βρίσκεται από το 2019 στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ για φερόμενη διαφθορά.

Το κόμμα Νέα Ενότητα του Καρίνς σχεδιάζει να επιλέξει τον υποψήφιό του για πρωθυπουργό μεθαύριο Τετάρτη, ανακοίνωσε ο ίδιος. Ο πρόεδρος Έντγκαρς Ρινκέβιτς έχει την αρμοδιότητα να δώσει εντολή σε νέο πρωθυπουργό για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο τελευταίος θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα είναι προγραμματισμένες για το 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Διάγγελμα Σάντσεθ σήμερα εν μέσω φημών για πρόωρες εκλογές

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα απευθύνει σήμερα διάγγελμα στις 09:00 (τοπική), μετά την απόρριψη από το κοινοβούλιο μέτρων κατά της στεγαστικής κρίσης και φήμες για πρόωρες εκλογές, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.
Πανοραμική θέα Μαδρίτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Διαδηλώσεις μετά το «όχι» στα μέτρα για το στεγαστικό

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε ισπανικές πόλεις για το στεγαστικό, μετά την απόρριψη κυβερνητικών μέτρων. Στη Μαδρίτη, πορείες και συγκέντρωση ακτιβιστών έδωσαν μήνυμα λαϊκής κινητοποίησης και ζήτησαν γενική απεργία.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Κατάργηση τελών κυκλοφορίας στα περισσότερα οχήματα πριν τις εκλογές

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας για 14,5 εκατομμύρια οχήματα, στοχεύοντας στην αύξηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάνδρα Σδούκου: Στήριξη της κυβέρνησης σε όσους έχουν ανάγκη

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι οι διεθνείς εξελίξεις και οι τιμές ενέργειας επηρεάζουν την οικονομία και τη συζήτηση στη ΔΕΘ, ενώ σχολίασε και την πιθανότητα υποψηφιότητας του Κασιδιάρη στις εκλογές.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Η AfD δεν κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο Σαξονίας-Άνχαλτ

Το AfD κέρδισε στις εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ με 43,8%, χωρίς όμως να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Χριστιανοδημοκράτες έπεσαν στο 17,2%. SPD, Πράσινοι και Die Linke εισήλθαν στο κοινοβούλιο με περίπου 9% το καθένα.