ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:42
Τζεφ Μπέζος πορτρέτο
Ο Τζεφ Μπέζος σε δημόσια εμφάνιση, χαμογελώντας με αυτοπεποίθηση.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζητούν να ερευνηθεί αν χάκαρε το κινητό του Μπέζος ο πρίγκιπας Σαλμάν

Οι δύο εισηγητές του ΟΗΕ είχαν πρόσβαση στα συμπεράσματα της τεχνικής ανάλυσης του iPhone του Μπέζος, που έγινε το 2019.

Δύο από τους κορυφαίους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν σήμερα τη διεξαγωγή έρευνας για την πειρατεία στο τηλέφωνο του ιδιοκτήτη της εταιρείας Amazon, του Τζεφ Μπέζος, μέσω ενός μηνύματος της υπηρεσίας WhatsApp που προερχόταν από έναν λογαριασμό του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας. Το Ριάντ χαρακτηρίζει «παράλογο» τον ισχυρισμό ότι χάκαρε τον Μπέζος.

Η πειρατεία διαπράχθηκε το 2018 και το αποτέλεσμά της ήταν η δημοσιοποίηση προσωπικών φωτογραφιών του Μπέζος, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, με περιουσία που εκτιμάται στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπέζος είναι επίσης ο ιδιοκτήτης της Washington Post, με την οποία συνεργαζόταν ο Τζαμάλ Κασόγκι, ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε την ίδια χρονιά στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σε ανακοίνωσή τους, η Ανιές Καλαμάρ, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και ο Ντέιβιντ Κάγιε, ο εισηγητής για την ελευθερία της έκφρασης, ανέφεραν ότι διαθέτουν πληροφορίες για την «πιθανή εμπλοκή» του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην «παρακολούθηση» του ιδιοκτήτη της Amazon.

Η πειρατεία στο τηλέφωνό του «απαιτεί μια άμεση έρευνα εκ μέρους των αμερικανικών αρχών και των άλλων αρμόδιων αρχών», προσθέτουν οι δύο εισηγητές οι οποίοι έχουν αναλάβει αυτά τα καθήκοντα κατόπιν εντολής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά δεν μιλούν εξ ονόματος του Οργανισμού.

Όπως αναφέρουν, ζητούν να επικεντρωθεί η έρευνα «στην άμεση και προσωπική εμπλοκή του πρίγκιπα διαδόχου στις προσπάθειες που στοχοθετούν τους φερόμενους (πολιτικούς) αντιπάλους».

Χαρακτηρίζοντας «παράλογους» τους ισχυρισμούς αυτούς, η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον ζήτησε και αυτή από την πλευρά της τη διεξαγωγή έρευνας ώστε «να ριχθεί φως στα γεγονότα».

Ο Κασόγκι και ένα διαζύγιο

Οι δύο εισηγητές του ΟΗΕ είχαν πρόσβαση στα συμπεράσματα της τεχνικής ανάλυσης του iPhone του Μπέζος, που έγινε το 2019. Σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση, ο επιχειρηματίας μπορεί να έγινε στόχος την 1η Μαΐου 2018, μέσω ενός βίντεο που στάλθηκε από έναν λογαριασμό του Σαουδάραβα πρίγκιπα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανάλυσης αυτής, οι δύο άνδρες είχαν ανταλλάξει τηλέφωνα τον προηγούμενο μήνα.

Λίγες ώρες αφότου έλαβε αυτό το βίντεο, μεγάλος όγκος δεδομένων κλάπηκε από το τηλέφωνό του. Αυτή η «εξαγωγή» δεδομένων συνεχίστηκε, χωρίς να γίνει αντιληπτή, για πολλούς μήνες.

Οι χάκερ φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν ένα είδος κατασκοπευτικού λογισμικού που έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις παρακολούθησης Σαουδαράβων, όπως για παράδειγμα το κακόβουλο λογισμικό Pegasus-3 του ομίλου NSO.

Ο Μπέζος είχε προσλάβει την εταιρεία Gavin de Becker & Associates για να ανακαλύψει πώς τα προσωπικά μηνύματα και οι φωτογραφίες του έφτασαν στη σκανδαλοθηρική εφημερίδα National Enquirer. Οι αποκαλύψεις της ταμπλόιντ για την εξωσυζυγική σχέση του οδήγησαν στο διαζύγιό του.

Η εταιρεία είχε κατηγορήσει τους Σαουδάραβες από τον περασμένο Μάιο. Όμως δεν είχε επιρρίψει ευθύνες συγκεκριμένα στη σαουδαραβική κυβέρνηση, ούτε είχε δώσει λεπτομέρειες για το πώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα.

Για τους δύο εισηγητές του ΟΗΕ, η υπόθεση αυτή «ενισχύει τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για ένα στοχευμένο πρόγραμμα παρακολούθησης προσώπων που θεωρούνται αντίθετοι» με το καθεστώς του Ριάντ. Ζητούν επίσης να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος γύρω από τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους ο πρίγκιπας διάδοχος «διέταξε, ενθάρρυνε ή είχε γνώση για τις προετοιμασίες» της επιχείρησης με στόχο τον Τζαμάλ Κασόγκι.

Τον Δεκέμβριο, σαουδαραβικό δικαστήριο απάλλαξε από κάθε υποψία το περιβάλλον του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τον φόνο του Κασόγκι. Η ετυμηγορία του χαρακτηρίστηκε «παρωδία δίκης» από πολλές δυτικές χώρες, εκτός των ΗΠΑ. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η CIA, όπως και η Ανιές Καλαμάρ, συνδέει άμεσα τον πρίγκιπα με τη δολοφονία του δημοσιογράφου, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά το βασίλειο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Καμένο περιπολικό Λος Άντζελες
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ζητείται άμεση και ανεξάρτητη έρευνα για θάνατο της Ρενέ Γκουντ από ICE

Ο ΟΗΕ ζητά άμεση και ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο της Ρενέ Νικόλ Γκουντ στη Μινεάπολη από αστυνομικό του ICE, τονίζοντας ότι θανατηφόρα βία επιτρέπεται μόνο ως έσχατη λύση. Το περιστατικό προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων.
Διαδηλωτής με ντουντούκα
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη της βίαιης καταστολής διαδηλώσεων στο Ιράν

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ εκφράζει αποτροπιασμό για την καταστολή στο Ιράν και τονίζει ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές δεν πρέπει να δολοφονούνται ή να χαρακτηρίζονται τρομοκράτες για να δικαιολογείται η βία.
Παιδιά σε ερείπια Γάζας
ΔΙΕΘΝΗ

UNICEF: Πάνω από 100 παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα μετά την εκεχειρία

Πάνω από 100 παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα μετά την εκεχειρία του Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων θυμάτων από drones, ανέφερε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ, τονίζοντας πως οι βομβαρδισμοί έχουν μειωθεί αλλά δεν έχουν σταματήσει.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ρωσικό πλήγμα στην Ουκρανία είναι επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου

Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη χρήση του πυραύλου «Ορέσνικ» από τη Ρωσία στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη κλιμάκωση, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.