Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά ποια υποστήριξη θα προσφέρει στην πολυεθνική δύναμη υπό την ηγεσία της Κένυας που θα αναλάβει να βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής να αντιμετωπίσει τις βαριά οπλισμένες συμμορίες, η εξάπλωση των οποίων επιδεινώνει ολοένα περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα αυτή, δήλωσε ανώτερη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες Παρασκευή. Η Μπάρμπαρα Φάινσταϊν, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τις υποθέσεις της Καραϊβικής, είπε σε δημοσιογράφους πως η συμβολή της Ουάσιγκτον θα εξαρτηθεί από τα συμπεράσματα της αποτίμησης των αναγκών από κλιμάκιο της Κένυας τις προσεχείς εβδομάδες.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκφράσει τη βούληση να καταρτίσει σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα εξουσιοδοτεί τη δύναμη αυτή. «Θα κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να υποστηρίξουμε και να εγγυηθούμε την άμεση έγκριση της απόφασης αυτής», ανέφερε η κυρία Φάινσταϊν. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν τη συνεισφορά κι άλλων χωρών του κόσμου, την ανάπτυξη προσωπικού, εξοπλισμού, την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση και άλλη υποστήριξη.
Οι προτάσεις που θα περιέχει έκθεση του ΟΗΕ που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τη 15η Αυγούστου πιθανόν θα παίξουν ρόλο στη μορφή που θα πάρει η διεθνής δύναμη, ανέφερε η υφυπουργός. Η κυβέρνηση της Αϊτής ζητεί από το 2022 να αναπτυχθεί διεθνής οπλισμένη δύναμη για να βοηθήσει την αστυνομία να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης και ο ΟΗΕ έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ του αιτήματος αυτού.
Όμως, λόγω των δισταγμών που ήγειρε το ενδεχόμενη εμπλοκής στη χώρα, που δεν έχει εκλεγμένη κυβέρνηση ενώ οι ξένες επεμβάσεις της έχουν αφήσει βαθιά σημάδια, καμιά κυβέρνηση δεν εκδήλωνε την πρόθεση να ηγηθεί αυτού του εγχειρήματος ωσότου προθυμοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η Κένυα, ανακοινώνοντας επίσης πως θα αναπτύξει περίπου 1.000 αστυνομικούς. Σχεδόν 200.000 πολίτες έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του κύματος βίας –των φόνων, των βιασμών, των απαγωγών για λύτρα...– καθώς συμμορίες συγκρούονται για τον έλεγχο εδαφών, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Οργανώσεις αρωγής όπως και παραγωγοί τροφίμων αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ως προς τις μετακινήσεις και τον εφοδιασμό σε τομείς της χώρας. Νοσοκομεία έχουν κλείσει, την ώρα που εκατομμύρια πολίτες ζουν σε συνθήκες σχεδόν λιμού. Η κυρία Φάινσταϊν διαβεβαίωσε πως η αμερικανική βοήθεια στην αϊτινή αστυνομία θα δοθεί έπειτα από ελέγχους και ότι θα ληφθούν μέτρα για να μην προσφέρεται βοήθεια σε πρόσωπα που ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διεύρυνση της συμμετοχής στην πολιτική διαδικασία και η δημιουργία συνθηκών για να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές παραμένουν «προτεραιότητα» για την Ουάσιγκτον, συμπλήρωσε η αμερικανίδα υφυπουργός.