ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Τσαβούσογλου: Εμπόδιο ο Χάφταρ για την ειρήνη στην Λιβύη

Ως το μοναδικό εμπόδιο για την εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Λιβύη χαρακτήρισε τον Χαλίφα Χάφταρ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, είναι το «μοναδικό εμπόδιο» για την εφαρμογή ειρηνευτικής διαδικασίας στην Λιβύη, δήλωσε σήμερα στο Νταβός ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ορισμένες πλευρές, όπως εμείς, δεν υποστήριξαν παρά τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής Ενότητας Φάγεζ αλ-Σάρατζ. Δυστυχώς, η Γαλλία και άλλοι Ευρωπαίοι υποστήριξαν τον Χάφταρ. Και δυστυχώς ο Χάφταρ δεν θέλει να μοιρασθεί την εξουσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Εξαρτάται από τον Χάφταρ. Ο αλ-Σάρατζ έχει ήδη δηλώσει την δέσμευσή του και επίσης υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν για εκεχειρία στην Μόσχα. Η πλευρά Σάρατζ έχει δεσμευθεί και δεν ήταν για εμάς δύσκολο να τον πείσουμε. Αλλά ο Χάφταρ, δεν έχει δεσμευθεί ακόμη, άρα εξαρτάται από αυτόν», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.

Υπερασπιζόμενος την συνεργασία ανάμεσα στην Άγκυρα και την Μόσχα στο ζήτημα της Λιβύης, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Ρωσία έγινε «παράγοντας» στην Λιβύη όπως έγινε στην Συρία όπου «κάλυψε ένα κενό» επεμβαίνοντας στη χώρα το 2015.

«Πώς μπήκε η Ρωσία στην Συρία; Ακόμη και όταν το (συριακό) καθεστώς ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή κάνοντας χρήση χημικών όπλων, οι ΗΠΑ, ο συνασπισμός και η Δύση δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε. Η Ρωσία είδε το κενό και το κάλυψε».

«Το προσωπικό μας (στην Λιβύη) βρίσκεται εκεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τίποτε άλλο. Δεν έχουμε ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην Λιβύη», διαβεβαίωσε ο Τσαβούσογλου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Τριήμερο πένθος για τον θάνατο του αντιστράτηγου αλ Χαντάντ

Ο θάνατος του αρχηγού Γενικού Επιτελείου της Λιβύης σε αεροπορικό δυστύχημα στην Τουρκία προκάλεσε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώνοντας τις αντίπαλες πλευρές της χώρας και προκαλώντας συγκίνηση και θλίψη σε Ανατολή και Δύση.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους με αρχηγούς ενόπλων δυνάμεων Λιβύης

Ιδιωτικό αεροσκάφος με υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού της Λιβύης συνετρίβη κοντά στην Άγκυρα. Μεταξύ των επιβαινόντων ήταν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τρίπολης. Η επαφή χάθηκε στις 20:52, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Συντριβή τουρκικού αεροσκάφους με αρχηγούς ενόπλων δυνάμεων Λιβύης

Ιδιωτικό αεροσκάφος με υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού της Λιβύης συνετρίβη κοντά στην Άγκυρα. Μεταξύ των επιβαινόντων ήταν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τρίπολης. Η επαφή χάθηκε στις 20:52, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.
Αεροπορικό δυστύχημα Κορέα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Συντριβή αεροσκάφους με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Λιβύης

Ιδιωτικό αεροσκάφος με λιβυκή στρατιωτική αποστολή, μεταξύ τους ο στρατηγός Αλ-Χαντάντ, συνετρίβη έξω από την Άγκυρα. Το Falcon 50 είχε ζητήσει έκτακτη προσγείωση πριν χαθεί η επαφή πάνω από τη Χάιμανα.
Ιδιωτικό τζετ αεροδρόμιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιδιωτικό τζετ εξαφανίστηκε από τα ραντάρ μετά την απογείωση από Άγκυρα

Ένα ιδιωτικό Falcon 50 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Εσένμπογα. Το αεροδρόμιο έκλεισε προσωρινά και οι πτήσεις εκτρέπονται στο Καϊσερί. Πιθανολογείται ότι μετέφερε τον αρχηγό στρατού Λιβύης.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Διετής παράταση της στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την παράταση για 24 μήνες της παραμονής τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη, επικαλούμενη συμφωνίες με την Τρίπολη και συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο. Η κυβέρνηση τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς με τη Λιβύη.