Η Κίνα όρισε τον βετεράνο διπλωμάτη Γουάνγκ Γι νέο υπουργό Εξωτερικών την Τρίτη, απομακρύνοντας το πρώην ανερχόμενο αστέρι Κιν Γκανγκ μετά από μια μυστηριώδη απουσία ενός μήνα από τα καθήκοντά του, μόλις μισό χρόνο μετά την ανάληψη της θέσης.
Ο 57χρονος Κιν, πρώην σύμβουλος του προέδρου Σι Τζιπινγκ και απεσταλμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέλαβε το υπουργείο τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 25 Ιουνίου, όταν συναντήθηκε με επισκέπτες διπλωμάτες στο Πεκίνο.
Το υπουργείο δήλωσε ότι ήταν εκτός εργασίας για λόγους υγείας, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες, πυροδοτώντας εικασίες και εφιστώντας την προσοχή στη μυστικότητα που συχνά περιβάλλει την κομμουνιστική ηγεσία της Κίνας και τη λήψη αποφάσεων.
Ο διάδοχος του 69χρονου Γουάνγκ, ο οποίος ήταν και προκάτοχός του, κατείχε τη θέση από το 2013 έως το 2022, καθώς οι δεσμοί με την αντίπαλη υπερδύναμη Ηνωμένες Πολιτείες είχαν φθαρεί σε σημείο που το Πεκίνο περιέγραψε ως χαμηλό όλων των εποχών.
Αντικατέστησε τον Τσιν κατά τη διάρκεια της απουσίας του και εκπροσώπησε την Κίνα στη συνάντηση των συμβούλων εθνικής ασφάλειας των χωρών BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής αυτή την εβδομάδα.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν ανέφεραν γιατί ο Κιν απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Ο Σι υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
«Η έλλειψη εξήγησης ανοίγει περισσότερα ερωτήματα παρά δίνει απαντήσεις», δήλωσε ο Τζα Ίαν Τσονγκ, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
«Υπογραμμίζει επίσης την αδιαφάνεια και το απρόβλεπτο, ακόμη και την αυθαιρεσία στο σημερινό πολιτικό σύστημα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ανεξήγητη απουσία αξιωματούχων στην Κίνα.
Ο υπουργός Βιομηχανίας Xiao Yaqing εξαφανίστηκε από τη δημοσιότητα για σχεδόν ένα μήνα πέρυσι πριν αποκαλυφθεί ότι ερευνάται για διαφθορά.
Ο Κιν ήταν ένας από τους νεότερους υπουργούς Εξωτερικών της Κίνας, απολαμβάνοντας μια αλματώδη άνοδο που οι αναλυτές αποδίδουν εν μέρει στην εγγύτητά του με τον Σι. Υπήρξε δύο φορές εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, μεταξύ 2006-2014, και επικεφαλής του πρωτοκόλλου από το 2014-2018, επιβλέποντας πολλές από τις επαφές του Σι με ξένους ηγέτες.
Κατευθύνθηκε στην Ουάσινγκτον ως πρεσβευτής τον Ιούλιο του 2021, μετά από μια περίοδο ασυνήθιστης δημόσιας βιτριόλισης μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων.
Ο Γουάνγκ προήχθη στο Πολιτικό Γραφείο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ένα από τα κορυφαία ηγετικά όργανα της Κίνας.
Αναλαμβάνει εκ νέου τη θέση στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η Κίνα επιδιώκει να επανασυνδεθεί με τον κόσμο μετά από χρόνια απομόνωσης που προκλήθηκε από το COVID, καθώς μια συζητούμενη οικονομική ανάκαμψη δεν καταφέρνει να αποκτήσει έδαφος και η χώρα αντιπαρατίθεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα από την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ταϊβάν έως τις εμπορικές και τεχνολογικές διαμάχες.