ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου καθώς «φρενάρει» η οικονομία της Κίνας

Τα απογοητευτικά στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ επιβάρυναν, εκ νέου, την αγορά πετρελαίου, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ανακοίνωσε νωρίς τη Δευτέρα αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,3% για το δεύτερο τρίμηνο.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά περίπου 1% στις πρώτες ασιατικές συναλλαγές τη Δευτέρα, μετά την επανέναρξη της παραγωγής μεγάλων λιβυκών πετρελαιοπηγών το Σαββατοκύριακο μετά από σύντομη διακοπή και μετά την ανακοίνωση της Κίνας για την οικονομική ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου, η οποία ήταν κατώτερη των προσδοκιών.  

Το πρωί στην Ευρώπη, το αμερικανικό αργό αναφοράς WTI Crude διαπραγματευόταν με πτώση 0,98% στα 74,68 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το διεθνές αργό αναφοράς, το Brent Crude, διαπραγματευόταν κάτω από το όριο των 80 δολαρίων ανά βαρέλι που είχε φθάσει την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Μάιο. Το Brent σημείωνε πτώση κατά 0,96%, στα 79,10 δολάρια.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ επιβάρυναν, εκ νέου, την αγορά πετρελαίου, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου ανακοίνωσε νωρίς τη Δευτέρα αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,3% για το δεύτερο τρίμηνο, χάνοντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 7,3% και επιβραδύνοντας σε τριμηνιαία βάση. Το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε μόλις κατά 0,8% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, μετά από τριμηνιαία αύξηση 2,2% το πρώτο τρίμηνο.

Η αστοχία της οικονομικής ανάπτυξης από την Κίνα ήρθε να προστεθεί στην επιστροφή στην παραγωγή μεγάλων λιβυκών κοιτασμάτων πετρελαίου για να επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα.

Την περασμένη Παρασκευή, το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο της Λιβύης, το Sharara, σταμάτησε πλήρως εν μέσω διαδηλώσεων την Παρασκευή, καθώς οι εντάσεις στην ανήσυχη αφρικανική χώρα-παραγωγό του ΟΠΕΚ επέστρεψαν. Η πετρελαιοπηγή El Feel κοντά στη Sharara επηρεάστηκε επίσης και σταμάτησε επίσης. Συνδυαστικά, τα πετρελαιοπηγές Sharara και El Feel στη νοτιοδυτική Λιβύη αντλούσαν περίπου 350.000 bpd αργού πετρελαίου πριν από τη διακοπή. 

Η Λιβύη έχασε 340.000 βαρέλια παραγωγής λόγω του κλεισίματος, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Μοχάμεντ Αούν στην τηλεόραση Asharq TV με έδρα το Ντουμπάι αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το υπουργείο Πετρελαίου προειδοποίησε ότι η Λιβύη θα χάσει μερίδιο αγοράς εξαιτίας του on-and-off εφοδιασμού.

«Η απώλεια της εμπιστοσύνης στη συνέχεια του εφοδιασμού της παγκόσμιας αγοράς με λιβυκό πετρέλαιο θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μεριδίου αγοράς για το λιβυκό πετρέλαιο και τη μείωση της ζήτησής του», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το Reuters.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δώδεκα τραυματίες από την έκρηξη στα διυλιστήρια Tupras στη Νικομήδεια

«Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο και η μονάδα τέθηκε ελεγχόμενα εκτός λειτουργίας. Οι υπόλοιπες δραστηριότητές μας στο διυλιστήριο συνεχίζονται κανονικά», τονίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ηλεκτροκίνητο φορτηγό όχημα εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός ορυχείου

Με την αντικατάσταση των συμβατικών πετρελαιοκίνητων φορτηγών από αυτό το ηλεκτροκίνητο μοντέλο φορτηγού οχήματος, η λειτουργία του ορυχείου μπορεί να μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου κατά 600 τόνους ετησίως.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στην αγορά πετρελαίου για πιθανό κλείσιμο των στενών του Ορμούζ

Υπενθυμίζεται η κρίση του Σουέζ το 1956-1957 οπότε ο τότε Αιγύπτιος πρόεδρος, εθνικοποίησε τη διώρυγα του Σουέζ και την έκλεισε για πέντε μήνες αναγκάζοντας τα δεξαμενόπλοια για πρώτη φορά να ταξιδεύουν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.
ΔΙΕΘΝΗ

Άλμα 4% στις τιμές πετρελαίου υπό τον φόβο επίθεσης του Ιράν σε Ισραήλ

Πριν από τις αμερικανικές αναφορές για την επίθεση της Τεχεράνης η αγορά πετρελαίου βρισκόταν κοντά σε χαμηλό δυο εβδομάδων καθώς είχαν υπερισχύσει οι προοπτικές για αυξημένη παραγωγή αλλά με μικρή άνοδο της ζήτησης.
fysiko aerio
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση 49% θα έχουν τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Τα έσοδα αυτά έχουν γίνει η πιο σημαντική πηγή για το Κρεμλίνο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο έως το ήμισυ των συνολικών εσόδων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού την τελευταία δεκαετία.