Τα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) ανακοίνωσαν σήμερα ένα διεθνές πλαίσιο που ανοίγει το δρόμο για μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, για την ενίσχυση της Άμυνας της ενάντια στη Ρωσία και στην αποτροπή της Μόσχας από κάθε επίθεση στο μέλλον εναντίον της γειτονικής της χώρας.
Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία θα δεσμευθεί για βελτιωμένα μέτρα διακυβέρνησης, που θα επιτευχθούν μεταξύ άλλων μέσω δικαστικών, οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ενισχυμένης διαφάνειας.
Σχολιάζοντας το ανακοινωθέν ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η G7 έκανε μια σαφή δήλωση ότι η υποστήριξη της Ομάδας των Επτά προς την Ουκρανία θα είναι μακροχρόνια, λέγοντας ότι η G7 θα παράσχει στην Ουκρανία σημαντική στρατιωτική βοήθεια όσο η χώρα αναμένει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το ανακοινωθέν της G7 για ένα πλαίσιο εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία δείχνει τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή της στην χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η Ρωσία είναι «πολιτικά και στρατιωτικά εύθραυστη» και ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Δύση αποφασισμένη να παράσχει διαρκή υποστήριξη στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία έδειξε τα πρώτα της σημάδια διχασμού», είπε, αναφερόμενος στην ανταρσία της Wagner. Οι Σύμμαχοι έχουν αναλάβει «μακροπρόθεσμη δέσμευση» στρατιωτικής υποστήριξης στο Κίεβο, ανέφερε, τονίζοντας πως «θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί» μακροπρόθεσμα.
Δίπλα του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις αυτές της G7 για μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο αντιπροσωπεύουν μια «σημαντική νίκη» για την ασφάλεια της χώρας του. «Η ουκρανική αντιπροσωπεία επιστρέφει στη χώρα έχοντας πετύχει μια σημαντική νίκη για την ασφάλεια της χώρας μας, του λαού μας, των παιδιών μας», είπε ο Ζελένσκι, μαζί με τους ηγέτες της G7 που συγκεντρώθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Υπενθυμίζουμε πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ χαιρέτησαν τη δημιουργία του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, βάσει του οποίου θα παρακολουθούνται τα ετήσια προγράμματα προσαρμογής της Ουκρανίας, τόσο ως προς τα κριτήρια που χρειάζεται για να γίνει μέλος, όσο και ως προς την προσαρμογή του στρατού της.
Συγκεκριμένα αναφέροντας τα εξής: «Η ασφάλεια της Ουκρανίας έχει μεγάλη σημασία για τους Συμμάχους και τη Συμμαχία. Για να υποστηρίξουμε την περαιτέρω ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σήμερα συμφωνήσαμε ένα ουσιαστικό πακέτο διευρυμένης πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης. Αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, ένα νέο κοινό όργανο όπου οι Σύμμαχοι και η Ουκρανία συμμετέχουν ως ισότιμα μέλη για να προωθήσουν τον πολιτικό διάλογο, τη δέσμευση, τη συνεργασία και τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θα προβλέπει κοινές διαβουλεύσεις, λήψη αποφάσεων και δραστηριότητες, και θα χρησιμεύσει επίσης ως μηχανισμός διαβούλευσης κρίσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας».
Όσον αφορά τη «μη θανατηφόρα βοήθεια» προς την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ τονίζει ότι συνεχίζεται η επείγουσα και αναγκαία παροχή της, μέσω του Συνολικού Πακέτου Βοήθειας (CAP) και παραμένει προτεραιότητα. «Από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, οι Σύμμαχοι και οι εταίροι έχουν δεσμεύσει πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρεται συγκεκριμένα στο κοινό ανακοινωθέν. «Για να υποστηρίξουμε την αποτροπή και την άμυνα της Ουκρανίας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, συμφωνήσαμε σήμερα να αναπτύξουμε περαιτέρω την CAP σε ένα πολυετές πρόγραμμα για την Ουκρανία. Η παρεχόμενη βοήθεια θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του ουκρανικού τομέα ασφάλειας και άμυνας και στη μετάβαση της Ουκρανίας προς την πλήρη διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ».