ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Το Βερολίνο «κατανοεί και συμμερίζεται» τις ελληνικές ανησυχίες για τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης

O Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Γερμανία συμμερίζεται τις ελληνικές ανησυχίες για τα μνημόνια της Τουρκίας με την Λιβύη, υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτές δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της χθεσινής Διάσκεψης.

Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τις ελληνικές ανησυχίες για τα μνημόνια της Τουρκίας με την Λιβύη, αλλά αυτές οι συμφωνίες δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της χθεσινής Διάσκεψης, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη για την Λιβύη, ο κ. Ζάιμπερτ αναφέρθηκε σε «ξένους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν, στηρίζουν, εξοπλίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά» του λιβυκού εμφυλίου και πρόσθεσε ότι οι γειτονικές προς την Λιβύη χώρες επηρεάζονται συχνά πολύ δυσάρεστα «από την αστάθεια και το χάος» στη χώρα και αυτό ισχύει κυρίως για την περιοχή του Σαχέλ. Για αυτό, ανέφερε, συμμετείχαν στην Διάσκεψη, τόσο ο Πρόεδρος της Αλγερίας όσο και η Αφρικανική Ένωση.

Αναφερόμενος στην πρόσκληση που απηύθυναν τελικά οι διοργανωτές στην Τυνησία να συμμετάσχει στην Διάσκεψη και στην άρνηση της Τύνιδας να προσέλθει, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «πάντα στην προετοιμασία μιας Διάσκεψης μπορεί να συμβεί να απευθύνει κανείς μια επιπλέον πρόσκληση, όπως μπορεί να συμβεί και ο προσκεκλημένος να θεωρήσει ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί». «Εμείς «αντιδράσαμε στα μηνύματα της τυνησιακής κυβέρνησης και σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα έθνη συμπληρώσαμε τον κατάλογο των προσκεκλημένων. Ήταν μια εντελώς συνήθης διαδικασία, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτό δεν σημαίνει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εμάς, επιδείνωση των γερμανοτυνησιακών σχέσεων», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο Στρατάρχης Χάφταρ χθες το απόγευμα δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα της Καγκελαρίου Μέρκελ προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό ανακοινωθέν, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυρία Μέρκελ είχε χθες μόνο μία επικοινωνία με τον Στρατάρχη Χάφταρ, κατά την συνάντηση που είχαν το πρωί, πριν από την έναρξη της Διάσκεψης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπανδρέου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπανδρέου: Διακοπή χρηματοδοτήσεων ΕΕ σε Τουρκία και Λιβύη

Ο Νίκος Παπανδρέου, ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως πρέπει να διακοπούν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία προς Τουρκία και Λιβύη, μετά την επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Λιβύη, έως ότου συμμορφωθούν με τη νομιμότητα.
Σημαίες Λιβύης Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Καταδίκη της έγκρισης του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Λιβύη

Το ΥΠΕΞ Κύπρου καταδικάζει την έγκριση του παράνομου τουρκολιβυκού «μνημονίου» από τη Βουλή της Λιβύης, τονίζοντας ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα: Απορρίπτει την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου στη Λιβύη

Η Αθήνα απορρίπτει την έγκριση της Βουλής της Λιβύης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, τονίζοντας ότι παραμένει παράνομο και άκυρο και πως θα προβεί σε ενέργειες υπεράσπισης των ελληνικών δικαιωμάτων.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούρου: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο, νέα "επιτυχία" Μητσοτάκη στην εξωτερική

Η Πόπη Τσαπανίδου στηλιτεύει ειρωνικά τη στάση της κυβέρνησης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάνοντας λόγο για σοβαρό φιάσκο της εξωτερικής πολιτικής και αδράνεια ως προς την παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη.
Δημήτρης Μάντζος σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάντζος-Μανιάτης: Αρνητική εξέλιξη η κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζει πως η κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της Λιβύης αποτελεί αρνητική εξέλιξη, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πλήττει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Κρήτη, Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.