ΓΔ: 2613.73 -0.03% Τζίρος: 242.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
libya_oil
Πηγή: Shutterstock

Μπλόκο στις μισές εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης από τον Χάφταρ

Οργάνωση προσκείμενη στο στρατηγό Χάφταρ ανακοίνωσε ότι σταματούν οι εξαγωγές από τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης, δίνοντας ένα ισχυρό ατού στον Χάφταρ, ενόψει της διάσκεψης για την Λιβύη.

Σε μια κίνηση που δίνει ένα πρόσθετο διαπραγματευτικό ατού στο στρατηγό Χάφταρ, ενόψει της διάσκεψης για την Λιβύη στο Βερολίνο, οργάνωση προσκείμενη στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας, αντιδρώντας στην παρέμβαση της Τουρκίας και προκαλώντας την αντίδραση της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC), που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης ελέγχεται από την κυβέρνηση της Τρίπολης, αλλά οι εξαγωγές γίνονται από λιμάνια της ανατολικής Λιβύης, που ελέγχονται από τον Χάφταρ. Ήδη, όπως αναφέρει το Reuters, έχει περιοριστεί κατά το ήμισυ η εξαγωγική δραστηριότητα, μετά την παρέμβαση των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Χάφταρ.

Ο Χάφταρ εξαπέλυσε τον Απρίλιο του 2019 επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ Σάρατζ. Έπειτα από μήνες μαχών, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι, από την περασμένη Κυριακή τέθηκε σε εφαρμογή μια εύθραυστη εκεχειρία. Οι Ευρωπαίοι φοβούνται τη διεθνοποίηση της σύρραξης, με την εμπλοκή κυρίως της Τουρκίας η οποία έχει ανακοινώσει ότι στέλνει στρατό για να στηρίξει την GNA.

Μια οργάνωση προσκείμενη στον Χάφταρ, η M.LNA, κατήγγειλε μέσω του Twitter «τους τρομοκράτες μισθοφόρους του Ερντογάν», του προέδρου της Τουρκίας. «Η πετρελαϊκή ημισέληνος θα κλείσει», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην περιοχή της βορειοανατολικής Λιβύης απ’ όπου εξάγεται το περισσότερο λιβυκό πετρέλαιο. Η περιοχή αυτή ελέγχεται από το 2016 από τις δυνάμεις του Χάφταρ.

Η οργάνωση ανακοίνωσε επίσης ότι θακλείσει «αμέσως» ο πετρελαιαγωγός της Μελίτα καθώς και οι αγωγοί φυσικού αερίου της Μπρέγκα και της Μιζουράτα.

Ο αρχηγός μιας ισχυρής φυλής της ανατολικής Λιβύης, των Ζουάγια, που στηρίζει τον Χάφταρ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η διακοπή των εξαγωγών «θα στραγγίσει τις πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της NOC Μουστάφα Σανάλα, καταδίκασε τις εκκλήσεις για κλείσιμο των τερματικών σταθμών απ’ όπου εξάγεται το πετρέλαιο. Υπενθυμίζοντας ότι ο πετρελαϊκός τομέας είναι «ζωτικής σημασίας» για την οικονομία της Λιβύης, τόνισε ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις δεν θα έπρεπε να μετατραπούν σε εργαλεία πίεσης «για πολιτικές διαπραγματεύσεις».

«Η διακοπή των εξαγωγών (…) θα έχει σοβαρές συνέπειες», προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για «αβάσταχτη» αύξηση του ελλείμματος, για την αποχώρηση των ξένων εργολάβων και την «απώλεια της μελλοντικής παραγωγής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Επικεφαλής πληροφοριών Ανατολικής Λιβύης σκοτώνεται από βόμβα

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του ΛΕΣ, ταξίαρχος Φάουζι Μανσούρι, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι του στη Βεγγάζη. Άγνωστη παραμένει η ταυτότητα των δραστών.
Κατεστραμμένο εργοστάσιο έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Πυρκαγιά σε μεγάλη δεξαμενή βενζίνης μετά από επίθεση

Τεράστια δεξαμενή βενζίνης στη Ζαουίγια, Δυτική Λιβύη, τυλίχθηκε στις φλόγες και κατέρρευσε μετά από επίθεση αγνώστων, σύμφωνα με την Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου. Η ζημιά θεωρείται πολύ σοβαρή λόγω της ποσότητας καυσίμων.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Σφοδρές μάχες στη Ζαουίγια Λιβύης: 4 νεκροί και απόδραση κρατουμένων

Τέσσερις νεκροί και δέκα τραυματίες σε συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων στη δυτική Λιβύη. Οι μάχες σταμάτησαν μετά την παρέμβαση της 52ης Ταξιαρχίας ως ουδέτερης δύναμης. Ο παραλιακός δρόμος άνοιξε ξανά και ηρεμία επικρατεί.
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελείωσε ο τρίτος γύρος συνομιλιών Ελλάδας-Λιβύης για θαλάσσιες ζώνες

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ηγήθηκε των συνομιλιών Ελλάδας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αθήνα. Και οι δύο χώρες επιμένουν σε διάλογο βάσει διεθνούς δικαίου και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλώσεις στην Τρίπολη λόγω διακοπών ρεύματος και έλλειψης νερού

Στη Λιβύη η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει λόγω των παρατεταμένων διακοπών ρεύματος εν μέσω καύσωνα, με διαδηλώσεις στην Τρίπολη. Παρά τις προηγούμενες βελτιώσεις, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, με πολύωρες διακοπές καθημερινά.