ΓΔ: 2053.58 1.44% Τζίρος: 255.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Η Ιταλία ανοίγει τον δρόμο για την χρήση κάνναβης στα τρόφιμα

Ανοιξε ο δρόμος για τη χρήση καλλιεργούμενης κάνναβης στα τρόφιμα, μέσω του διατάγματος της ιταλικής κυβέρνησης για τα ποσοστά χρήσης της. Στα 100.000 εκτάρια αναμένεται να φτάσουν οι φυτείες κάνναβης μέχρι το 2040.

Καθώς η φαρμακευτική κάνναβη καταγράφει ολοένα και ανοδική πορεία στις διεθνείς αγορές τροφίμων, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την πόρτα σε ακόμα πιο διευρυμένη χρήση της στον κλάδο των τροφίμων με τον καθορισμό ένταξης περιορισμών της ουσίας THC (τετραϋδροκανναβινόλης) στα τρόφιμα.

Πλέον, οι Ιταλοί θα γνωρίζουν με σαφήνεια εάν και σε ποια ποσότητα θα περιέχεται η επιτρεπόμενη κάνναβη σε μία σειρά διατροφικά προϊόντα, όπως μπισκότα, αλμυρά ταράλι, ψωμί, αλεύρι, λάδι και μία σειρά άλλων προϊόντων που η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα πολλοί χρησιμοποιούν καλλιεργούμενη κάνναβη για παραγωγή τυριού ρικότα, τόφου και μίας βιολογικής μπύρας.

Με το διάταγμα αυτό για τον καθορισμό των ορίων της τετραϋδροκανναβινόλης (THC) στα τρόφιμα, εξηγεί η συνομοσπονδία αγροτικών προϊόντων Coldiretti «παρέχονται απαντήσεις σε εκατοντάδες αγροτοπαραγωγικές εταιρείες που έχουν επενδύσει σε αυτού του είδους τις καλλιέργειες».

Όπως τονίζει η ίδια συνομοσπονδία, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις THC στην Ιταλία έχουν δεκαπλασιασθεί την τελευταία 5ετία, περνώντας από τα 400 εκτάρια το 2013 στα σχεδόν 4.000 το 2018. Η ίδια πηγή εκτιμά πως μέχρι το 2040 τα εκτάρια που θα χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια κάνναβης θα ξεπερνούν τα 100.000, καθώς τα προϊόντα που την περιέχουν γνωρίζουν μεγάλη αγοραστική άνοδο.

Το διάταγμα του υπουργείου Υγείας καθορίζει πως το ανώτατο όριο του περιεχομένου THC και των επεξεργασιών της (αλεύρι κλπ) θα είναι 2 mg ανά κιλό, ενώ για το λάδι από σπόρους κάνναβης 5 mg ανά κιλό

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πίτσα μαργαρίτα κομψή
ΔΙΕΘΝΗ

Unesco: Θετικό πρώτο βήμα για την ιταλική κουζίνα ως άυλη κληρονομιά

Θετική γνωμοδότηση έλαβε η ιταλική γαστρονομική παράδοση από την επιτροπή ειδημόνων της Unesco για αναγνώριση ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η οριστική απόφαση αναμένεται τον Δεκέμβριο στο Νέο Δελχί.
Βασίλης Κικίλιας στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κικίλια - Ρίξι στο Κάιρο για ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας

Ο Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Ιταλό Υφυπουργό Μεταφορών Edoardo Rixi, συζητώντας την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας–Ιταλίας στη ναυτιλία και στις θαλάσσιες μεταφορές.
Βασίλης Κικίλιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στη ναυτιλία

Ελλάδα και Ιταλία ενισχύουν τη συνεργασία τους στη ναυτιλία, σύμφωνα με συνάντηση του Βασίλη Κικίλια και του Ιταλού Υφυπουργού Edoardo Rixi στο Κάιρο, δίνοντας έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την κοινή τους παρουσία στη Μεσόγειο.
Ιταλικό ποδόσφαιρο αγώνας
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος πρόεδρος της Γιουβέντους ο Νταμιέν Κομολί

Ο Νταμιέν Κομολί είναι ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γιουβέντους, διαδεχόμενος τον Μαουρίτσιο Σκαναβίνο. Μετά από πέντε μήνες στην ομάδα, πήρε τη θέση του γενικού διευθυντή και δηλώνει εντυπωσιασμένος από τη δυναμική του συλλόγου.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Έκθεση Κομισιόν: 4 χώρες στην «Δεξαμενή Αλληλεγγύης» έως τα μέσα 2026

Η Κομισιόν δημοσίευσε την Πρώτη Ετήσια Έκθεση για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, εγκαινιάζοντας τον Ετήσιο Κύκλο Διαχείρισης Μετανάστευσης και προτείνοντας τη Δεξαμενή Αλληλεγγύης για χώρες υπό μεταναστευτική πίεση.
Βάρκα με μετανάστες
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα: Συνεχίζεται η μετανάστευση Ιταλών σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία

Σύμφωνα με έρευνα της Migrantes και Cei, 6,4 εκατ. Ιταλοί ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, με 1,64 εκατ. να έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2024 η μετανάστευση αυξήθηκε κατά 36,5%. Οι προορισμοί κυρίως ευρωπαϊκές χώρες.