ΓΔ: 2521.18 0.13% Τζίρος: 371.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τεχνητή Νοημοσύνη Χέρι

H Deezer θα εντοπίζει και θα διαγράφει τραγούδια που δημιουργούνται με AI

Η γαλλική εταιρεία υποστηρίζει ότι θέλει να «εξαλείψει το παράνομο και παραπλανητικό περιεχόμενο» για να προστατεύσει τους καλλιτέχνες.

Η υπηρεσία streaming Deezer ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει τεχνολογία που της επιτρέπει να εντοπίζει και ενδεχομένως να διαγράφει τραγούδια που κλωνοποιούν τις φωνές των ποπ σταρ.

Η γαλλική εταιρεία υποστηρίζει ότι θέλει να «εξαλείψει το παράνομο και παραπλανητικό περιεχόμενο» για να προστατεύσει τους καλλιτέχνες.

«Πρέπει να πάρουμε θέση τώρα» δήλωσε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της Deezer, Τζερόνιμο Φολγκουέιρα. «Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή στη μουσική» συμπλήρωσε.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε πληθώρα τραγουδιών στα οποία χρησιμοποιήθηκε Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για να αναπαράγει τα φωνητικά πραγματικών καλλιτεχνών.

Τον Απρίλιο, η Universal Music ζήτησε επιτυχώς από τις υπηρεσίες streaming να αφαιρέσουν το τραγούδι «Heart On My Sleeve», το οποίο φέρεται να τραγουδήθηκε από δύο από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εταιρείας, τον Drake και τον The Weeknd.

«Η εφαρμογή γενετικής τεχνητής νοημοσύνης με τη χρήση μουσικής των καλλιτεχνών μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία είναι «παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων». Ωστόσο, η θέση δεν βασίζεται σε δικαστική απόφαση και παραμένει μια νομικά γκρίζα ζώνη.

Οι ίδιοι οι μουσικοί είναι διχασμένοι σχετικά με την τεχνολογία. Η τραγουδίστρια της Alt-pop Grimes είπε ότι η φωνή της είναι διαθέσιμη για χρήση από οποιονδήποτε, ο Sting όμως είπε ότι οι καλλιτέχνες βρίσκονται σε «μάχη» για να διατηρήσουν την πατρότητα της μουσικής.

Η Deezer κατέχει μικρό μερίδιο της αγοράς streaming του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά είναι πιο γνωστή στη Γαλλία και σε τμήμα της Νότιας Αμερικής.

Το νέο εργαλείο θα εντοπίζει τη μουσική που έχει δημιουργηθεί με γενετική τεχνητή νοημοσύνη «αρχίζοντας από τραγούδια για τα οποία χρησιμοποιήθηκαν συνθετικές φωνές καλλιτεχνών».

Για τα τραγούδια θα ενημερώνονται δισκογραφικές, καλλιτέχνες και άλλοι κάτοχοι δικαιωμάτων, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούν να αποφασίσουν τι είδους δράση θα αναλάβουν.

Πάντως το εργαλείο εντοπισμού των τραγουδιών βασίζεται στη μηχανική μάθηση και στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ‘Weird Al’ Yankovic αρνήθηκε 1 εκατ. δολάρια για εμφάνιση στη Σαουδική Αραβία

Ο “Weird Al” Yankovic απέρριψε πρόταση άνω του 1 εκατ. δολαρίων για να εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Κωμωδίας του Ριάντ, δηλώνοντας πως δεν ήθελε να συμμετάσχει, ενώ πρόσφατα αποσύρθηκε και από διαφήμιση λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ρομπότ τεχνητή νοημοσύνη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Kίνδυνοι και προκλήσεις από την επικυριαρχία της Τ.Ν. στο χώρο της μουσικής

Η δημιουργία ενός τραγουδιού παραμένει μυστήριο, καθώς πηγάζει από έμπνευση, βιώματα και γνώση. Πλέον, η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ραγδαία τα δεδομένα, αφήνοντας αβέβαιο το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας.
Όζι Όσμπορν πορτρέτο
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Άβαταρ του Όζι Όσμπορν με τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζεται σε ΗΒ και ΗΠΑ

Ο Όζι Όσμπορν ετοιμάζει ψηφιακό άβαταρ με AI, το οποίο ίσως παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Μπέρμιγχαμ. Η σύζυγός του, Σάρον, τόνισε σε συνέντευξη ότι το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και εξαιρετικά λεπτομερές.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ κυκλοφορεί «σιωπηλό» τραγούδι κατά σχεδίου για ΤΝ

Ο Πολ Μακάρτνεϊ θα κυκλοφορήσει ένα «σιωπηλό» κομμάτι τον Δεκέμβριο με αφορμή τη βινυλιακή επανέκδοση του άλμπουμ "Is This What We Want", διαμαρτυρόμενος κατά της Τεχνητής Νοημοσύνης που απειλεί τα πνευματικά δικαιώματα.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι ακροατές δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν μουσική που παράγεται από το AI

Σύμφωνα με έρευνα της Ipsos για τη Deezer, το 97% των ακροατών δεν μπορεί να διακρίνει μουσική που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη, ενώ αυξάνεται η ανησυχία για απώλεια δημιουργικότητας.