Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επέλυσε τα πυρηνικά ζητήματα που υπήρχαν με το Ιράν σε σχέση με μια από τις τρεις εγκαταστάσεις που τελούσαν υπό έρευνα για την παρουσία σωματιδίων ουρανίου, μετέδωσαν σήμερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, μερικές ημέρες πριν από σύνοδο του οργανισμού του ΟΗΕ στη Βιέννη.
Η Τεχεράνη δηλώνει, σύμφωνα με τα μέσα αυτά, ότι παρείχε εγγυήσεις για το ζήτημα της παρουσίας πυρηνικού υλικού στις εγκαταστάσεις που δεν είναι δηλωμένες, στο Μαριβάν, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Έκλεισε η υπόθεση του οργανισμού όσον αφορά τα ευρήματα σωματιδίων ουρανίου με καθαρότητα 83,7, δήλωσε πηγή στο ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.
Το 2022, ο IAEA είχε δημοσιεύσει έκθεση για ζητήματα «που δεν έχουν επιλυθεί» όσον αφορά την παρουσία πυρηνικού υλικού σε τρεις εγκαταστάσεις του Ιράν που δεν έχουν δηλωθεί: στο Μαριβάν, το Βαραμίν και το Τουρκουζαμπάντ, νότια της Τεχεράνης.
«Με τη βελτίωση των συναλλαγών μεταξύ του Ιράν και του IAEA (...) το ζήτημα που συνδεόταν με μια από τις υποτιθέμενες εγκαταστάσεις επιλύθηκε», μετέδωσε παράλληλα το Fars κι άλλα ιρανικά μέσα επικαλούμενα «καλά πληροφορημένες» πηγές.
«Αυτό κλείνει την έρευνα του οργανισμού» στις εγκαταστάσεις της Μαριβάν, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Αμπαντέχ, προσθέτει το πρακτορείο.
Ο διεθνής οργανισμός αναμένεται να δημοσιοποιήσει την τριμηνιαία έκθεσή του για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αυτή την εβδομάδα, ενόψει της τακτικής συνόδου του 35μελούς Διοικητικού του Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα.
Στη διάρκεια της προηγούμενης συνόδου του οργανισμού, τον Μάρτιο, το Ιράν γλίτωσε από νέα απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου χάρη σε «συγκεκριμένες συμφωνίες» που είχαν συναφθεί μερικές μέρες νωρίτερα στη διάρκεια επίσκεψης του γενικού διευθυντή του Ραφαέλ Γκρόσι στην Τεχεράνη.
Έκτοτε το Ιράν δηλώνει ότι ρύθμισε το ζήτημα που συνδεόταν με τον εντοπισμό σωματιδίων ουρανίου εμπλουτισμένων σε ποσοστό 83,7%, επίπεδο που βρίσκεται κοντά στο όριο για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Φορντό.
Το Ιράν, το οποίο κατηγορείται από κάποιες χώρες ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, κάτι το οποίο διαψεύδει η Τεχεράνη, δηλώνει δημοσίως ότι τάσσεται υπέρ μιας επανάληψης των διαπραγματεύσεων για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα που είχε υπογραφεί το 2015.
Η συμφωνία αυτή περιόριζε τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα μια άρση των διεθνών κυρώσεων. Ωστόσο η συμφωνία αυτή βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ, την οποία αποφάσισε το 2018 ο τότε πρόεδρός τους Ντόναλντ Τραμπ.