ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:16:38
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτραίτο

Πού στοχεύει ο Πούτιν με τις συνταγματικές αλλαγές που προωθεί

Την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν προτείνει τον αντικαταστάτη του Ντμίτρι Μεντβέντεφ που παραιτήθηκε νωρίτερα σήμερα, Ρώσοι αναλυτές προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι των πολιτικών εξελίξεων στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την παραίτηση που υπέβαλλε η κυβέρνηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρότεινε ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν. Ο Μισούστιν υπήρξε επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών της Ρωσίας από τον Απρίλιο του 2010. Σε ενάμιση μήνα θα γίνει 54 ετών και είναι κατά έξι μήνες νεότερος του πρώην πρωθυπουργού Ντμίτρι Μενβέντεφ.

Οι συνταγματικές αλλαγές που πρότεινε ο πρόεδρος Πούτιν, σηματοδοτούν την έναρξη μετάβασης της εξουσίας, εκτιμούν Ρώσοι αναλυτές

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τις εξαγγελίες στις οποίες προέβη σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) για συνταγματικές αλλαγές, φαίνεται πως επιδιώκει να αλλάξει ριζικά το σύστημα διακυβέρνησης της Ρωσίας. Και αυτό γιατί ενισχύεται ο ρόλος της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) η οποία με βάσει τις προτάσεις του Ρώσου προέδρου δεν θα εγκρίνει μόνο την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού αλλά και όλων των μελών της κυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος της χώρας δεν θα μπορεί να εκλέγεται περισσότερο από δύο κατά σειράν φορές.

Ο Ντμίτρι Μπαντόφσκι, επικεφαλής του «Ινστιτούτου κοινωνικό-οικονομικών και πολιτικών ερευνών», εκτιμά ότι με τις προτάσεις αυτές άρχισε στην ουσία «η μετάβαση της εξουσίας». «Στην ουσία σήμερα για πρώτη φορά στα 25 χρόνια ύπαρξης του ρωσικού Συντάγματος ακούσθηκαν τέτοιας ευρείας κλίμακας προτάσεις για συνταγματικές τροπολογίες. Αυτό σημαίνει ότι η λεγόμενη μετάβαση της εξουσίας άρχισε», δηλώνει ο Μπαντόφσκι στην εφημερίδα Vedomosti, επισημαίνοντας ότι «από την άποψη του Πούτιν, το πολιτικό σύστημα πρέπει να στηρίζεται στους θεσμούς και η μετάβαση την εξουσίας δεν μπορεί να είναι προσωπική, αλλά μπορεί να είναι μόνο θεσμική» και «πρόκειται για το ότι η εξισορρόπηση και υπευθυνότητα διασφαλίζουν την σταθερότητα του συστήματος».

Ο ίδιος ο Μπαντόφσκι υπονοεί σαφώς με τις επισημάνσεις του ότι οι προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές θα προετοιμάσουν το έδαφος για την διαδοχή του Πούτιν, παρότι ο ίδιος επισημαίνει ότι «προς το παρόν είναι δύσκολο να ειπωθεί ποιο αξίωμα θα έχει ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2024».

Ο πολιτειολόγος Αλεξάντρ Κίνεφ, εκτιμά «ότι το σύνολο των προτάσεων που έγιναν, μας προδιαθέτει να μιλάμε για ένα τροποποιημένο σενάριο που εφαρμόσθηκε στο Καζαχστάν» (σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο δίνεται στον παραιτηθέντα πρόεδρο του Καζαχστάν Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγιεφ, με την ιδιότητα του εθνάρχη, δια βίου, το δικαίωμα να απευθύνεται στο λαό και στα κρατικά θεσμικά όργανα και να αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες για διάφορα σημαντικά κρατικά ζητήματα). Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει εθνάρχης, αλλά ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των ανώτατων κρατικών αξιωματούχων και προφανώς του Κρατικού Συμβουλίου και του Συνταγμαιτκού Δικαστηρίου. Πρόκειται για ένα είδος παρατηρητηρίων από τα οποία θα μπορεί να παρακολουθεί κανείς τις διαδικασίες, ώστε να μην αναδειχθεί κάποιος αυτοτελώς ως διάδοχος του Πούτιν.

Κατά την άποψη του Κονσταντίν Κόστιν, που είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών, ο Πούτιν ως αρχιτέκτονας του σύγχρονου πολιτικού συστήματος προσπαθεί να δημιουργήσει μια τέτοια πολιτική δομή που θα λειτουργεί για χρόνια χωρίς την δική του προσωπική συμμετοχή. «Αυτό μοιάζει με παρτίδα σκακιού, καθώς αυξάνει την δυνατότητα να κάνει δικές του κινήσεις όσο πλησιάζει το 2024. Ωστόσο είναι νωρίς ακόμη να μιλάει κανείς για ένα τελικό συνδυασμό κινήσεων».

Ο πολιτειολόγος Βιτάλι Ιβανόφ δηλώνει ότι «ο Πούτιν σήμερα παρουσίασε ένα σχεδιάγραμμα του νέου συνταγματικού μοντέλου. Αλλά όπως ξέρουμε το σχεδιάγραμμα μπορεί να διαφέρει εντελώς από την τελική του μορφή. Ποιο αξίωμα θα επιλέξει ο Πούτιν για τον εαυτό του και πότε θα το επιλέξει είναι εντελώς ασαφές».

Ο πολιτικός αναλυτής Αμπάς Γκαλιάμοφ, θεωρεί ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να μην αλλάξεις κάτι. Η απαίτηση για αλλαγές είναι εξαιρετικά μεγάλη. Γι αυτόν τον λόγο προσπαθεί να επιλύσει δύο πράγματα ταυτόχρονα. Να δείξει στην κοινωνία, ότι δεν υπάρχει καμία στασιμότητα, αλλά αντίθετα υπάρχουν μεταρρυθμίσεις και να διασφαλίσει έτσι το πολιτικό του μέλλον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Πιθανή ρωσική στρατιωτική επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον

Η Επιτροπή Άμυνας της Σουηδίας προειδοποιεί ότι ενδεχομένως να συμβεί ρωσική στρατιωτική επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ ή της Σουηδίας στο κοντινό μέλλον, εφόσον το αποφασίσει το Κρεμλίνο και το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ζητά 20 δισ. δολάρια από συμμάχους για ενίσχυση στο πεδίο μάχης

Η Ουκρανία ζητά 20 δισ. δολάρια επιπλέον χρηματοδότηση από τους συμμάχους της για να ενισχύσει το πλεονέκτημά της έναντι της Ρωσίας. Το αίτημα θα τεθεί στην ομάδα Ραμστάιν, καθώς τα ουκρανικά drones πλήττουν ρωσικές υποδομές.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί και δέκα τραυματίες από ουκρανική επίθεση με drones στη Ρωσία

Δύο νεκροί και δέκα τραυματίες από ουκρανικές επιδρομές με drones ανακοινώθηκαν στην περιφέρεια Μπριάνσκ της Ρωσίας, ενώ στη Σαμάρα επιβεβαιώθηκε επίθεση χωρίς τραυματίες, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση με drones στη Σούμι Ουκρανίας: Νεκρή 44χρονη γυναίκα

Ρωσικά drones επιτέθηκαν τη νύχτα στη Σούμι της Ουκρανίας, σκοτώνοντας 44χρονη και τραυματίζοντας σοβαρά μια 33χρονη. Η επίθεση προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε τριώροφο κτίριο πολιτικής υποδομής, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η Μόσχα συζήτησε με πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών συνάντησε τους πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας στη Μόσχα, λίγες μέρες μετά τη σύνοδο στο Λονδίνο, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες στήριξαν διάλογο Ουκρανίας-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.