ΓΔ: 2183.44 0.21% Τζίρος: 209.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κτίριο Μαδρίτης Ισπανία
Το εμβληματικό κτίριο στη Μαδρίτη με σημαίες Ισπανίας, διάσημο τουριστικό αξιοθέατο.

Αυξάνει τις συντάξεις η Ισπανία

Περισσότεροι από 11 εκατομμύρια συνταξιούχοι στην Ισπανία θα δουν αύξηση 0,9% στις συντάξεις τους φέτος. Οι συντάξεις θα ακολουθούν και πάλι τις αυξήσεις των τιμών, κάτι που είχε διακοπεί από το 2014.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε σήμερα την αύξηση των συντάξεων, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλιστών με τη ριζοσπαστική αριστερά του Podemos.

Η κυβέρνηση ενέκρινε «ένα διάταγμα για την αύξηση των συντάξεων κατά 0,9% φέτος», είπε ο Σάντσεθ. Από αυτό το μέτρο, το πρώτο που υιοθετεί η νέα κυβέρνηση, θα επωφεληθούν περισσότεροι από 11 εκατομμύρια συνταξιούχοι, διευκρίνισε το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι συντάξεις θα ακολουθούν πλέον και πάλι τις αυξήσεις των τιμών, κάτι που είχε διακοπεί από το 2014, μετά τα μέτρα λιτότητας που είχε εγκρίνει τότε η κυβέρνηση. Εάν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 0,9%, οι συνταξιούχοι θα λάβουν τη διαφορά, με εφάπαξ καταβολή, μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Ο Σάντσεθ είπε επίσης ότι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους στόχους του ελλείμματος της Ισπανίας για τα επόμενα χρόνια. Η συμφωνία του με το Podemos προβλέπει την αύξηση των δημοσίων δαπανών καθώς και τη λήψη μέτρων, όπως τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, που ήδη αυξήθηκε κατά 22% πέρσι.

Η Μαδρίτη εκτιμά ότι το έλλειμμά της θα περιοριστεί στο 2% του ΑΕΠ το 2019 και στοχεύει να μειωθεί περαιτέρω στο 1,7% το 2020. Ωστόσο οι εργοδότες δεν πιστεύουν ότι θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Δεδομένων των δαπανών που προβλέπεται να γίνουν, «έχουμε την εντύπωση ότι το έλλειμμα φέτος θα φτάσει το 3,5% και αυτό αποτελεί ήδη πρόβλημα με την Ευρώπη», είπε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης (CEOE), Αντόνιο Γκαραμέντι.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Καταλονίας, ο Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι δίνει προτεραιότητα στον διάλογο και όχι στην προσφυγή στα δικαστήρια για να αντιμετωπιστούν οι πρωτοβουλίες των αυτονομιστών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανική Αστυνομία νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Έρευνα για ακροδεξιό, αντισημιτικό δίκτυο σε εκδοτικό οίκο

Εκτεταμένες έρευνες σε Γερμανία, Πολωνία και Ισπανία ενάντια σε ακροδεξιό αντισημιτικό δίκτυο του εκδοτικού οίκου «Der Schelm», με συλλήψεις υπόπτων. Ο εκδότης καταζητείται διεθνώς, ενώ πελάτες περιλαμβάνουν και μέλη της AfD.
Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Κύπρο κατέπλευσε η ιταλική φρεγάτα Federico Martinengo

Η φρεγάτα Federico Martinengo του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στα ανοιχτά της Κύπρου, με πλήρωμα άνω των 160 ατόμων, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλία προστασίας της Κύπρου σε συντονισμό με Γαλλία και Ισπανία.
Κτίριο Μαδρίτης Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία βάζει τέλος στα καθήκοντα της πρέσβειράς της στο Ισραήλ

Η Ισπανία έθεσε τέλος στα καθήκοντα της πρεσβευτού της στο Ισραήλ, που είχε ανακληθεί λόγω εντάσεων. Αν διοριστεί νέος πρεσβευτής, θα χρειαστεί έγκριση των ισραηλινών αρχών. Η Ισπανία στηρίζει κριτική στάση απέναντι στη κυβέρνηση Νετανιάχου.
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα: Ισχυρό δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η στήριξη στην Κύπρο

Ο Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι η Ρωσία ωφελείται από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή λόγω ανόδου των ενεργειακών τιμών και μείωσης στήριξης στην Ουκρανία. Καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν και ανέδειξε τη σημασία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.