Την έγκριση της ΕΕ στο mega deal ύψους 69 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Activision πήρε η Microsoft, με την προϋπόθεση ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός θα προχωρήσει σε διορθωτικά μέτρα. Η απόφαση αυτή μπορεί να δώσει σημαντική βοήθεια στον τεχνολογικό κολοσσό ώστε να προχωρήσει η συμφωνία παρά το βέτο της Βρετανίας.
Ο αμερικανικός γίγαντας λογισμικού εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια για να κλείσει τη συμφωνία, καθώς έχει προθεσμία έως τις 24 Μαΐου για να ασκήσει έφεση κατά της αρνητικής απόφασης της βρετανικής Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA), ενώ επίσης εκκρεμεί η υπόθεση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ κατά της συμφωνίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Microsoft δέχτηκε να λάβει διορθωτικά μέτρα στον εκκολαπτόμενο τομέα του cloud gaming που καθησύχασαν τις αντιμονοπωλιακές ανησυχίες, αναφέροντας πως η μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε ποτέ στον τομέα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ήταν υπέρ του ανταγωνισμού λόγω των συμφωνιών αδειοδότησης της Microsoft.
Όπως σημείωσε η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαγκρέτ Βεστάγκερ, οι άδειες αυτές είναι «πρακτικές και αποτελεσματικές». Πρόσθεσε πως «στην πραγματικότητα βελτιώνουν σημαντικά τις συνθήκες για τη ροή παιχνιδιών στο νέφος σε σύγκριση με την παρούσα κατάσταση, γι' αυτό και τις θεωρούμε στην πραγματικότητα φιλο-ανταγωνιστικές».
Η εποπτική αρχή της ΕΕ δήλωσε ότι η Microsoft προσέφερε 10ετείς συμφωνίες δωρεάν αδειοδότησης στους Ευρωπαίους καταναλωτές και υπηρεσίες streaming παιχνιδιών στο cloud για τα παιχνίδια της Activision για PC και κονσόλες. Η Microsoft έχει υπογράψει τους τελευταίους μήνες τέτοιες συμφωνίες με τη Nvidia, τη Nintendo, την ουκρανική Boosteroid και την ιαπωνική Ubitus για να φέρει το Call of Duty της Activision στις πλατφόρμες παιχνιδιών τους, εάν η συμφωνία προχωρήσει.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε από τη Microsoft να παραχωρήσει αυτόματα άδεια χρήσης δημοφιλών παιχνιδιών της Activision Blizzard σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών στο νέφος. Αυτό θα ισχύσει σε παγκόσμιο επίπεδο και θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως να παίζουν αυτά τα παιχνίδια σε οποιαδήποτε συσκευή επιλέξουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith.
Η κα. Βεστάγκερ δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει διαφορετική εκτίμηση για το πώς θα αναπτυχθεί η αγορά του cloud gaming σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Βλέπουν αυτή την αγορά να αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι νομίζουμε εμείς», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα μικρό παράδοξο εδώ, επειδή πιστεύουμε ότι τα διορθωτικά μέτρα που έχουμε λάβει και θα επιτρέψουν την αδειοδότηση σε πολλούς, πολλούς περισσότερους στις αγορές τυχερών παιχνιδιών cloud».
Από την πλευρά της, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι εμμένει στο βέτο της και η Microsoft θα ασκήσει έφεση στο Competition Appeal Tribunal, με την απόφαση να αναμένεται να διαρκέσει μήνες. Το άλλο μεγάλο εμπόδιο που απομένει είναι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, η οποία επιδιώκει να εμποδίσει τη συμφωνία, ενώ η Ιαπωνία ενέκρινε την εξαγορά τον Μάρτιο.