Οι ΗΠΑ και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη την αναστολή «μέχρι νεοτέρας» της βοήθειας σε τρόφιμα που διαθέτουν στην πολιτεία Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, ρημαγμένη από χρόνια πολέμου, καταγγέλλοντας την κλοπή της.
«Λάβαμε τη δύσκολη απόφαση να αναστείλουμε κάθε βοήθεια σε τρόφιμα στην Τιγκράι μέχρι νεοτέρας», συνόψισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η διευθύντρια της USAID (της αμερικανικής υπηρεσίας αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας), η Σαμάνθα Πάουερ.
Η απόφαση οφείλεται στο γεγονός πως η βοήθεια «εκτρέπεται», με άλλα λόγια ληστεύεται, και «πωλείται στην τοπική αγορά», πρόσθεσε η κυρία Πάουερ.
Από τη δική του πλευρά, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, με έδρα τη Ρώμη, τόνισε σε δικό του δελτίο Τύπου πως αποφάσισε να αναστείλει «τις διανομές τροφίμων στην Τιγκράι, που δεν θα ξαναρχίσουν προτού το ΠΕΠ να είναι σε θέση να εγγυηθεί πως αυτή η ζωτική βοήθεια θα φθάνει πράγματι στους ανθρώπους για τους οποίους προορίζεται».
Η αμερικανική κυβέρνηση έθεσε θέμα στις αρχές της Αιθιοπίας και στις τοπικές αρχές της Τιγκράι, που «εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεργαστούν μαζί μας για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν», σύμφωνα με την ανακοίνωση της USAID.
Ο οργανισμός σημειώνει πάντως πως η αναστολή δεν αφορά τη διανομή συμπληρωμάτων διατροφής, πόσιμου νερού και την υποστήριξη στις γεωργικές δραστηριότητες.
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ο όγκος της επισιτιστικής βοήθειας που «εξετράπη». Οι ΗΠΑ είναι πάντως η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αιθιοπία.
Η κλοπή τροφίμων «καταφέρνει νέο πλήγμα στον αθώο άμαχο πληθυσμό που υποφέρει αναίτια», συνεχίζει το κείμενο και υπογραμμίζει ότι «εκατομμύρια άνθρωποι» αντιμετωπίζουν «οξεία διατροφική ανασφάλεια» στην Τιγκράι.
Οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν έξι μήνες μετά την υπογραφή, τη 2η Νοεμβρίου 2022, της «συμφωνίας τερματισμού των εχθροπραξιών» ανάμεσα στην αιθιοπική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), με την οποία τερματίστηκε ο βάρβαρος, πολυαίμακτος πόλεμος που διήρκεσε σχεδόν δυο χρόνια.
Μόλις την Τρίτη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαιρέτιζε τις «σημαντικές προόδους» που έγιναν αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία αυτή, παρά το ότι οι προκλήσεις παραμένουν πολλές.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Τιγκράι των έξι εκατομμυρίων κατοίκων δεν λάμβανε καμία βοήθεια. Το «84%» των κατοίκων της περιοχής «βιώνει διατροφική κρίση», σύμφωνα με το ΠΕΠ.
Μετά τη συμφωνία ειρήνης η βόρεια Αιθιοπία έγινε «πιο προσβάσιμη», αλλά η βοήθεια δεν φθάνει στην «απαιτούμενη κλίμακα», υπογράμμιζε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ στις αρχές Απριλίου.