ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Η Fed μείωσε τα επιτόκια αλλά δεν έπεισε Wall Street και Τραμπ

Στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων μέσα σε διάστημα δύο μηνών προχώρησε η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed), με το επιτόκιο να διαμορφώνεται 1,75-2%, μετά τη μείωσή του κατά ένα τέταρτο της μονάδας (0,25%). Η κίνηση αυτή πάντως δεν έπεισε ούτε τη Wall Street, ούτε τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ανακοίνωσε απόψε, όπως ήταν αναμενόμενο, μια μικρή μείωση των επιτοκίων, τη δεύτερη μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 1,75-2%, μετά τη μείωσή του κατά ένα τέταρτο της μονάδας (0,25%).

Να σημειωθεί ότι η Νομισματική Επιτροπή της Fed εμφανίστηκε διχασμένη, αφού μόνο επτά μέλη της ψήφισαν υπέρ και τρία κατά της μείωσης των επιτοκίων: οι δύο επειδή εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία δεν χρειάζεται περισσότερα ερεθίσματα και ο τρίτος επειδή ήθελε μεγαλύτερη μείωση, κατά 50 μονάδες βάσης.

Η εξέλιξη αυτή πάντως απογοήτευσε την Wall Street, αφού δεν φάνηκε σαφής κατεύθυνση για τις επόμενες κινήσεις πάνω στο θέμα και υπήρχαν σημαντικές «διαρροές» στη ψηφοφορία, ενώ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάστηκε απογοητευμένος γράφοντας στο twitter «δεν έχουν κότσια, δεν έχουν όραμα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πριν λίγο καιρό είχε καλέσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να «μηδενίσει τα επιτόκια», δίνοντας το δικό του στίγμα για την πολιτική που πιστεύει ότι θα πρέπει να επιλεχθεί. 

Η Fed αύξησε επίσης στο 2,2%, από 2,1%, την πρόβλεψή της όσον αφορά την ανάπτυξη για το 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ομοσπονδιακής Τράπεζας ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Fed: Υπερβολικά υψηλές οι τιμές, χωρίς σαφές σχέδιο για τα επιτόκια

Ο νέος πρόεδρος της Fed, Κέβιν Γουόρς, δήλωσε πως οι τιμές στις ΗΠΑ παραμένουν πολύ υψηλές και επανέλαβε τη δέσμευση για μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Μάιο έφτασε το 4,1%, το διπλάσιο του στόχου της Fed.
Κερί σε σκοτάδι
ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο Άλαν Γκρίνσπαν, πρώην επικεφαλής της Fed

Πλήρης ημερών, πέθανε στα 100 του ο Άλαν Γκρίνσπαν, πρώην πρόεδρος της Fed και σημαντική μορφή της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με το NBC News. Η αιτία ήταν επιπλοκές της νόσου Πάρκινσον, όπως ανακοίνωσε η σύζυγός του, Αντρέα Μίτσελ.