ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Πιέσεις του ΔΝΤ στην Αίγυπτο για ιδιωτικοποιήσεις και νομισματική ευελιξία

Το ταμείο ενέκρινε ένα πρόγραμμα 46 μηνών για τη βορειοαφρικανική χώρα τον Δεκέμβριο, ενώ αργότερα σηματοδότησε ότι η αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί πιθανότατα τον Μάρτιο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει να δει την Αίγυπτο να θέτει σε εφαρμογή περισσότερες από τις ευρείες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε πριν προβεί στην πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Περιμένει να δει συμφωνίες ιδιωτικοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων και πραγματική ευελιξία στο νόμισμα της Αιγύπτου για να διασφαλίσει ότι η αναθεώρηση θα είναι επιτυχής αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Το ΔΝΤ ενέκρινε ένα πρόγραμμα 46 μηνών για τη βορειοαφρικανική χώρα τον Δεκέμβριο, ενώ αργότερα σηματοδότησε ότι η αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί πιθανότατα τον Μάρτιο. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου δεν ήταν δυνατόν να επικοινωνήσουν για σχόλια.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Τζιχάντ Αζούρ, διευθυντής του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία, δήλωσε ότι «η ευελιξία της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι ο καλύτερος τρόπος για την Αίγυπτο να προστατεύσει την οικονομία της από εξωτερικούς κραδασμούς».

Υπάρχει επίσης η ανάγκη «να επανασχεδιάσει ο ρόλος του κράτους ώστε να επικεντρωθεί σε τομείς προτεραιότητας και να επιτρέψει μέσω της εξίσωσης των όρων ανταγωνισμού, την ικανότητα του αιγυπτιακού ιδιωτικού τομέα να δημιουργήσει ανάπτυξη και να δημιουργήσει περισσότερα ξένα νομίσματα», δήλωσε ο Αζούρ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε την ίδια ημέρα ότι το Ταμείο ετοιμάζεται να διενεργήσει την αξιολόγηση, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα. «Οι ομάδες εργάζονται και είμαι βέβαιη ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η συμφωνία με το ΔΝΤ αποτελεί ζωτικής σημασίας στοιχείο των προσπαθειών της Αιγύπτου να αναστρέψει την πορεία της οικονομίας της, η οποία οδηγήθηκε σε κρίση από τα ωστικά κύματα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και βιώνει τη χειρότερη νομισματική κρίση και τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων ετών. 

Η στήριξη του ΔΝΤ υποτίθεται ότι θα καταλύσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους συμμάχους του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τις οποίες το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει «κρίσιμες».

Το ΔΝΤ επιθυμεί η Αίγυπτος να περιορίσει το ρόλο του κράτους στην οικονομία με κινήσεις που περιλαμβάνουν την πώληση μεριδίων σε τοπικές εταιρείες. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παραπονιούνται εδώ και καιρό ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις κρατικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στον στρατό, αποτρέπει τις ξένες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. 

Μια νέα πολιτική κρατικής ιδιοκτησίας που εισήχθη στα τέλη του 2022 αποσαφηνίζει τον ρόλο του δημόσιου τομέα και υποτίθεται ότι θα ενισχύσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε αναπτυξιακά έργα. Σύμφωνα με το σύμφωνο του ΔΝΤ, οι κρατικές οντότητες πρέπει επίσης να υποβάλλουν οικονομικές εκθέσεις στο υπουργείο Οικονομικών. Ο δανειστής, ωστόσο, έχει προειδοποιήσει για πιθανή «αντίσταση από συμφέροντα».

Η κυβέρνηση παρουσίασε τον Φεβρουάριο έναν κατάλογο 32 εταιρειών στις οποίες θα πουλήσει μερίδια εντός ενός έτους. Ο υπουργός Οικονομικών Moχάμεντ Μααϊτ δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί και ότι ορισμένα περιουσιακά στοιχεία θα βγουν στην αγορά τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΔΝΤ, η Αίγυπτος αναμένεται να συγκεντρώσει 2 δισ. δολάρια από την πώληση κρατικών συμμετοχών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους που λήγει τον Ιούνιο.

Η μεταρρύθμιση του νομίσματος είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα. Οι αιγυπτιακές αρχές λένε ότι μεταβαίνουν σε μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία και η λίρα έχει υποτιμηθεί τρεις φορές από τον Μάρτιο του 2022. Αλλά τα μεγάλα διαστήματα σταθερότητας της λίρας, ακόμη και όταν η αξία της πέφτει στην τοπική μαύρη αγορά, έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευσή τους.

Οι ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό - που βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο από τον απόηχο της νομισματικής κρίσης του 2016 - και οι επιπτώσεις στην κοινωνική σταθερότητα στη χώρα των 104 εκατομμυρίων κατοίκων, ενδέχεται να θέσουν περιορισμούς στην πολιτική αυτή. Το ΔΝΤ προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι η κεντρική τράπεζα "ενδέχεται να αντιμετωπίσει πολιτική και κοινωνική πίεση για να αντιστρέψει την πορεία της".

Οι πλούσιες σε ενέργεια χώρες του Κόλπου υπήρξαν στο παρελθόν γρήγορες και αξιόπιστες πηγές βοήθειας για την Αίγυπτο. Αλλά ενώ η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ υποσχέθηκαν επενδύσεις άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από περίπου ένα χρόνο, μόνο ένα μέρος τους έχει υλοποιηθεί, καθώς πιέζουν για περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις νομισματικές πολιτικές και αποδείξεις βαθύτερων μεταρρυθμίσεων.


Η έγκριση για την αναθεώρηση, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ μέχρι τον Ιούνιο, θα έχει ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να λάβει μια δεύτερη δόση του δανείου, αξίας 261,13 Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων του ΔΝΤ, ή περίπου (354 εκατ. δολάρια).

Το ΔΝΤ μπορεί να συνδυάσει τις αξιολογήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι εάν η πρώτη δεν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο μπορεί να συνδυαστεί με την επόμενη, η οποία αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέο δάνειο από ΔΝΤ ζητά η Αίγυπτος λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η Αίγυπτος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σιτηρών και ηλιέλαιου από τη Ρωσία και την Ουκρανία και δοκιμάζεται σκληρά από την ανάφλεξη των τιμών των πρώτων υλών με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει το 10%.
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Για μένα, οι τελωνειακοί δασμοί είναι πολύ όμορφες λέξεις

Πέρα από την αύξηση κατά 10 ως 20% των δασμών στο σύνολο των εισαγόμενων αγαθών, ο Ρεπουμπλικάνος εννοεί να στοχοποιήσει συγκεκριμένα αυτά που εισάγει η χώρα του από την Κίνα, να αυξήσει τους δασμούς στο 60%.