ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Πράξη αυτοάμυνας η δολοφονία Σουλεϊμανί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της μόνιμης αντιπροσώπου τους στον ΟΗΕ, Κέλι Κραφτ, υπεραμύνθηκαν της απόφασής τους να εξοντώσουν τον Ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσε με επιστολή της το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στην πρωτεύουσα του Ιράκ με αεροπορικό πλήγμα ήταν πράξη «αυτοάμυνας».

Ακόμα, διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή της θα αναλάβει όποια περαιτέρω δράση κρίνει «απαραίτητη» για να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό και τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Στην επιστολή της, η Αμερικανίδα πρέσβης Κέλι Κραφτ τόνισε παράλληλα πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι «έτοιμη να αρχίσει χωρίς προϋποθέσεις σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν» με στόχο «να αποτραπεί το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει περαιτέρω η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια» και «η κλιμάκωση από πλευράς του ιρανικού καθεστώτος».

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη την Παρασκευή με βομβαρδισμό από αέρος ήταν δικαιολογημένη και νόμιμη δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, επιχειρηματολόγησε η Κραφτ στην επιστολή της, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Στο κείμενο προστίθεται ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να προχωρήσουν σε επιπρόσθετες ενέργειες στην περιοχή όπως απαιτείται για να συνεχίσουν να προστατεύουν το προσωπικό και τα συμφέροντά τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Έκκληση Γκουτέρες σε ΗΠΑ και Ιράν για αποκατάσταση εκεχειρίας

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καλώντας όλες τις πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία και να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Ρούμπιο-Γκουτέρες για Ιράν, ασφάλεια τροφίμων και Έμπολα

Ο ΥΠΕΞ ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο συζήτησε με τον ΓΓ ΟΗΕ τρόπους ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού και προώθηση του Λουκ Λίντμπεργκ στη θέση του Εκτελ. Διευθυντή WFP, ενώ τόνισε τις αμερικανικές ενέργειες στα Στενά του Ορμούζ.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ ΟΗΕ: Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως είναι πολύ πιθανό να επανεκκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν πριν λήξει η εκεχειρία, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της εκεχειρίας όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γκουτέρες ζητά άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο απειλούν την εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν, καλώντας σε άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών. Τουλάχιστον 182 νεκροί ήταν ο βαρύτερος απολογισμός της σύγκρουσης.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταστολή δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή εν μέσω πολέμου

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε πως Ιράν και χώρες της Μέσης Ανατολής εκμεταλλεύονται τις πολεμικές συνθήκες για να περιορίσουν δικαιώματα και να εντείνουν την κρατική καταστολή, επιβάλλοντας περιορισμούς.