Ο εθνικιστικός-θρησκευτικός κυβερνητικός συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης στην Κνεσέτ, η οποία κατατέθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα πλήττεται από έντονες αντιδράσεις απέναντι στο νομοσχέδιο. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέπεμψε και τον υπουργό Άμυνας αφότου εξέφρασε την αντίθεση του στα σχέδια της κυβέρνησης, προκαλώντας ανησυχίες και στις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου, επιδιώκει με τη μεταρρύθμιση που προωθεί να αυξηθεί η εξουσία του κοινοβουλίου έναντι αυτής του δικαστικού συστήματος. Για τους επικριτές της μεταρρύθμισης, απειλεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ και μπορεί να επιτρέψει να ακυρωθεί η πιθανή καταδίκη του κ. Νετανιάχου, που δικάζεται για υποθέσεις διαφθοράς.
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του, τον Γιοάβ Γκάλαντ, που κάλεσε μια ημέρα νωρίτερα να ανασταλεί για έναν μήνα η αμφιλεγόμενη διαδικασία μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που θέλει η συμπολίτευση. Η εξέλιξη έβγαλε αμέσως χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Τελ Αβίβ.
Ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας
Το μεγαλύτερο συνδικάτο του Ισραήλ Histadrut ανακοίνωσε άμεση γενική απεργία απαιτώντας την απόσυρση του σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που συζητείται στην Κνεσέτ και διχάζει την χώρα. «Καλώ σε γενική απεργία (...) αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου, το Κράτος του Ισραήλ σταματά», δήλωσε ο Αρνον Μπαρ Νταβίντ, επικεφαλής του μεγαλύτερου ισραηλινού συνδικάτου. «Αποστολή μας είναι να σταματήσουμε την νομοθετική διαδικασία και θα το κάνουμε».
Την ανακοίνωση αυτή ακολούθησε η ανακοίνωση της Ιατρικής Ενωσης του Ισραήλ που κηρύσσει επίσης γενική απεργία που θα πλήξει τα νοσοκομεία και τις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες. Ηδη, έχουν διακοπεί οι απογειώσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.
Δύο μεγάλα λιμάνια του Ισραήλ, της Χάιφας και του Ασντότμ ανακοίνωσαν την παύση της λειτουργίας τους στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κήρυξε το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Για συμβιβασμό καλεί τον Νεντανιάχου ο πρόεδρος του Ισραήλ
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να «σταματήσει αμέσως» τη νομοθετική εργασία πάνω στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που διχάζει τη χώρα, έπειτα από μια νύκτα που σηματοδοτήθηκε από συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Τελ-Αβίβ.
«Την περασμένη νύκτα υπήρξαμε μάρτυρες πολύ δύσκολων σκηνών», δήλωσε στο Twitter ο Χέρτσογκ, για τον οποίο «ολόκληρο το έθνος διακατέχεται από βαθιά ανησυχία».
«Η ασφάλειά μας, η οικονομία μας και η κοινωνία μας απειλούνται», πρόσθεσε ο πρόεδρος, ο οποίος καλεί επισήμως «τον πρωθυπουργό, τα μέλη της κυβέρνησης και αυτά της πλειοψηφίας να σταματήσουν αμέσως την εξέταση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ».
Ο Χέρτσογκ έχει ρόλο κυρίως τελετουργικό και οι επανειλημμένες εκκλήσεις του να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στη μεταρρύθμιση δεν είχαν μέχρι τώρα αποτέλεσμα και δεν εμπόδισαν τη χώρα να διολισθήσει λίγο-λίγο στην κρίση. Πρόσφατα είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον κίνδυνο «εμφυλίου πολέμου».
Χθες, Κυριακή, το βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο Τελ-Αβίβ μετά την αποπομπή εκ μέρους του Νετανιάχου του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος την προηγουμένη είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ μιας αναστολής της μεταρρύθμισης, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Το σχέδιο της μεταρρύθμισης που προτείνεται από την κυβέρνηση του Νετανιάχου, η οποία είναι μία από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ, έχει στόχο να αυξηθεί η εξουσία των βουλευτών έναντι εκείνης των δικαστών. Η μεταρρύθμιση αυτή, η οποία αμφισβητείται εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, βρίσκεται στη ρίζα μιας από τις μεγαλύτερες λαϊκές κινητοποιήσεις στην ιστορία του Ισραήλ. Οι επικριτές της μεταρρύθμισης εκτιμούν πως υπάρχει κίνδυνος να θέσει σε κίνδυνο το δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ.
Ωστόσο, σε μια ένδειξη πως η νομοθετική διαδικασία για την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης δεν έχει ακόμη σταματήσει, η κοινοβουλευτική νομοπαρασκευαστική επιτροπή ψήφισε σήμερα το πρωί υπέρ ενός από τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο των ανησυχιών των επικριτών της: πρόκειται για το νομοσχέδιο που τροποποιεί τη διαδικασία διορισμού των δικαστών.
«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι μια απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε από την πλευρά του χθες, Κυριακή, ο αρχηγός της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, για τον οποίο «ο Νετανιάχου μπορεί να απομπέμπει τον Γκάλαντ, όμως δεν μπορεί να αποπέμψει την πραγματικότητα και δεν μπορεί να αποπέμψει τον λαό του Ισραήλ ο οποίος αντιτίθεται στην τρέλα του συνασπισμού» που βρίσκεται στην εξουσία. Το βράδυ του Σαββάτου ο Λαπίντ είχε χαιρετίσει τις δηλώσεις του Γκάλαντ, χαρακτηρίζοντάς τις «θαρραλέο βήμα (...) για την ασφάλεια του Ισραήλ».
Δύο βουλευτές του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου του οποίου μέλος είναι ο Γκάλαντ, εξέφρασαν εξάλλου μέσω του Twitter την υποστήριξή τους στον απομπεμφθέντα υπουργό Άμυνας, θέτοντας έτσι το ζήτημα αν η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στην πλειοψηφία της, εφόσον προχωρήσει σε ψηφοφορία.
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση το βράδυ της Πέμπτης, ο Νετανιάχου, ο οποίος είχε μέχρι τότε αποφύγει τις δηλώσεις για το θέμα αυτό, δεσμεύθηκε «να βάλει τέλος στη διαίρεση στους κόλπους του λαού», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση.
Την επομένη ανακλήθηκε στην τάξη από τη δικαιοσύνη, η οποία έκρινε «παράνομη» τη δημόσια παρέμβασή του, δεδομένου ότι διεξάγονται σε βάρος του δίκες για διαφθορά. Και την Κυριακή το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε στον πρωθυπουργό προθεσμία μιας εβδομάδας για να απαντήσει στο αίτημα μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ζητούσε να τιμωρηθεί για «προσβολή δικαστηρίου» μετά την ομιλία αυτή.
Ανησυχία από ΗΠΑ για τις κινήσεις Νεντανιάχου
Η προεδρία των ΗΠΑ τόνισε χθες Κυριακή πως είναι «βαθιά ανήσυχη» για την κατάσταση στο Ισραήλ, όπου ο υπουργός Άμυνας αποπέμφθηκε διότι ζήτησε να υπάρξει παύση του σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, καλώντας ξανά τα μέρη να επιδιώξουν «συμβιβασμό».
«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις (...) εξελίξεις στο Ισραήλ, που υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός», επισήμανε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία. «Οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα, και πρέπει να παραμείνουν, χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», συνέχισε.
«Οι δημοκρατικές κοινωνίες γίνονται ισχυρότερες χάρη στη διάκριση των εξουσιών και τους μηχανισμούς ελέγχου, και κάθε θεμελιώδης αλλαγή πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη», πρόσθεσε η κυρία Γουότσον, επαναλαμβάνοντας διατυπώσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έπειτα από συνδιάλεξη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε σθεναρά τους ισραηλινούς ηγέτες να βρουν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν. Θεωρούμε πως αυτή είναι η καλύτερη οδός που μπορεί να ακολουθηθεί για το Ισραήλ και όλους τους πολίτες του», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.