ΓΔ: 1998.78 -0.74% Τζίρος: 71.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:58:36
Η σημαία των ΗΠΑ
Η αμερικανική σημαία κυματίζει με ηλιαχτίδες, συμβολίζοντας την Ανεξαρτησία και τις αξίες των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Δεν επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο με το Ιράν

«Δεν επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε ένα πόλεμο με το Ιράν, αλλά είμαστε έτοιμοι να τερματίσουμε έναν», τόνισε ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την αποκλιμάκωση των υφιστάμενων εντάσεων με το Ιράν, αλλά η χώρα είναι έτοιμη να τερματίσει κάθε πόλεμο που μπορεί να ξεσπάσει.

«Δεν επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε ένα πόλεμο με το Ιράν, αλλά είμαστε έτοιμοι να τερματίσουμε έναν», τόνισε ο Έσπερ μιλώντας στο CNN. «Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι η κατάσταση να αποκλιμακωθεί», πρόσθεσε.

Η αμερικανική αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή που σκότωσε τον Ιρανό ανώτατο στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί ανέβασε κατακόρυφα τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, αυξάνοντας τους φόβους για μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου υπερασπίστηκε τις υπηρεσίες πληροφοριών που είχαν σηματοδοτήσει "μια άμεση απειλή" από τον Σουλεϊμανί. Τον ίδιο ισχυρισμό έχουν επικαλεστεί ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι για να δικαιολογήσουν την επιδρομή κατά του Ιρανού στρατηγού.

«Η απειλή ήταν ενορχηστρωμένη από τον Σουλεϊμανί», ανέφερε ο Έσπερ. «Πιστεύω ότι ήταν απλά ένα ζήτημα ημερών, σίγουρα όχι περισσότερο από εβδομάδων», πριν από μια επίθεση.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε χθες ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα παραβίαζαν το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων βομβαρδίζοντας πολιτισμικά μνημεία του Ιραν, μια απειλή που εκτόξευσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ερώτηση που του τέθηκε και σήμερα για το θέμα, ο Έσπερ δήλωσε βέβαιος ότι ο Τραμπ «θα μας δώσει μόνο νομικές εντολές». «Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων», είπε.

Το να μπαίνουν στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων θεωρείται έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία είχε προσυπογράψει η κυβέρνηση Τραμπ το 2017 και κυρίως της Σύμβασης περί Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης που υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954 μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη: Καταδίκη της «ανεύθυνης» εντολής ΗΠΑ για πυρηνικές δοκιμές

Το Ιράν καταδίκασε την απόφαση Τραμπ για επανέναρξη πυρηνικών δοκιμών, χαρακτηρίζοντάς τη ανεύθυνη και απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Ζήτησε διεθνή αντίδραση κατά της διάδοσης τέτοιων όπλων.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη: Προειδοποίηση για «νέα αποτυχία» σε ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι νέα επίθεση κατά της χώρας του θα αποτύχει, ενώ ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ έκανε λόγο για βία αν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες. Το Ιράν ανέστειλε συνεργασία με τον ΔΟΑΕ μετά τις εχθροπραξίες με το Ισραήλ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεν επιστρέφουμε σε συνομιλίες με «παράλογες» απαιτήσεις ΗΠΑ

Το Ιράν δεν θα επανέλθει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ όσο η Ουάσινγκτον συνεχίζει με παράλογες απαιτήσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες σταμάτησαν εξαιτίας υπερβολικών αμερικανικών όρων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ έτοιμες για συμφωνία με Ιράν μόλις θελήσει η Τεχεράνη

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για συμφωνία με το Ιράν μόλις το θελήσει η Τεχεράνη. Πέντε γύροι συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα έχουν προηγηθεί, με βασικό εμπόδιο τον εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν.
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Όχι σε ασυλία για την τουρκική Halkbank

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα της Halkbank να σταματήσει η δίκη για το ρόλο της στην παραβίαση κυρώσεων κατά του Ιράν. Η τράπεζα κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και απάτη μέσω του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος.