ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Libya-Tripoli-epithesi
Shutterstock

Οι δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ κατέλαβαν την Σίρτη

Η προέλαση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χάφταρ σημειώνεται την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη για να βοηθήσουν την GNA.

Οι μαχητές που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) της Λιβύης αποχώρησαν από τη Σίρτη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία, όπως δηλώνουν, αφού οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους με μια αιφνιδιαστική επίθεση.

Η κατάληψη της Σίρτης συνιστά σημαντική νίκη για τον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος από τον Απρίλιο πολιορκεί την Τρίπολη, όπου εδρεύει η GNA.

Η Σίρτη βρίσκεται στα δυτικά των τερματικών σταθμών απ’ όπου εξάγεται το λυβικό πετρέλαιο, οι οποίοι ελέγχονται επίσης από τον Χάφταρ. Βρίσκεται επίσης σε μια στρατηγική θέση, πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού προς την ανατολική, δυτική και νότια Λιβύη.

Η προέλαση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χάφταρ σημειώνεται την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη για να βοηθήσουν την GNA.

«Οι δυνάμεις μας έλαβαν μιαν απόφαση, αφού μελέτησαν την κατάσταση, να αποσυρθούν έξω από τη Σίρτη και να περιμένουν εντολές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δύναμη Προστασίας Σύρτης, σύμμαχος της GNA. «Η αποχώρησή μας από τη Σύρτη δεν είναι το τέλος», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι δεν ήθελε «να χυθεί αίμα πολιτών» στην πόλη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο LNA του Χάφταρ έλαβε βοήθεια από «κοιμώμενους πυρήνες» εντός της Σύρτης.

Πολλά από τα μέλη της Δύναμης Προστασίας Σύρτης προέρχονται από τη Μισράτα, μια πόλη στα βορειοδυτικά που στηρίζει στρατιωτικά την GNA. Νωρίτερα, μια στρατιωτική πηγή του LNA ανέφερε ότι άνδρες του συγκρούστηκαν με δυνάμεις από τη Μιζράτα στην περιοχή Άμπου Γκράιν, μεταξύ Σύρτης και Μισράτας.

Η Δύναμη Προστασίας Σύρτης κατηγόρησε επίσης τους μαχητές του ΛΕΣ ότι πυρπόλησαν σπίτια και προχώρησαν σε λεηλασίες αφού μπήκαν στην πόλη, την Δευτέρα. Οι δυνάμεις του Χάφταρ αρνούνται τις κατηγορίες. «Ούτε εμείς, ούτε ο λιβυκός στρατός διαπράττει τέτοια πράγματα. Αντιθέτως, μας υποδέχτηκαν με πανηγυρισμούς», είπε ένας εκπρόσωπος του LNA στο πρακτορείο Reuters.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολά Σαρκοζί
ΔΙΕΘΝΗ

Στις 16 Μαρτίου η έφεση Σαρκοζί για τη χρηματοδότηση από τη Λιβύη

Η έφεση του Νικολά Σαρκοζί για την υπόθεση λιβυκής χρηματοδότησης της καμπάνιας του το 2007 θα εξεταστεί από τον Μάρτιο. Ο πρώην πρόεδρος, που καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια, επιμένει στην αθωότητά του.
Διασώστες στη Καλαμάτα
ΔΙΕΘΝΗ

Ναυάγιο ανοιχτά Λιβύης: 42 μετανάστες αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί

Σαράντα δύο μετανάστες αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί μετά από ναυάγιο φουσκωτού στις 3 Νοεμβρίου ανοιχτά της Λιβύης. Επτά άνθρωποι διασώθηκαν, ενώ το σκάφος είχε ξεκινήσει από τη Ζουγουάρα με 49 άτομα.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Πιέσεις στη Λιβύη για κλείσιμο των κέντρων κράτησης μεταναστών

Πολλές χώρες ζήτησαν από τη Λιβύη να κλείσει τα κέντρα κράτησης προσφύγων, όπου σύμφωνα με ΜΚΟ, γίνονται βασανιστήρια και δολοφονίες. Εκφράστηκαν ανησυχίες σε σύνοδο του ΟΗΕ στη Γενεύη για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών.