Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G20 αμαυρώθηκε για μία ακόμη φορά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατήγγειλε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν, ενώ ζήτησε από τη Ρωσία να ανανεώσει τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. Ο πόλεμος αποτελεί ένα σημείο διαφωνίας για τις χώρες της G20, στην οποία συμμετέχουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία.
«Δυστυχώς αυτή η σύνοδος αμαυρώθηκε για μία ακόμη φορά από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τη σκόπιμη εκστρατεία καταστροφής (που διεξάγει) εναντίον μη στρατιωτικών στόχων και το πλήγμα που επέφερε στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ», τόνισε ο Μπλίνκεν.
Η Ινδία, φετινή οικοδέσποινα της συνόδου, δεν έχει καταγγείλει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ ζητεί να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση και έχει αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Η G20 θα πρέπει να επαναλάβει την έκκλησή της – στην οποία είχαν συμφωνήσει οι περισσότεροι ηγέτες στη σύνοδο στο Μπαλί τον Νοέμβριο—προς τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία για χάρη της διεθνούς ειρήνης και της οικονομικής σταθερότητας, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.
«Καθώς συγκεντρώνουμε στήριξη προς την Ουκρανία παραμένουμε επικεντρωμένοι (...) στις παγκόσμιες προκλήσεις. Αυτό χρειάζεται και αναμένει ο κόσμος», σημείωσε. Παράλληλα ο Μπλίνκεν κάλεσε τη G20 να ζητήσει από τη Ρωσία «να επεκτείνει και να διευρύνει την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, ώστε να ενισχυθεί η επισιτιστική ασφάλεια των πιο ευάλωτων».
Η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη στις 22 Ιουλίου, επέτρεψε να αποκλιμακωθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος καθώς διευκόλυνε την εξαγωγή ουκρανικών αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα. Ανανεώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου για τέσσερις μήνες και εκπνέει στις 18 Μαρτίου.
«Η Ρωσία συστηματικά και σκόπιμα μείωσε τον ρυθμό των ελέγχων που διεξάγει, προκαλώντας τη συσσώρευση πλοίων τα οποία θα μπορούσαν να παραδώσουν τρόφιμα στον κόσμο σήμερα», κατήγγειλε.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι «ενταφιάζει αναίσχυντα» την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που διευκολύνει την εξαγωγή ουκρανικών αγροτικών προϊόντων από τα νότια λιμάνια της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Ενώ παραμένει εντός της συμφωνίας, η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη διαμαρτυρηθεί κατά της προσέγγισης της Δύσης στη συμφωνία, η οποία συνήφθη τον περασμένο Ιούλιο, λέγοντας ότι οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές της ίδιας της Ρωσίας, ειδικά των λιπασμάτων.
«Η Δύση ενταφιάζει αναίσχυντα τη γνωστή ανθρωπιστική πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το RIA, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20 αναφερόμενος στη συμφωνία για τα σιτηρά.
Η τωρινή φάση της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, λήγει στις 18 Μαρτίου. Θα παραταθεί εάν καμία πλευρά δεν εγείρει επίσημα αντίρρηση. Ενόψει της προηγούμενης προθεσμίας για την παράταση της συμφωνίας τον Νοέμβριο, η Ρωσία επέτεινε την κριτική της για τη συμφωνία σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει περισσότερες παραχωρήσεις από τη Δύση, αλλά τελικά την άφησε να παραμείνει σε ισχύ για άλλες 120 ημέρες.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε χθες ότι θα συμφωνήσει σε μια δεύτερη παράταση της συμφωνίας μόνο εάν ληφθούν υπόψιν τα συμφέροντα και των δικών της παραγωγών αγροτικών προϊόντων. Ο ρωσικός αγροτικός τομέας δεν έχει στοχοποιηθεί απευθείας από τις κυρώσεις της Δύσης, αλλά η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν τις πληρωμές, τις αποστολές και την ασφάλιση και ως εκ τούτου θέτουν «εμπόδιο» στις εξαγωγές της σε σιτηρά και λιπάσματα.