ΓΔ: 2216.52 -1.76% Τζίρος: 275.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Ιράν: Χιλιάδες κόσμου στην κηδεία Σουλεϊμανί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής. Η κόρη του εκλιπόντα στρατηγού προειδοποίησε τις ΗΠΑ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης για τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί που φονεύθηκε την Παρασκευή από αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη. Έχοντας στο πλευρό του τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγό Χοσεΐν Σαλαμί και τον επικεφαλής της δικαστικής αρχής Εμπραχίμ Ραϊσί, ο Χαμενεΐ προσευχήθηκε στα αραβικά λίγο μετά τις 09:30 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) προτού αποχωρήσει.

Στο μεταξύ η κόρη του Σουλεϊμανί δήλωσε ενώπιον του τεράστιου πλήθους που έχει συγκεντρωθεί για την κηδεία του στο κέντρο της Τεχεράνης ότι οι ΗΠΑ και ο σύμμαχός τους, το Ισραήλ, θα ζήσουν «μαύρες ημέρες». «Παράφρονα Τραμπ, μην πιστεύεις ότι έχουν τελειώσει όλα τώρα που ο πατέρας μου έγινε μάρτυρας», τόνισε η Ζεϊνάμπ Σουλεϊμανί.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατακλύσει το κέντρο της Τεχεράνης

Το κέντρο της Τεχεράνης ήταν μαύρο σήμερα το πρωί από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να αποτίσει φόρο τιμής στον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε την Παρασκευή από αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ. Κρατώντας ένα πορτρέτο του εκλιπόντα επικεφαλής της Δύναμης αλ Κουντς χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί πολύ πριν τις 08:00 (06:30 ώρα Ελλάδας) γύρω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Το τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί γύρω από το πανεπιστήμιο, αλλά και όσοι Ιρανοί περπατούσαν κατά μήκος των λεωφόρων Ενγκελάμπ («Επανάσταση» στα περσικά) και Αζαντί («Ελευθερία») κρατούσαν κόκκινες σημαίες (το χρώμα του αίματος των «μαρτύρων») ή σημαίες του Ιράν, αλλά και του Λιβάνου και του Ιράκ. Στους δρόμους αντηχούσαν τα συνθήματα «Θάνατος στην Αμερική», και «Θάνατος στο Ισραήλ». Ένας άνδρας κρατούσε πανό με το σύνθημα #hard_revenge («σκληρή εκδίκηση» στα αγγλικά), ενώ άλλα πανό επίσης στα αγγλικά καλούν σε εκδίκηση για τον φόνο του Σουλεϊμανί.

Αναφερόμενη στον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί και των άλλων Ιρανών που σκοτώθηκαν μαζί του η κρατική τηλεόραση του Ιράν, που κάλυπτε απευθείας την κηδεία από το κέντρο της Τεχεράνης, είχε τίτλο με κεφαλαία γράμματα: «Άνευ προηγουμένου ανάσταση της ιρανικής πρωτεύουσας κατά την υποδοχή του Χατζ Κασέμ και των μαρτύρων της αντίστασης». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΟΗΕ για Ιράν

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, για να συζητήσει την καταστολή και την «ανησυχητική βία» κατά διαδηλωτών στο Ιράν, όπου επιβεβαιώθηκαν πάνω από 5.000 θάνατοι στις διαδηλώσεις.
Άδειο αεροπλάνο καμπίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Lufthansa διακόπτει πτήσεις από και προς Τεχεράνη έως 29 Μαρτίου

Η Lufthansa ανέστειλε όλες τις πτήσεις από και προς Τεχεράνη έως 29 Μαρτίου και παρακάμπτει τον εναέριο χώρο Ιράν-Ιράκ, ενώ χρησιμοποιεί διάδρομο στο Ιράκ. Η Austrian Airlines δεν πετά στη Τεχεράνη μέχρι τουλάχιστον 16 Φεβρουαρίου.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ελπίζω σε επίλυση της κρίσης στο Ιράν με διάλογο και διπλωματία

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις ταραχές στο Ιράν «νέα δοκιμασία» για την Τεχεράνη, προειδοποιώντας για παγίδες και δηλώνοντας ότι η Τουρκία αντιτίθεται σε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στην περιοχή.
Διαδηλωτής στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: 3 ημέρες διορία σε νέους για παράδοση από την αστυνομία

Ο αρχηγός της ιρανικής αστυνομίας έδωσε τριήμερη προθεσμία σε όσους συμμετείχαν άθελά τους σε ταραχές να παραδοθούν, υποσχόμενος επιείκεια. Στο Ιράν συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την ακρίβεια, με χιλιάδες συλλήψεις να έχουν καταγραφεί.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Αύξηση στη χρήση θανατικής ποινής παγκοσμίως το 2025

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκφράζει ανησυχία για την αυξανόμενη χρήση της θανατικής ποινής παγκοσμίως, κυρίως σε Ιράν, Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ, με το Ιράν να εκτελεί πάνω από 1.500 άτομα το 2025.
Διαδήλωση για το Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Σκέψεις για άρση των περιορισμών στο διαδίκτυο μετά τις ταραχές

Το Ιράν ενδέχεται να τερματίσει τον αποκλεισμό του ίντερνετ σύντομα, ενώ οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν το κύμα διαδηλώσεων. Παράλληλα, καταγράφηκε χακάρισμα στην κρατική τηλεόραση με εμφανίσεις Τραμπ και εξόριστου σάχη.