Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο σύμμαχος της Μόσχας ο οποίος βρίσκεται σε επίσκεψη στην Κίνα, δήλωσε σήμερα ότι υποστηρίζει πλήρως τις κινεζικές προτάσεις για μια ρύθμιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
«Η Λευκορωσία ασχολείται ενεργά με ειρηνευτικές προτάσεις και υποστηρίζει απολύτως την πρωτοβουλία σας για τη διεθνή ασφάλεια», δήλωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε η υπηρεσία Τύπου της λευκορωσικής προεδρίας, κατά τις συνομιλίες του στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
«Η σημερινή συνάντηση έγινε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που χρειάζεται νέες ασυνήθιστες προσεγγίσεις και υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις. Αυτές πρέπει να έχουν πρωτίστως στόχο την αποφυγή μιας παγκόσμιας αντιπαράθεσης, η οποία δεν θα έχει νικητές», πρόσθεσε ο Λουκασένκο. Πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντησή του με τον Σι, ο Λουκασένκο είχε χαιρετίσει τις σχέσεις ανάμεσα στη χώρα του και την Κίνα.
Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα του Λευκορώσου προέδρου, πιστού συμμάχου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, γίνεται μετά την δημοσιοποίηση την περασμένη εβδομάδα από το Πεκίνο εγγράφου 12 σημείων στο οποίο καλούνται κυρίως η Μόσχα και το Κίεβο να έχουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Το Πεκίνο, που επικρίνεται από τους Δυτικούς ότι δεν καταδίκασε δημοσίως τη Μόσχα από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία, επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στην σύγκρουση και αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στην Ρωσία.
Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι για το Πεκίνο και το Μινσκ, «κανένα θέμα δεν αποκλείεται για συνεργασία» και σημείωσε πως «κάνουμε τα πάντα προς το συμφέρον των λαών μας -του λευκορωσικού και του κινεζικού. Αυτό θα συνεχίσει να είναι έτσι».
Από την πλευρά του ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα θα προωθεί σταθερά το εμπόριο διαφόρων προϊόντων, μεταξύ των οποίων και των αγροτικών, με την Λευκορωσία, όπως μετέδωσαν κρατικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο Λι σημείωσε επίσης κατά τη συνάντησή του με τον Λουκασένκο, ότι η Κίνα θα υποστηρίξει την οικοδόμηση του βιομηχανικού πάρκου Κίνας-Λευκορωσίας και τη συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρήσεις των δύο χωρών, μετέδωσε το Xinhua.
Ο Λευκορώσος ηγέτης είχε επίσης χαιρετίσει το έγγραφο της Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο συνιστά, σύμφωνα με τον ίδιο, «μαρτυρία της ειρηνικής εξωτερικής πολιτικής της, όπως και ένα νέο μοναδικό βήμα που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο σε όλον τον κόσμο».
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Σι Τζινπίνγκ έχει μιλήσει αρκετές φορές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά ακόμη δεν έχει μιλήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Λευκορωσία συνορεύει και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία. Ωστόσο η χώρα αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Μόσχα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Το Μινσκ ενέκρινε την διέλευση ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της για να εξαπολύσουν την επίθεσή τους κατά του ουκρανικού εδάφους τον περσινό Φεβρουάριο.