ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
komision, european union, europe
Φώτο: Shutterstock

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της μισθοφορικής «Βάγκνερ»

Έντεκα πρόσωπα, 9 στην Αφρική και 2 στην Ουκρανία, κι επτά οντότητες που συνδέονται με την εταιρεία μισθοφόρων προστέθηκαν στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα και τους επιβλήθηκαν πάγωμα πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες Σάββατο την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον στελεχών του ρωσικού μισθοφορικού ομίλου Βάγκνερ και οντοτήτων συνδεόμενων με αυτόν εξαιτίας «παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Αφρική, βάζοντας στο στόχαστρο ιδίως τον επικεφαλής των δυνάμεών της στο Μαλί και στελέχη της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Έντεκα πρόσωπα, 9 στην Αφρική και 2 στην Ουκρανία, κι επτά οντότητες που συνδέονται με την εταιρεία μισθοφόρων προστέθηκαν στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα και τους επιβλήθηκαν πάγωμα πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Ο ίδιος ο όμιλος Βάγκνερ, που συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, υφίσταται κυρώσεις από την ΕΕ ήδη από το 2021.

Οι νέες κυρώσεις αποφασίστηκαν εξαιτίας «της διεθνούς διάστασης και της βαρύτητας των δραστηριοτήτων του ομίλου, καθώς και του αποσταθεροποιητικού αντίκτυπού τους στις χώρες όπου δρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Οι δραστηριότητες του ομίλου Βάγκνερ αποτελούν απειλή για τους λαούς των χωρών όπου επιχειρεί και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διευκρίνισε ότι τα οκτώ μέλη της Βάγκνερ και οι επτά οντότητες που αφορούν οι νέες κυρώσεις εγγράφονται στο παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων που είχε δημιουργηθεί το 2020 κι αφορούσε ιδίως τη δράση της εταιρείας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Σουδάν.

Το ένατο μέλος της Βάγκνερ υφίσταται κυρώσεις της ΕΕ ειδικά για τη δράση της εταιρείας στο Μαλί. Πρόκειται για τον επικεφαλής των δυνάμεων της στην αφρικανική χώρα, όπου οι άνδρες της «ενέχονται σε βίαιες ενέργειες και πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων».

Αρκετά από τα πρόσωπα στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι στελέχη πρώτης τάξεως της Βάγκνερ, συμπεριλαμβανομένου του «συμβούλου ασφαλείας» του προέδρου Φοστάν Αρκάνζ Τουαντερά και του εκπροσώπου του ομίλου στη χώρα.

Η Βάγκνερ πήγε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κατόπιν πρόσκλησης του κ. Τουαντερά, για να βοηθήσει στην καταστολή ένοπλης εξέγερσης, και η ολοένα πιο επιβλητική παρουσία της ώθησε να αποχωρήσουν στα τέλη της περασμένης χρονιάς δυνάμεις του στρατού της Γαλλίας. Εταιρείες που καταπιάνονται με την εξόρυξη και την εμπορία χρυσού και διαμαντιών και συνδέονται με τη Βάγκνερ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Σουδάν μπαίνουν επίσης στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Ραδιοφωνικός σταθμός στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο Lengo Sengo, προστέθηκε επίσης στη μαύρη λίστα, διότι «επιδόθηκε σε επιχειρήσεις επηρεασμού στο διαδίκτυο για λογαριασμό της Ρωσίας και του ομίλου Βάγκνερ με σκοπό να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη».

Η εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ, που ιδρύθηκε το 2014, χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ διεθνής τρομοκρατική οργάνωση. Οι ΗΠΑ, που προσπαθούν εδώ και χρόνια να περιορίσουν τη ρωσική επιρροή στην Αφρική, κατηγορούν τον όμιλο Βάγκνερ πως «διαπράττει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποσπά με εκβιασμούς φυσικούς πόρους στην Αφρική». Ο όμιλος έχει μετατραπεί σε σημαντικό παίκτη στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι μισθοφόροι του είχαν εξάλλου εμπλακεί σε επιχειρήσεις στη Συρία και στη Λιβύη.

Άλλα δυο στελέχη της εταιρείας Βάγκνερ προστέθηκαν στον κατάλογο όσων υφίστανται κυρώσεις από την ΕΕ εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόκειται για διοικητές μονάδων της Βάγκνερ που πρωταγωνίστησαν στην κατάληψη της ουκρανικής πόλης Σολεντάρ τον Ιανουάριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εντελώς ανεύθυνη η απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης ανέφερε ο Μπορέλ

Όσον αφορά την καταστροφή του υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που συνέδεε τη Φινλανδία με τη Γερμανία, ο Μπορέλ τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να συνδέσει το περιστατικό αυτό με κάποιον συγκεκριμένο δρώντα.