ΓΔ: 2345.71 0.02% Τζίρος: 324.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Ιράν διαδήλωση
Διαδηλωτές με ιρανικές σημαίες συγκεντρωμένοι στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, Βερολίνο.

Στους δρόμους οι Ιρανοί ζητούν εκδίκηση για το θάνατο Σουλεϊμανί

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα, απειλώντας ότι θα εκδικηθεί τον θάνατο του στρατηγού.

Χιλιάδες Ιρανοί κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Τεχεράνης και έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες, για να θρηνήσουν τον θάνατο του πανίσχυρου στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. «Είμαστε μαζί σας», φώναζε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία Παλαιστίνης της ιρανικής πρωτεύουσας.

«Ο Σουλεϊμανί, 62 ετών, ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης και αρχιτέκτονας της ιρανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή, σκοτώθηκε την Τετάρτη σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ο θάνατός του σόκαρε το Ιράν και προκάλεσε ανησυχίες για μια νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή.
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα, απειλώντας ότι θα εκδικηθεί τον θάνατο του Σουλεϊμανί.

Στη σημερινή συγκέντρωση στην Τεχεράνη, οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με τα οποία ζητούσαν «εκδίκηση» ενώ γυναίκες, ντυμένες στα μαύρα, κρατούσαν πορτρέτα του στρατηγού. Ένας άνδρας ανέβηκε σε ένα πέτρινο μνημείο κρατώντας στα χέρια του δυο φλεγόμενες σημαίες, των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Το πλήθος φώναζε ρυθμικά «Θάνατος στην Αμερική».

«Η απάντησή μας σίγουρα θα είναι κάτι παραπάνω από την εκτόξευση μερικών ρουκετών ή την καταστροφή ορισμένων αμερικανικών βάσεων», είπε με δάκρυα στα μάτια ο Μιλάντ Νατζάφι, ένας φοιτητής διαδηλωτής. «Πιστεύω ότι η εκδίκησή μας θα είναι η αφανισμός του Ισραήλ», πρόσθεσε. Η σορός του Κασέμ Σουλεϊμανί θα μεταφερθεί αύριο Κυριακή στο Ιράν και θα ενταφιαστεί την Τρίτη στη γενέτειρά του, την πόλη Κερμάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ σε Νετανιάχου: Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως από τις συνομιλίες με τον Νετανιάχου δεν υπήρξε κάτι οριστικό, εκτός από την επιμονή του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το Ιράν. Εξέφρασε ελπίδα ότι οι Ιρανοί θα φανούν πιο λογικοί και υπεύθυνοι αυτή τη φορά.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Τραμπ και Νετανιάχου με στόχο την αύξηση της πίεσης προς το Ιράν

Ο Τραμπ συναντά τον Νετανιάχου, για την επέκταση των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν ώστε να περιληφθούν περιορισμοί στο πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τα ζητήματα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σκέψεις για κατάσχεση δεξαμενόπλοιων με ιρανικό πετρέλαιο

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο κατάσχεσης δεξαμενόπλοιων με ιρανικό πετρέλαιο ως μέτρο πίεσης στην Τεχεράνη, ανησυχώντας όμως για αντίποινα και επιπτώσεις στις αγορές, γράφει η Wall Street Journal.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σκέψεις για δεύτερο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο αν δεν υπάρξει συμφωνία με Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με το Ιράν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν «πολύ σκληρά μέτρα», ενώ εξετάζεται και η αποστολή δεύτερου αεροπλανοφόρου στη Μέση Ανατολή λόγω της έντασης με την Τεχεράνη.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Πρώτο θέμα το Ιράν στη συνάντηση με Τραμπ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί αύριο με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, με στόχο να τον πιέσει για αυστηρότερη στάση απέναντι στο Ιράν και τους βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα Μέσης Ανατολής.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη ζητά από ΗΠΑ να αγνοήσουν «καταστροφικές επιρροές»

Το Ιράν κάλεσε τις ΗΠΑ να αντισταθούν σε καταστροφικές επιρροές ενόψει της επίσκεψης Νετανιάχου στη Ουάσινγκτον, ζητώντας να μην εκτροχιαστούν οι διαπραγματεύσεις για το πυραυλικό πρόγραμμα και την ασφάλεια της περιοχής.