ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Αναστέλλει η Ρωσία τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα

Μεγάλο λάθος χαρακτήρισε την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αναστείλει τη συμμετοχή της στη New Start ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ενέκρινε σήμερα την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από την συνθήκη New START, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ωστόσο όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η χώρα θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς στον αριθμό των πυρηνικών πυραύλων που προβλέπονται από τη συνθήκη.

Νωρίτερα, η κάτω βουλή της Ρωσίας η Κρατική Δούμα, είχε εγκρίνει την απόφαση αυτή την οποία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σε χθεσινή του ομιλία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε ανακοινώσει χθες, Τρίτη, πως η Μόσχα θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς στον αριθμό των πυραύλων που μπορεί να αναπτύξει για το υπόλοιπο της ισχύος της συνθήκης, η οποία εκπνέει το 2026.

Μπάιντεν: Λάθος η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκη

Η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνας της Συμμαχίας, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο των «Εννέα του Βουκουρεστίου» που διεξάγεται σήμερα στη Βαρσοβία.

«Εσείς είστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνάς μας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους ηγέτες των εννέα χωρών (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Στην Πολωνία βρίσκεται και η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, μολονότι η χώρα της δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών New START. Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο για την χθεσινή ανακοίνωση της Μόσχας για το θέμα αυτό, απάντησε λακωνικά: «μεγάλο λάθος».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που είναι παρών στη σύνοδο, επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να διαβρώσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια. «Πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία. Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να επικρατήσει», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο οικοδεσπότης της συνάντησης, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, σχολίασε ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους, ενόψει της συνόδου κορυφής της συμμαχίας που θα διεξαχθεί αργότερα φέτος.

Τη Δύση κατηγορούν οι Ρώσοι για την αποχώρηση από τη συνθήκη

Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν εξάλλου σήμερα τις ΗΠΑ και τη Δύση γι' αυτή την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίρτι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε πως η κίνηση είναι μια «από καιρό αναμενόμενη» απάντηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ουσιαστικά κηρύξει τον πόλεμο στη Ρωσία.

«Η απόφαση αυτή μας επιβλήθηκε από τον πόλεμο που κηρύχθηκε από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ εναντίον της χώρας μας. Θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο συνολικά και στις ΗΠΑ ιδιαίτερα», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε καταχώρισή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. Ο Μεντβέντεφ ζήτησε επίσης να περιληφθούν τα πυρηνικά οπλοστάσια της Βρετανίας και της Γαλλίας σε μελλοντικές συμφωνίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ για την αποχώρηση της Μόσχας από τη New Start. «Παύοντας να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους και απορρίπτοντας τις προτάσεις της χώρας μας σε ζητήματα παγκόσμιας ασφαλείας, οι ΗΠΑ καταστρέφουν την αρχιτεκτονική της διεθνούς σταθερότητας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Βολόντιν.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος επιβλέπει τη ρωσική διπλωματία με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών, δήλωσε σήμερα πως ενδεχόμενη επαναφορά της συνθήκης σε ισχύ εξαρτάται από την Ουάσινγκτον ενώ, όπως δήλωσε επίσης, η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

«Θα δώσουμε προφανώς ιδιαίτερη προσοχή στη γραμμή που θα κρατήσουν και στις αποφάσεις που θα πάρουν το Λονδίνο και το Παρίσι, που δεν μπορούν πλέον, ούτε καν υποθετικά, να θεωρηθεί πως βρίσκονται εκτός του ρωσοαμερικανικού διαλόγου για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απ' ευθείας διάλογος για τα πυρηνικά ζητήματα ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον και πως είναι άγνωστο πότε ο διάλογος αυτός θα επαναληφθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ζήτησε να αρθούν οι περιορισμοί στη χρήση όπλων των συμμάχων

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων σε εδάφη ακριβώς εντός της Ρωσίας, από τα οποία υποστηρίζουν τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.
biden-usa
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Επικίνδυνη η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στο έδαφος της γειτονικής συμμαχικής της χώρας, της Λευκορωσίας, προ των πυλών της ΕΕ.