ΓΔ: 1419.51 -0.80% Τζίρος: 146.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Οργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλλαν στην Εθνοσυνέλευση του Σουρινάμ

Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν από νωρίς το πρωί στους δρόμους της πόλης του Παραμαρίμπο για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για διαφθορά.

Επεισοδιακά εξελίχθηκε διαδήλωση κατά της ακρίβειας και των μέτρων λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Σουρινάμ. Πλήθος διαδηλωτών συγκρούστηκε με τις δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα Παραμαρίμπο και αφού έσπασε τον αστυνομικό κλοιό, εισέβαλε στο κτήριο της Εθνοσυνέλευσης.

Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν από νωρίς το πρωί στους δρόμους του Παραμαρίμπο για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για διαφθορά.

Γύρω στο μεσημέρι, οργισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν με μπουκάλια και πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να τους απωθήσουν. Ορισμένοι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλουν στην Εθνοσυνέλευση.

Ταραχές ξέσπασαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου λεηλατήθηκαν καταστήματα και πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μεταδίδει ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων. «Έχω τρία παιδιά να ταΐσω και κάνω δύο δουλειές. Κάθε μέρα οι τιμές ανεβαίνουν», είπε η Άγκνες που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Ένας άλλος διαδηλωτής λέει ότι ο πρόεδρος Σαντόνχι πρέπει να παραιτηθεί. «Μας λέει διαρκώς ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Αλλά εγώ βλέπω μόνο σκοτάδι. Δεν μπορώ πλέον να πληρώσω για τα απαραίτητα, να πάω στη δουλειά μου ή να στείλω τα παιδιά μου στο σχολείο», εξηγεί.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τσαν Σαντόχι καταδίκασε τη βία και προανήγγειλε τη διεξαγωγή έρευνας για τον εντοπισμό όσων ενορχήστρωσαν και εξαπέλυσαν την επίθεση στην Εθνοσυνέλευση. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σουρινάμ καταδίκασε την επίθεση, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη επίθεση στη δημοκρατία».

Το Σουρινάμ, μια μικρή χώρα της Νότιας Αμερικής με πληθυσμό σχεδόν 600.000 κατοίκων, έχει βυθιστεί σε οικονομική κρίση λόγω του υψηλού πληθωρισμού (54,6% το 2022) και του δυσβάσταχτου εξωτερικού χρέους. Η πρώην ολλανδική αποικία βασίζει τις ελπίδες της για οικονομική ανάκαμψη στην εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της First Quantum Minerals στον Παναμά

Η συμφωνία, που θα επιτρέψει στην μεταλλευτική εταιρεία να λειτουργεί στον Παναμά για 20 χρόνια, έχει πυροδοτήσει ογκώδεις διαδηλώσεις εδώ και μια εβδομάδα, φαινόμενο πολύ ασυνήθιστο στο κράτος των 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων.
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη διαδήλωση στη Βαλένθια εναντίον των περιφερειακών αρχών

«Τα χέρια μας είναι βαμμένα με λάσπη και τα δικά σας με αίμα», έγραφε μία από τις πινακίδες σε μια αφίσα. Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν λασπότσες μπροστά από το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
ΔΙΕΘΝΗ

«Mπλόκο» της βολιβιανής δικαιοσύνης σε νέα υποψηφιότητα του Έβο Μοράλες

Κατηγορούμενος για νοθεία και υπό την πίεση των διαδηλώσεων, παραιτήθηκε λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2019 και ζήτησε άσυλο στο Μεξικό και στη συνέχεια στην Αργεντινή πριν επιστρέψει στη Βολιβία μετά από 11 μήνες.