ΓΔ: 2345.71 0.02% Τζίρος: 324.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Πούτιν και Μακρόν ανησυχούν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο θάνατος του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη μπορεί «να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση» στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

«Σημειώθηκε ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο. Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τον θάνατο του Σουλεϊμανί από το αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε επίσης ότι οι «κοντόφθαλμες ενέργειες των ΗΠΑ», δηλαδή ο φόνος του στρατηγού Σουλεϊμανί, θα οδηγήσουν σε «οξεία κλιμάκωση των πολιτικοστρατιωτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή».

Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται ότι ο Ιρανός στρατηγός ήταν ένας έμπειρος στρατιωτικός διοικητής, υπό την άμεση ηγεσία του οποίου οργανώθηκε στη Συρία και το Ιράκ «η ένοπλη αντίσταση εναντίον των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων ΙΚ και αλ Κάιντα, πολύ καιρό πριν» εμπλακεί ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ.

«Η προσωπική συμβολή του στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας είναι αδιαμφισβήτητη», τόνισε το ρωσικό υπουργείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Συντονισμένος διάλογος με Πούτιν με λιγότερους συνομιλητές

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως επιθυμεί καλά οργανωμένο διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με λίγους συνομιλητές, σημειώνοντας ότι οι πρώτες τεχνικές επαφές έδειξαν πως η Ρωσία δεν επιδιώκει τώρα την ειρήνη.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Οι αρχές απέτρεψαν ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης κατά Μακρόν

Οι γαλλικές αρχές εντόπισαν επιχείρηση παραπληροφόρησης, συνδεδεμένη με το ρωσικό δίκτυο Storm-1516, που στόχευε να εμφανίσει τον Μακρόν ως αναμεμιγμένο στο σκάνδαλο Επστιν, μέσω ψεύτικης ιστοσελίδας και δημοσιεύσεων στο Χ.
Πυρηνικά όπλα Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Στρατηγικά όπλα: Διεκδίκησεις ΗΠΑ και Ρωσίας για πολυμερή διαπραγμάτευση

Οι ΗΠΑ ζητούν πολυμερείς διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των πυρηνικών με συμμετοχή της Κίνας. Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει αν συμπεριληφθούν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σύμβουλος Μακρόν στη Μόσχα για προετοιμασία διαλόγου με Πούτιν

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Μακρόν, Εμανουέλ Μπον, επισκέφθηκε διακριτικά τη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, προετοιμάζοντας πιθανή επικοινωνία μεταξύ Μακρόν και Πούτιν, μετά από τέσσερα χρόνια παύσης λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία αφήνει να αποπλεύσει ρωσικό πετρελαιοφόρο για νομικούς λόγους

Ο Μακρόν ενημέρωσε τον Ζελένσκι ότι το δεξαμενόπλοιο Grinch θα αποδεσμευτεί για νομικούς λόγους, υποσχόμενος αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να κατασχέτονται ρωσικά πλοία στο μέλλον. Το περιστατικό αφορά και άλλα ναυτικά κράτη.