ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Φώτο: Shutterstock

Μάικ Πομπέο: Είμαστε προσηλωμένοι στην αποκλιμάκωση της έντασης με το Ιράν

Η Ουάσινγκτον «είναι προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση», επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συνοδεύοντας με την επωδό αυτήν τα μηνύματα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η Ουασιγκτον «είναι προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση» μετά τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανική αεροπορική επίθεση, όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Με ανάρτησή του στο ο Μάικ Πομπέο υποστηρίζει ότι είχε συνομιλίες τόσο με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ όσο και με τον ανώτερο διπλωμάτη της κίνας, Yang Jiechi, για την απόφαση των ΗΠΑ να χτυπήσει τον Σουλεϊμανί. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο νωρίτερα είχε δημοσιεύσει στον λογαριασμό του στο Twitter βίντεο το οποίο κατ’ αυτόν εικονίζει Ιρακινούς που «χορεύουν στον δρόμο», εορτάζοντας τον θάνατο του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη.

Με εντολή Τραμπ η επίθεση

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας) ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

«Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.

Ένταση εντός ΗΠΑ: Πυρά Πελόζι σε Τράμπ

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι καταδίκασε τον φόνο του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς, υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί και τον χαρακτήρισε μια «προκλητική και δυσανάλογη» ενέργεια.

«Ο αποψινός αεροπορικός βομβαρδισμός κινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας. Η Αμερική--και ο κόσμος- δεν έχουν περιθώριο για κλιμακούμενες εντάσεις στο σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πελόζι.

Η ίδια είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν συμβουλεύτηκε το Κογκρέσο πριν διατάξει την επίθεση εναντίον του Σουλεϊμανί και απαίτησε να «ενημερωθούν άμεσα» οι βουλευτές για την κατάσταση.

Το αμερικανικό Κογκρέσο «δεν είχε ενημερωθεί» για την αμερικανική επιδρομή 

Ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που είναι αρμόδια για τις Διεθνείς Υποθέσεις, ο Δημοκρατικός βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο για την αμερικανική επιδρομή στο έδαφος του Ιράν η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς.

«Ο Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν ο εγκέφαλος που προκάλεσε ατέλειωτη βία, δεινά και αστάθεια. Είχε στα χέρια του το αίμα Αμερικανών» και «δεν πρόκειται να θρηνήσω τον θάνατό του», υπογράμμισε ο Ένγκελ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. «Όμως πολλοί θα τον θεωρήσουν μάρτυρα και είμαι βαθιά ανήσυχος για τις επιπλοκές που θα έχει το πλήγμα που έγινε απόψε», πρόσθεσε. «Αυτό το πλήγμα έγινε χωρίς να ειδοποιηθεί το Κογκρέσο, χωρίς καμία διαβούλευση» με το αμερικανικό κοινοβούλιο, συνέχισε ο βουλευτής της Νέας Υόρκης. «Η διεξαγωγή μιας επιχείρησης τέτοιας βαρύτητας χωρίς διαβούλευση με το Κογκρέσο εγείρει πολύ σοβαρά νομικά προβλήματα και συνιστά προσβολή των εξουσιών του Κογκρέσου», στηλίτευσε ο Ένγκελ. «Η ενέργεια που έγινε απόψε αντιπροσωπεύει σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσής μας με το Ιράν με απρόβλεπτες συνέπειες», προειδοποίησε ο Ένγκελ.

Εξάλλου για τον γερουσιαστή Τζον Μέρφι, μολονότι ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί ήταν «εχθρός των ΗΠΑ», ο θάνατός του ενδέχεται να βάλει ακόμα περισσότερους Αμερικανούς σε κίνδυνο. «Ένας λόγος που γενικά δεν (δολοφονούμε) ξένους πολιτικούς είναι η πεποίθηση ότι τέτοιες ενέργειες θα έχουν αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι Αμερικανοί, όχι λιγότεροι», τόνισε ο Μέρφι μέσω Twitter. «Αυτή θα όφειλε να είναι η αληθινή, πιεστική, σοβαρή ανησυχία μας απόψε», πρόσθεσε.

Σε πολύ διαφορετικό, πανηγυρικό τόνο, η πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Νίκι Χέιλι, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον θάνατο του ιρανού ανώτατου αξιωματικού, κατ’ αυτήν «αρχιτρομοκράτη», δηλώνοντας «υπερήφανη» που ο πρόεδρος Τραμπ έπραξε «το σωστό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε κινεζικό διυλιστήριο για συναλλαγές με το Ιράν

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο κινεζικό διυλιστήριο Hengli λόγω συναλλαγών με το Ιράν, καθώς και σε 40 ναυτιλιακές εταιρείες που βοηθούν την ιρανική οικονομία, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Αεροφωτογραφία Ισλαμαμπάντ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ στο Πακιστάν ενόψει άφιξης Αμερικανών απεσταλμένων

Υπάρχει πιθανότητα επανέναρξης συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς απεσταλμένοι των δύο πλευρών βρίσκονται στο Ισλαμαμπάντ, χωρίς όμως βεβαιότητα για άμεσες διαπραγματεύσεις. Η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο παραμένει επισφαλής.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν θα καταθέσει πρόταση για τα αιτήματα των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Reuters πως το Ιράν ίσως υποβάλει πρόταση για τα αμερικανικά αιτήματα. Τόνισε ότι δεν γνωρίζει τη φύση της προσφοράς και αρνήθηκε να αποκαλύψει με ποιους διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ στο Ιράν.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Ισλαμαμπάντ έφτασε η ιρανική αντιπροσωπεία για συνομιλίες

Ιρανική αντιπροσωπεία έφτασε στο Πακιστάν για συνομιλίες με ΗΠΑ σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, ενώ ο εμίρης του Κατάρ συζήτησε με τον Τραμπ και το Κατάρ δεσμεύτηκε να στηρίξει τις πακιστανικές μεσολαβητικές προσπάθειες.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ελπίζουμε σε πρόοδο στις συνομιλίες με Ιράν στο Ισλαμαμπάντ

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, και ο Τζάρεντ Κούσνερ ταξιδεύουν αύριο στο Πακιστάν για συνομιλίες με το Ιράν, μετά από αίτημα της Τεχεράνης. Ο αντιπρόεδρος Βανς παραμένει σε ετοιμότητα στις ΗΠΑ.
Πιτ Χέγκσεθ δημόσια ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Χέγκσεθ: Παγκόσμια διάσταση αποκτά ο αποκλεισμός του Ιράν

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε πως ο αποκλεισμός των ΗΠΑ στο Ιράν αποκτά παγκόσμια διάσταση και ότι η Τεχεράνη είχε ευκαιρία για συμφωνία. Ανέφερε επίσης ότι το αμερικανικό ναυτικό έχει αναγκάσει 34 πλοία σε αναστροφή.