ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία για την επέμβαση στην Λιβύη

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν τη σκοπιμότητα της επέμβασης στην Λιβύη, αλλά το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε με τις ψήφους του κόμματος του Ερντογάν και των εθνικιστών.

Ολοκληρώθηκε στο τουρκικό Κοινοβούλιο η συζήτηση του σχεδίου για στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη με την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Αυτή την φορά, σε αντίθεση με την ανάλογη συζήτηση που είχε γίνει για την επέμβαση στην Συρία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκδηλώνουν έντονες αντιδράσεις στους σχεδιασμούς του Ερντογάν, αμφισβητώντας τη σκοπιμότητα της στρατιωτικής επιχείρησης.

Η έκτακτη συνεδρίαση άρχισε στις 14.00 και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο με την έγκριση του νομοσχεδίου, που είχε την υποστήριξη των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή του AKP του προέδρου Ερντογάν και του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κινήματος.

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αποφασίσει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη όποτε το επιλέξει μέσα στο επόμενο 12μηνο, στη βάση του αιτήματος συνδρομής που έχει σταλεί από την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία αμφισβητείται από το στρατηγό Χαφτάρ, που έχει την υποστήριξη της Αιγύπτου, τον Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ρωσίας και της Ιορδανίας.

Ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι άφησε, μιλώντας στο πρακτορείο Αναντολού, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μη σταλούν, τελικά, δυνάμεις στην Λιβύη. Όπως είπε, είναι ένα πολιτικό μήνυμα η υπερψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά, εάν σταματήσουν τις επιθέσεις οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, δεν θα υπάρχει λόγος να γίνει η επέμβαση.

Το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), αντιτίθεται σθεναρά στην επέμβαση στην Λιβύη, ενώ και το εθνικιστικό Καλό Κόμμα τονίζει ότι η Τουρκία δεν έχει λόγο να ρισκάρει στην Λιβύη τις ζωές των στρατιωτών της, καθώς πρόκειται για ένα μακρινό εμφύλιο πόλεμο.

Ο βουλευτής του CHP, Αϊκούτ Ουνάλ Τσεβικόζ, τόνισε, μιλώντας στη Βουλή, ότι το νομοσχέδιο δεν προσδιορίζει ποιο είναι το εθνικό συμφέρον που θα υπηρετηθεί με την επέμβαση, είναι αντιφατικό και αντίθετο στο Σύνταγμα και στις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ως μέλος του ΟΗΕ. Ο ίδιος υπογράμμισε τον κίνδυνο, εάν σταλούν τουρκικές δυνάμεις, να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ ακόμη περισσότερο οι χώρες που τον υποστηρίζουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Αίγυπτος «κόβει» στη μέση το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Το διάταγμα οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη προς δυσμάς, με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, η οποία ουσιαστικά κόβει ξανά το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση και αγνοεί πλήρως τις απόψεις της Άγκυρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν τη συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας για τους υδρογονάθρακες

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει νέες συμφωνίες και ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Piter-Stano-Comision
ΔΙΕΘΝΗ

Π. Στάνο: Καταδικάζει το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων υπογραμμίζει ότι πρέπει να «αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».