ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Piter-Stano-Comision
Φωτο: ΑΠΕ

Π. Στάνο: Καταδικάζει το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων υπογραμμίζει ότι πρέπει να «αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

«Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας - Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη» τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων για υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» των δύο χωρών και υπογραμμίζει ότι πρέπει να «αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Ειδικότερα, ο κ. Στάνο σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τις αναφορές που επισημαίνουν ότι η Τουρκία και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας - Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο».

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας - Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη» προσθέτει.

Τέλος, αναφέρει ότι «η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry) αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη.

Αμφότερες οι πλευρές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία. Συμφωνήθηκε, επίσης, όπως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.

Επίσης ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ χαρακτήρισε πριν από λίγο «παράνομο» το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας και υπογράμμισε πως αυτό δεν έχει καμία εξουσιοδότηση.

Για το θέμα της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και Λιβύη για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που έγινε χθες, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας.

Επίσης, διαμηνύεται πως η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Μανιάτης ζητά κυρώσεις ΕΕ για αγωγό αερίου Τουρκίας-Κατεχομένων

Ο Γιάννης Μανιάτης ζητά από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε όσους συμμετέχουν στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα, που ενισχύει την εξάρτηση από την Τουρκία και υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικές πηγές: Αμετάβλητη η κατάσταση για τα τουρκικά F-35

Ανώτατες διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν πως δεν υπάρχει απόφαση για ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, τονίζοντας ότι οι σχετικές διαδικασίες δεν έχουν ξεκινήσει και παραμένουν υπό στενή παρακολούθηση οι εξελίξεις στα κρίσιμα μέτωπα.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα και φον ντερ Λάιεν: Αξιοποίηση δυναμικής για λύση Κυπριακού μέσω ΟΗΕ

Ο Κόστα και η φον ντερ Λάιεν, μετά τη συνάντηση με Ερντογάν στην Άγκυρα, υπογράμμισαν την ανάγκη αξιοποίησης της «ανανεωμένης δυναμικής» για το Κυπριακό μέσω ΟΗΕ, τονίζοντας τη στρατηγική σχέση ΕΕ-Τουρκίας.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Καμία νομική ισχύς σε μονομερείς οριοθετήσεις από Άγκυρα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν συζητά με βάση εικασίες για τις θαλάσσιες ζώνες και δεν αποδέχεται μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα.
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για τις δηλώσεις του Τούρκου Υπ. Άμυνας

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης, με αφορμή δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΘΑ Γκιουλέρ που αμφισβητούν κυριαρχία και δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.