O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τους πιλότους που κατέρριψαν «επιτυχώς» το κινεζικό μπαλόνι το οποίο πετούσε εδώ και πολλές ημέρες στον αμερικανικό εναέριο χώρο. «Διέταξα την Τετάρτη το Πεντάγωνο να το καταρρίψει το συντομότερο δυνατόν (…) Θέλω να συγχαρώ τους πιλότους που το έκαναν» είπε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ χρειάστηκε να περιμένει μέχρι εχθές Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, ώστε να βρεθεί το μπαλόνι σε ασφαλές σημείο για να προχωρήσει στην επιχείρηση αυτή. Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πενταγώνου, το μπαλόνι καταρρίφθηκε σε απόσταση περίπου έξι ναυτικών μιλίων από τα παράλια των ΗΠΑ. Χτυπήθηκε από έναν πύραυλο AIM-9X που εκτοξεύτηκε από μαχητικό F-22 και δεν υπήρξαν παράπλευρες ζημιές ή κίνδυνος για τους πολίτες, πρόσθεσε.
Το μπαλόνι μπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ στις 28 Ιανουαρίου, πέρασε στον εναέριο χώρο του Καναδά στις 30 του μηνός και την επομένη ξαναμπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Ο αμερικανικός στρατός θα επιδιώξει να ανασύρει το ωφέλιμο φορτίο του μπαλονιού. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, τα συντρίμμια του είναι σκορπισμένα σε μια έκταση επτά μιλίων. Πετούσε περίπου στα 60.000 πόδια και εκτιμήθηκε ότι ήταν περίπου στο μέγεθος τριών σχολικών λεωφορείων.
Ο Τζο Μπάιντεν είχε πει στους δημοσιογράφους νωρίτερα το Σάββατο ότι «θα το φροντίσουμε», όταν ρωτήθηκε για το μπαλόνι. Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας και η Ακτοφυλακή εργάστηκαν για να καθαρίσουν τον εναέριο χώρο και το νερό κάτω από το μπαλόνι καθώς έφτασε στον ωκεανό.
Τα τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν μια μικρή έκρηξη, ακολουθούμενη από το μπαλόνι να κατεβαίνει προς το νερό. Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη φάνηκαν να πετούν στην περιοχή και πλοία αναπτύχθηκαν στο νερό για να ξεκινήσουν την επιχείρηση ανάκτησης. Το αμερικανικό Πεντάγωνο διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δώσει από την Τετάρτη την έγκρισή του για την κατάρριψη, εφόσον η αποστολή αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να διακυβευτεί η ζωή Αμερικανών πολιτών.
Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κϊνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και ότι καταρρίφθηκε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων.
Λίγο νωρίτερα, είχε κλείσει για τα πολιτικά αεροσκάφη ο εναέριος χώρος στην περιοχή αυτή και είχαν διακοπεί οι πτήσεις από και προς τρία αεροδρόμια της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας, για λόγους ασφαλείας. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι ο εναέριος χώρος άνοιξε και πάλι και οι πτήσεις θα ξαναρχίσουν κανονικά.
«Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και διαμαρτύρεται για τη χρήση βίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να απαντήσει.
Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ και ισχυρίζεται ότι το μπαλόνι εξυπηρετούσε «ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς» και ότι σε καμία περίπτωση δεν συνιστούσε στρατιωτική απειλή σε βάρος τους. Είχε χαρακτηρίσει «ατύχημα» την είσοδό του στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, αποδίδοντάς το σε λόγους «ανωτέρας βίας». Παράλληλα κατηγόρησε πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό για να δυσφημίσουν την Κίνα.