Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα λόγω των εντάσεων που προκάλεσε ένα κινεζικό μπαλόνι που εντοπίστηκε να πετά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι ο Μπλίνκεν θα επιδιώξει να ταξιδέψει στην Κίνα «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».
Η Κίνα εξέφρασε νωρίτερα τη λύπη της για αυτό που αποκάλεσε «μη στρατιωτικό» αερόπλοιο που παρασύρθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο αφού παρέκλινε της προβλεπόμενης πορείας του. Το συμβάν πυροδότησε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.
«Έχουμε λάβει γνώση της ανακοίνωσης που η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) εκφράζει την λύπη της, αλλά η παρουσία αυτού του μπαλονιού στον εναέριο χώρο μας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας μας καθώς και του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτο που συνέβη κάτι τέτοιο», είπε ο αξιωματούχος σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους και συμπλήρωσε πως «μετά από διαβουλεύσεις με τους διυπηρεσιακούς εταίρους μας καθώς και με το Κογκρέσο, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες αυτή τη στιγμή για να ταξιδέψει ο υπουργός Μπλίνκεν στην Κίνα».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι το αερόστατο, το οποίο οι ΗΠΑ υποπτεύονται ότι πραγματοποιεί παρακολούθηση, ήταν ένα πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιείται για έρευνα, κυρίως για μετεωρολογικούς σκοπούς. Η δήλωση ανέφερε ότι το αερόπλοιο έχει περιορισμένη ικανότητα διεύθυνσης και «παρέκκλινε πολύ από την προγραμματισμένη πορεία του» λόγω των ανέμων.
Το Πεντάγωνο αποφάσισε να μην καταρρίψει το αερόστατο, το οποίο δυνητικά πετούσε πάνω από ευαίσθητες περιοχές, λόγω ανησυχιών για το ενδεχόμενο να πληγούν άνθρωποι στο έδαφος.
Κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το Πεντάγωνο εξέτασε το ενδεχόμενο να καταρρίψει το μπαλόνι. Αποφασίστηκε να μη δοθεί πράσινο φως σε μαχητικά F-22, λόγω του δυνητικού κινδύνου για ανθρώπους στο έδαφος από τα συντρίμμια, εξήγησε ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Λαμβάνουμε μέτρα για να προστατευθούμε από τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών», συνέχισε, επιμένοντας πως είναι μάλλον «περιορισμένη» η «προστιθέμενη αξία» ως προς τη συλλογή πληροφοριών από το μπαλόνι «αρκετά μεγάλων» διαστάσεων.
Το μπαλόνι εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ «πριν από ημέρες», πάντως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών το είχαν θέσει υπό παρακολούθηση πολύ πριν, κατά την ίδια πηγή, που πρόσθεσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται τέτοιο. Όμως, αυτή τη φορά, το μπαλόνι παραμένει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πολύ περισσότερο.
Το θέμα για το οποίο οι δυο πλευρές έχουν αγεφύρωτο χάσμα απόψεων είναι η Ταϊβάν, που το Πεκίνο θεωρεί επαρχία του. Οι ΗΠΑ ανησυχούν επίσης για τη δραστηριότητα της Κίνας στη νοτιοανατολική Ασία.
Στις Φιλιππίνες, ο υπουργός Άμυνας Όστιν υπέγραψε συμφωνίες για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας, μπροστά στην άνοδο της ισχύος της Κίνας.