ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Γυρίζουν την πλάτη» στην ευρωπαϊκή προοπτική οι Σέρβοι πολίτες

Βασικότεροι λόγοι για την αρνητική θέση των Σέρβων, αποτελούν οι ταπεινωτικοί όροι που τίθενται για την ένταξη, οι πολιτικοί εκβιασμοί, η στάση στο ζήτημα του Κοσόβου, η επιβολή αποφάσεων, η απώλεια της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας.

Σημαντική μείωση καταγράφεται στο ποσοστό των πολιτών της Σερβίας που υποστηρίζουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο του 2022 το υπουργείο Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Σερβίας, διαφαίνεται ότι η ευρωπαϊκή προοπτική δεν ενθουσιάζει πλέον την πλειοψηφία του σερβικού πληθυσμού.

Εάν αύριο διεξάγονταν δημοψήφισμα με το ερώτημα: «Υποστηρίζετε την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ;» μόνο το 43% του δείγματος θα τάσσονταν υπέρ της ένταξης ενώ αρνητικά θα ψήφιζε το 32%. Το 13% των πολιτών δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε και 12% είναι αναποφάσιστοι.

Σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2021, το ποσοστό των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μειώθηκε κατά έντεκα μονάδες. Τότε, υπέρ της ένταξης στην ΕΕ είχε ταχθεί το 54% του δείγματος και κατά το 32%. Οι λόγοι που αναφέρουν για την στάση τους οι αποκαλούμενοι αρνητές της ΕΕ είναι: οι ταπεινωτικοί όροι που τίθενται για την ένταξη, οι πολιτικοί εκβιασμοί, η στάση στο ζήτημα του Κοσόβου, η επιβολή αποφάσεων, η απώλεια της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας.

Σημειώνεται ότι το υψηλότερο ποσοστό υπέρ της ένταξης στην ΕΕ που έχει καταγραφεί σε δημοσκόπηση ήταν τον Δεκέμβριο του 2009, όταν είχε φθάσει το 73%. Εκείνη την χρονιά είχαν καταργηθεί οι θεωρήσεις εισόδου για τους πολίτες της Σερβίας που ταξίδευαν σε χώρες της ΕΕ.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης του Δεκεμβρίου του 2022 αποτελεί η διαστρεβλωμένη αντίληψη της κοινής γνώμης για την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Σερβία από το εξωτερικό. Στο σχετικό ερώτημα, το 28% αναφέρει πρώτη την ΕΕ, το 25% την Κίνα και το 18% την Ρωσία.

Στην πραγματικότητα η κατάταξη είναι κάπως διαφορετική. Στον πίνακα επιχορηγήσεων από το εξωτερικό για την περίοδο 2000-2016, που παραθέτει το υπουργείο Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, η ΕΕ όντως είναι πρώτη με 2,96 δισ. ευρώ (59,9%), στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με 695 εκατ. ευρώ (14,1%) και στην τρίτη θέση η Γερμανία με 357,5 εκατ. ευρώ (7,2%). Η Κίνα βρίσκεται στην ένατη θέση με χορηγίες ύψους 31,4 εκατ. ευρώ (0,6%) ενώ η Ρωσία δεν αναφέρεται καν στον συγκεκριμένο πίνακα μιας και η οικονομική βοήθεια που παρείχε στην Σερβία ήταν πολύ μικρή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Serbia, Servia, Vucic
ΔΙΕΘΝΗ

Βούτσιτς: Δεν θα συμφωνήσω στην δημιουργία κέντρων υποδοχής στην Σερβία

«Δεν συζητήθηκε και ποτέ δεν πέρασε απ το μυαλό μου ότι η Σερβία θα γίνει ένα κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης» δήλωσε ο Βούτσιτς μετά την συνάντηση του με τον Βίκτορ Όρμπαν και το Ρόμπερτ Φίτσο.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

H ΕΕ ανησυχεί για το κλείσιμο γραφείων σερβικής τράπεζας στο Κόσοβο

«Η ΕΕ προτρέπει το Κόσοβο και τη Σερβία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουν με την τελευταία συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε από τον Διαμεσολαβητή της ΕΕ» τονίζει η ΕΕ σε δήλωσή της.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανεξάρτητη έρευνας για τις εκλογές στη Σερβία το 2023 ζητά η ΕΕ

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα με 461 ψήφους υπέρ, 53 κατά και 43 αποχές, το ΕΚ επισημαίνει ότι, αν και διεξήχθησαν ομαλά, οι εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου 2023 χαρακτηρίστηκαν από πολυάριθμες διαδικαστικές ελλείψεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ηγετών των Δυτ. Βαλκανίων στα Σκόπια για το Σχέδιο Ανάπτυξης

Με την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, θα διπλασιαστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα των χωρών της περιοχής και από μέσο όρο 6.000 ευρώ που είναι σήμερα θα φθάσει σε 12.000 ευρώ τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.
C130, aeroporia
ΔΙΕΘΝΗ

Αγορά στρατιωτικών ελικοπτέρων της Σερβίας από την Κύπρο

Η Σερβία, η οποία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στα Δυτικά Βαλκάνια, εξακολουθεί να βασίζεται στην πρώην σοβιετική στρατιωτική τεχνολογία, αλλά τα τελευταία χρόνια άρχισε να αγοράζει δυτικά και κινεζικά οπλικά συστήματα και αεροσκάφη.