ΓΔ: 2014.47 0.04% Τζίρος: 199.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αλεξάνταρ Βούτσιτς πορτρέτο
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μιλάει σε επίσημη τοποθέτηση στο Βελιγράδι.

Φον ντερ Λάιεν: Μεταρρυθμίσεις και κράτος δικαίου ζητά η ΕΕ από Σερβία

Ο Βούτσιτς διαβεβαίωσε τη φον ντερ Λάιεν για τη δέσμευση της Σερβίας στην ευρωπαϊκή της πορεία, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε την ανάγκη πλήρους εναρμόνισης της σερβικής εξωτερικής πολιτικής με εκείνη της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, διαβεβαίωσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη διαρκή προσήλωση της χώρας του στην ευρωπαϊκή προοπτική. Η κ. φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε επίσημα το Βελιγράδι, στο πλαίσιο περιοδείας της στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Για τη Σερβία, η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή και προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής. Και αυτό δεν θα αλλάξει», τόνισε ο κ. Βούτσιτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Ο Σέρβος πρόεδρος απέφυγε να σχολιάσει τη στάση της χώρας του σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θέμα στο οποίο η Σερβία αποκλίνει από την πολιτική των Βρυξελλών. Η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η Σερβία έχει εναρμονίσει την εξωτερική της πολιτική με την ΕΕ σε ποσοστό 61%, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω σύγκλιση.

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε έμμεσα στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν τον Νοέμβριο του 2024, μετά τον θάνατο 16 ανθρώπων από την κατάρρευση τσιμεντένιου γείσου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ.

Η κ. φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «ζούμε σε έναν κατακερματισμένο κόσμο όπου διευρύνεται το χάσμα μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχισμού». Επεσήμανε τη σημασία της ελευθερίας και του δικαιώματος ειρηνικής συνάθροισης, καλώντας τη σερβική πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου, των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και της εκλογικής νομοθεσίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσιτς υποστήριξε ότι οι σερβικές αρχές επιδεικνύουν μεγάλη ανοχή προς τους διαδηλωτές. Εξέφρασε υπερηφάνεια για τη δημοκρατική στάση της χώρας, σημειώνοντας πως στη Σερβία δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι διαδηλωτών εδώ και 11 μήνες.

Σε ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία στρατοπέδου εκπαίδευσης φιλορώσων Μολδαβών και Ρουμάνων ταραχοποιών στη δυτική Σερβία, ο πρόεδρος δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εμπλοκή του ρωσικού κράτους. Ανέφερε ότι οι σερβικές αρχές συνέλαβαν δύο Σέρβους για συμμετοχή στην οργάνωση, ενώ επιβεβαίωσε την παρουσία τριών Ρώσων εκπαιδευτών.

Ενέργεια και οικονομική συνεργασία

Στη συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκαν και οικονομικά ζητήματα, με έμφαση στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Η Σερβία αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω των αμερικανικών κυρώσεων στη σερβική πετρελαϊκή βιομηχανία NIS. Ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι εξετάζονται εναλλακτικές πηγές προμήθειας ορυκτών καυσίμων, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη NIS λόγω της συμμετοχής της Gazprom Njeft, που θεωρείται ότι χρηματοδοτεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Σερβία έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ από το 2012. Από τα 35 κεφάλαια διαπραγμάτευσης, έχει ανοίξει τα 22 και έχει κλείσει προσωρινά μόνο δύο. Το τελευταίο κεφάλαιο άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2021.

Μετά το Βελιγράδι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει την περιοδεία της στα Σκόπια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Τηλεφωνική συνομιλία Φον ντερ Λάιεν-Ζελένσκι για νέο πακέτο μέτρων

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Ζελένσκι πως η ΕΕ στηρίζει ενεργειακά και χρηματοδοτικά την Ουκρανία για τον χειμώνα, ενώ ανακοίνωσε και πακέτο μέτρων που αναγνωρίζει την πρόοδο της χώρας προς την Ευρώπη.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρώπη ετοιμάζει άμυνα 360° με το Σχέδιο Ετοιμότητας 2030

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο Αμυντικής Ετοιμότητας 2030 προσφέρει πλήρη κάλυψη, ενώ αναφέρθηκε σε εμβληματικά αμυντικά έργα. Εξέφρασε ικανοποίηση για κυρώσεις της ΕΕ και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.
Κτήριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωκοινοβούλιο: Σκληρό ψήφισμα κατά της Σερβίας από την ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σκληρό ψήφισμα για τη Σερβία, με 457 ψήφους υπέρ και 103 κατά, στηρίζοντας το δικαίωμα Σέρβων φοιτητών και πολιτών σε ειρηνικές διαμαρτυρίες υπέρ δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Επιστολή στους ηγέτες ΕΕ για αυστηρότερα μέτρα στο μεταναστευτικό

Η Πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ για το μεταναστευτικό πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ζητώντας ενισχυμένα μέτρα, καλύτερη αστυνομική συνεργασία και πρόοδο στη βελτίωση του νομικού πλαισίου.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Τροποποιήστε το Σύνταγμα για να προχωρήσετε στην ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τη Βόρεια Μακεδονία να τροποποιήσει το Σύνταγμά της, εντάσσοντας τη βουλγαρική μειονότητα, ως προϋπόθεση για την πρόοδο στην ΕΕ. Συζητήθηκαν μεταρρυθμίσεις και ενεργειακή ασφάλεια.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε τις προτάσεις μομφής κατά φον ντερ Λάιεν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία δύο προτάσεις μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που προτάθηκαν από την Αριστερά και τους «Πατριώτες της Ευρώπης». Η πρόεδρος χαιρέτισε την ισχυρή υποστήριξη.