Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα ζητήσει επισήμως άδεια από την κατασκευάστρια Γερμανία για να στείλει άρματα μάχης τύπου Leopard 2 στην Ουκρανία προκειμένου η τελευταία να αντιμετωπίσει τους Ρώσους εισβολείς, ωστόσο θα μπορούσε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση ακόμη και χωρίς την έγκριση του Βερολίνου.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχίας για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία επιτυγχάνει. Ο Μοραβιέτσκι επισήμανε ότι ακόμη και αν η Γερμανία δεν αποτελέσει μέρος αυτής της ad-hoc συμμαχίας για την αποστολή αρμάτων, αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αποστολή του σχετικού εξοπλισμού.
Χθες Κυριακή, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι η χώρα της δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε αποστολές πολεμικού υλικού από την Πολωνία προς την Ουκρανία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και να εξετάσουν την παροχή επιπλέον ευρωπαϊκής βοήθειας προς τη χώρα. «Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στρατιωτικά την Ουκρανία και για μια νέα εκταμίευση από το Ευρωπαϊκό Μέσο για την Ειρήνη», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
Στο Συμβούλιο θα μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. Όπως ανέφερε, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα συζητήσουν για τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κάποια κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της ομάδας Ράμσταιν και την κατάσταση επί του εδάφους, αλλά και για την παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ερωτηθείς για τα άρματα μάχης που διστάζουν να παραδώσουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία, ο Ζ. Μπορέλ απάντησε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί, καθώς τα κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές απόψεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κατά την προσωπική του άποψη, τα όπλα αυτά θα πρέπει να παρασχεθούν στον ουκρανικό στρατό.
Εξάλλου, στη συζήτηση για το Ιράν, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται σήμερα να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις κατά 37 ατόμων και οντοτήτων που εμπλέκονται στην καταστολή των διαδηλώσεων. Επιπλέον, τo Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις για το Σαχέλ και τις παράκτιες χώρες της Δυτικής Αφρικής, για την Αρμενία, το Μαυροβούνιο, το Αφγανιστάν και τη Βενεζουέλα.