ΓΔ: 2206.66 0.82% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:03:44
Oukrania-antallagi aixmaloton-aytonomistes
Φωτο: ΑΠΕ

Ξεκίνησε η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ του Κιέβου και φιλο-ρώσων αυτονομιστών

Η διαδικασία είχε αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή μετά την συμφωνία που κατέληξαν στη διάρκεια συνάντησής τους, στις αρχές του μήνα στο Παρίσι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του.

Ξεκίνησε σήμερα η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Ουκρανίας και των φιλο-ρώσων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας, μία επιχείρηση που προμηνύεται την απαρχή του τερματισμού στη μοναδική ενεργό σύρραξη σε ευρωπαϊκό έδαφος, που όμως δεν ήταν άμοιρη αντιδράσεων.

Σήμερα το πρωί, δύο φορτηγά προερχόμενα από τις αποσχισθείσες περιοχές εισήλθαν σε περιοχή που ελέγχουν οι δυνάμεις του Κιέβου, κοντά στην κοινότητα Οντραβίφκα, πλησίον της μεθορίου. Πολλοί από τους επιβαίνοντες προσπαθούσαν να κρύψουν το πρόσωπό τους, διαπίστωσαν απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μισή ώρα αργότερα, άλλα τρία φορτηγά με τη συνοδεία αστυνομικών κατέφθασαν στο σημείο από την αντίθετη κατεύθυνση. Τα ακολουθούσαν ασθενοφόρα, οχήματα του Ερυθρού Σταυρού και αυτοκίνητα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.
Ρωσικά τηλεοπτικά μέσα, έδειξαν την ανταλλαγή από την πλευρά των αυτονομιστών των αιχμαλώτων τους, οι οποίοι πλαισιωμένοι από ένοπλους στρατιώτες βάδιζαν προς το σημείο της ανταλλαγής.

Την προηγουμένη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζιελένσκι είχε επιβεβαιώσει πως οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για την ανταλλαγή, μετά την ανακοίνωσή της από την εκπρόσωπο της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Ντόνιετσκ, Ντάρια Μορόζοβα. Η διαδικασία είχε αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή μετά την συμφωνία που κατέληξαν στη διάρκεια συνάντησής τους, στις αρχές του μήνα στο Παρίσι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του υπό την αιγίδα της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ έξω από τις φυλακές του Κιέβου για να εμποδίσουν την ανταλλαγή των αυτονομιστών αιχμαλώτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λαύρα Πετσέρσκ Κιέβου
ΔΙΕΘΝΗ

Ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ουκρανίας και δημοκρατιών Ντόνιετσκ και Λουγκάνσκ

Οι δύο αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες θα λάβουν 87 αιχμαλώτους, ενώ θα παραδώσουν στην Ουκρανία 55 που κρατούν αυτές. Η ανταλλαγή θα γίνει αύριο κατά μήκος της μεθορίου των δύο πλευρών.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό drone χτυπά τη Μόσχα, πρωτεύουσα της Ρωσίας

Δήμαρχος Μόσχας: Ουκρανικό drone έπληξε πολυτελή πολυκατοικία κοντά στο κέντρο χωρίς τραυματίες, λίγο πριν τη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου. Άλλα δύο drones καταρρίφθηκαν από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drones σε λιμάνι και πλοία στο Πριμόρσκ της Ρωσίας

Η Ουκρανία εξαπέλυσε μαζικές επιθέσεις με drones στη Ρωσία, πλήττοντας το λιμάνι Πριμόρσκ και πλοία στη Βαλτική. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στη ρωσική ενεργειακή και στρατιωτική υποδομή.
Σημαία IAEA
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΟΑΕ: Επίθεση με drone σε εργαστήριο ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια

Ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια ενημέρωσε τον ΔΟΑΕ για επίθεση με drone σε εργαστήριο ελέγχου ραδιενέργειας εκτός του σταθμού. Δεν υπάρχουν τραυματισμοί, άγνωστες οι ζημιές. Ο ΔΟΑΕ ζήτησε πρόσβαση για έλεγχο.