Τα μέτρα στήριξης για το κόστος της ενέργειας από τη γερμανική κυβέρνηση συντέλεσαν σημαντικά στην υποχώρηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο με ρυθμό ταχύτερο του αναμενόμενου.
Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,6%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσεις ότι θα υποχωρούσε στο 9,1%, ενώ τον Νοέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 11,3%. Ο «κλασσικός» πληθωρισμός και όχι αυτός που καταγράφει η Eurostat, έφθασε στο 9,6%, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα διαμορφώνονταν στο 10,2%. Για το σύνολο του έτους έφθασε στο 8,7%, το υψηλότερο επίπεδο από την δεκαετία του ’90.
Παρά, πάντως, την υποχώρηση, όπως ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας, οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται σημαντικά, γεγονός το οποίο πλήττει τους περισσότερο ευάλωτους πολίτες.
«Οι αυξήσεις των τιμών είναι πιθανό να παραμείνουν πεισματικά υψηλές φέτος», δήλωσε ο Γκέοργκ Κράμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, ο οποίος εκτιμά ότι η κρατική βοήθεια μείωσε τον πληθωρισμό κατά περίπου 1,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Η Bundesbank προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 7% το 2023 και προειδοποίησε να μην παρερμηνεύονται μεμονωμένες αναφορές στοιχείων ως μεταβολή της τάσης, επικαλούμενη «μεγάλη αβεβαιότητα».
«Ο πληθωρισμός στη Γερμανία δεν είναι πλέον μόνο ένας πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας, αλλά έχει επηρεάσει σχεδόν όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες», δήλωσε ο Φρ. Χάιμαν, οικονομολόγος του ερευνητικού ινστιτούτου ZEW.