ΓΔ: 2266.42 -1.26% Τζίρος: 288.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Προειδοποίηση Ρώμης προς Άγκυρα: Δεν θα δεχθούμε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη

Ο Τζουζέπε Κόντε ανέφερε ότι ένας πόλεμος δι' αντιπροσώπων (proxy war) θα επιδείνωνε τον «απίστευτο κατακερματισμό» που υπάρχει στην περιοχή αντί «να προαγάγει τη σταθερότητα».

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία απέστειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης τελευταίας συνέντευξης Τύπου του έτους που παραχώρησε στην ιταλική πρωτεύουσα.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη», ενώ προσπάθησε να αποθαρρύνει οποιαδήποτε προσπάθεια στρατιωτικής λύσης για τη Λιβύη.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ερωτώμενος για την πιθανότητα μίας τουρκικής στρατιωτικής ενέργειας στη Λιβύη προς υποστήριξη των δυνάμεων του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ένας πόλεμος δι' αντιπροσώπων (proxy war) θα επιδείνωνε τον «απίστευτο κατακερματισμό» που υπάρχει στην περιοχή αντί «να προαγάγει τη σταθερότητα». «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία στρατιωτική κλιμάκωση» επισήμανε.

«Παρακάλεσα τον Τούρκο Πρόεδρο ενάντια σε μία τέτοια στρατιωτική εμπλοκή», είπε ακόμη ο κ. Κόντε, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα. Κάθε τέτοια επέμβαση «θα οδηγούσε σε μια απίστευτη στρατιωτική κλιμάκωση, που θα είχε τόσα θύματα αμάχων που δεν θα οδηγούσε σε νίκη κανενός», είπε ακόμη ο Ιταλός πρωθυπουργός που ζήτησε να αυξηθεί η διπλωματική πίεση προς την εξεύρεση πολιτικής λύσης, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι ο Υπουργός Εξωτερικών του, Λουϊτζι ντι Μάιο, ίσως επισκεφθεί εκ νέου τη Λιβύη για να προωθήσει την ιταλική αποφασιστικότητα για «παύση των εχθροπραξιών».

Ζήτησε ενισχυμένη διπλωματική πίεση για την επίτευξη πολιτικής λύσης, αναφέροντας ότι ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο πιθανόν να επιστρέψει σύντομα στη Λιβύη για να προωθήσει την αποφασιστικότητα της Ιταλίας για την παύση των εχθροπραξιών.

Δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, και έτσι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διαμορφώσουν ενιαία στάση για τη Λιβύη στην κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλικό εφετείο αναγνωρίζει παιδί με τρεις επίσημους γονείς

Το Εφετείο του Μπάρι αναγνώρισε την ύπαρξη τριών γονέων σε παιδί που γεννήθηκε στη Γερμανία από μη βιολογική μητέρα και ζευγάρι ανδρών, προκαλώντας συζητήσεις λόγω των ιταλικών νομικών περιορισμών στην παρένθετη μητρότητα.
Νοσοκομειακό δωμάτιο κλίνες
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός 25χρονος με ύποπτα συμπτώματα χανταϊού μεταφέρεται σε νοσοκομείο

Νεαρός 25 ετών από την Καλαβρία, που ταξίδευε με την ίδια πτήση όπου εντοπίστηκε ο χανταϊός, παρουσιάζει συμπτώματα και μεταφέρεται στο νοσοκομείο Σπαλαντζάνι της Ρώμης για εξετάσεις, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Ελικόπτερο διάσωσης Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός σε καραντίνα μετά από επαφή με γυναίκα που πέθανε από χανταϊό

Σε καραντίνα τέθηκαν δύο νεαροί άνδρες σε Νάπολη και Καλαβρία που ήρθαν σε επαφή με 69χρονη γυναίκα η οποία πέθανε από χανταϊό. Θα παραμείνουν προληπτικά απομονωμένοι για 45 ημέρες, χωρίς συμπτώματα. Σε παρακολούθηση δύο ακόμα άτομα.
Γιατρός με στηθοσκόπιο
ΔΙΕΘΝΗ

Υποχρεωτική καραντίνα για 24χρονο στην Ιταλία μετά από επαφή με θύμα χανταϊού

Σε καραντίνα τέθηκε 24χρονος έξω από τη Νάπολη, μετά από επαφή με ασθενή που πέθανε από χανταϊό. Είναι ένας από τέσσερις υπό ιατρική παρακολούθηση στην Ιταλία, παρότι δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα.
Υπερτουρισμός στη Βενετία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μπιενάλε Βενετίας ξεκινά εν μέσω αντιδράσεων για Ρωσία και Ισραήλ

Η 61η Μπιενάλε της Βενετίας ξεκίνησε χωρίς επίσημη τελετή και με φόντο τη διαμάχη για Ρωσία και Ισραήλ. Για πρώτη φορά από το 1895, δεν θα δοθεί ο Χρυσός Λέων, ενώ παραιτήθηκε όλη η κριτική επιτροπή.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ιταλία δεν μας στήριξε όταν τη χρειαζόμασταν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Ιταλία δεν στήριξε τις ΗΠΑ όταν χρειάστηκαν βοήθεια, σχολιάζοντας την αποστολή ιταλικού ναρκαλιευτικού στα Στενά του Ορμούζ, ενώ εξετάζει μείωση Αμερικανών στρατιωτών σε ιταλικές βάσεις.